fb
Damespraatjes Damespraatjes

Bourgondisch natafelen: hoe zorg je ervoor dat je gasten blijven hangen na een etentje?

Je maakt mij met weinig dingen blijer dan met een gezellig etentje. Goede wijnen op tafel, uitgebreid koken en tot diep in de nacht natafelen. We doen het regelmatig en het geeft mij de hele week iets om naar uit te kijken. Een succesvol etentje geven is vaak niet moeilijk: sla goede wijnen in, zorg voor genoeg lekker eten en dan komt de rest vanzelf. Maar, hoe zorg je er nou voor dat je gasten daarna blijven hangen?

Het antwoord op de vraag is makkelijker dan je zou denken. Stel jezelf eens de vraag: wat is de reden dat ik graag blijf zitten na het eten? Weet je het niet helemaal? Dan heb ik hier een paar goede tips voor je!

Houd het gezellig

De eerste voorwaarde is dat het gezellig is aan tafel. Hadden jullie tijdens het dessert een uit de hand gelopen discussie? Dan is de kans klein dat je gasten nog zin hebben in een afzakkertje… Blijf dus vriendelijk, toon interesse in je tafelgenoten en houd je mening zo nu en dan even voor jezelf.

Een goede borrel

Ook niet te onderschatten; er moet wel wat na te tafelen zijn. Zorg er daarom voor dat je ook na het weghalen van de dessert-bordjes nog iets op tafel kunt zetten. Denk aan een bijzonder kaasje, mooie bonbons en niet te vergeten: een goede borrel.

Houd de juiste sfeer erin door de lichten in huis naar het einde van de avond steeds iets verder te dimmen. Een goed gesprek bij warm kaarslicht is een stuk aangenamer dan natafelen onder een TL-buis.

Goede eetkamerstoelen

Tot slot zijn fijne eetkamerstoelen ook écht van groot belang! Ik zat laatst in een goed restaurant waar alles tot in de puntjes geregeld was. De bediening was super, het eten van sterrenniveau en de sommelier serveerde de mooiste wijnen. Hoe komt het dan dat we na het dessert toch direct de rekening vroegen en vertrokken? Omdat de stoelen verschrikkelijk zaten! Een kleinigheid die vaak over het hoofd wordt gezien. Zorg daarom dat je heerlijke eetkamerstoelen hebt staan.

Enne, die lekkere eetkamerstoelen… Die gun je toch niet alleen je gasten, maar ook vooral jezelf? Een mooi interieur zorgt ervoor dat je lekkerder thuiskomt.

Wat doe jij om ervoor te zorgen dat je gasten een onvergetelijke avond hebben? Kan jij misschien nog een paar goede tips aan dit rijtje toevoegen? We zijn heel benieuwd! Praat met ons mee in de comments onder dit artikel.

Reageer ook