fb
Damespraatjes Damespraatjes

Britse onderzoekers: “Obesitas komt niet door een gebrek aan wilskracht”

Ken je van die mensen die zonder enkele (zichtbare) moeite slank blijven? Ik ken er heel wat en ik ben daar zeker niet een van. Ik heb best wel aanleg om dik te worden en ik moet dan ook heel erg op mijn voeding letten. Ik houd daarom alles bij in een app op mijn telefoon, zodat ik doordeweeks zeker weet dat ik niet meer calorieën binnenkrijg dan ik nodig heb. Op vrijdag en zaterdag laat ik de teugels wat fieren, maar vanaf zondag is het weer opletten geblazen. 

Naast op mijn eten letten, sport ik drie keer per week. Twee keer Bodypump en één keer tennis. Ook dit zorgt ervoor dat het ietsjes makkelijker is om op gewicht te blijven. Hoewel het mij met veel moeite best goed afgaat, zie ik om mij heen dat het bij andere mensen nóg moeilijker is dan bij mij. Naast aanleg om dik te worden gebruiken ze bijvoorbeeld medicijnen waardoor ze sneller aankomen, hebben een blessure waardoor ze niet kunnen sporten of zijn van anderen afhankelijk op het gebied van voeding. Kan je het deze mensen kwalijk nemen dat ze te zwaar zijn? Ik vind van niet.

Gebrek aan wilskracht

Dat obesitas niet wordt veroorzaakt door een gebrek aan wilskracht, is bij steeds meer mensen bekend. En heel fijn: het wordt nu ook door de wetenschap onderschreven. Een groep Britse onderzoekers toonde in hun onderzoek aan dat obesitas géén keuze is en dat mensen een schuldgevoel aanpraten alleen maar een negatief effect heeft.

Genetisch risico

Obesitas is niet toe te schrijven aan een individueel gebrek aan wilskracht”, stellen de Britse psychologen in hun onderzoek. “De mensen die de grootste kans hebben op een ongezond gewicht zijn degenen met een verhoogd genetisch risico en de mensen die in een omgeving leven waarin je meer gaat overeten en weinig beweegt.”

Arme buurten

Het grootste deel van de mensen die hulp zoekt om af te vallen, heeft een lastige jeugd gehad. Ook zijn mensen met obesitas oververtegenwoordigd in een arme omgeving en hebben ze veel stress. Tot slot wonen ze in buurten waar gezonde en betaalbare voeding slecht bereikbaar is en waar het moeilijker is om voldoende te bewegen.

Schuldgevoel

Wat ook niet meehelpt, is het schuldgevoel wat deze mensen vaak hebben. Dit schuldgevoel over het gewicht leidt tot meer eten en dus een hoger gewicht. Dr. Angel Chater zegt: “e kunt de grootste wilskracht ter wereld hebben, maar als je maar moeilijk toegang krijgt tot de juiste voeding, de juiste omgeving en de beste start in het leven dan wordt het zwaar.”

Hoe wel?

Hoe mensen met obesitas wél geholpen kunnen worden? Dat is helaas niet duidelijk. Maar mensen een schuldgevoel aanpraten? Dat is zeker niet de oplossing!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook