Boeuf bourguignon a la Nina

De herfst is weer begonnen! Het wordt kouder en donkerder en de tijd van kaarsjes en
dekentjes komt er weer aan. Ook het eetpatroon verandert weer, van lichte salades en
BBQ’s naar stampotten en stoofpotjes, zoals boeuf bourguignon.

Ik vind boeuf bourguinon heerlijk. Het is helemaal niet moeilijk om te maken, het heeft
alleen veel tijd nodig om te sudderen. In mijn kookboek van Rachel Khoo vond ik een lekker
recept voor stokbroodballetjes die je kunt eten bij je boeuf bourguignon. Is weer eens iets
anders dan aardappels en erg lekker!

De boeuf bourguignon voor 2/3 personen:

350 gram runder riblappen, in dobbelstenen
75 gram spekjes
10 verse zilveruitjes
1 winterpeen, in stukken
1 teen knoflook
1 laurierblad
paar takjes verse peterselie
paar takjes verse tijm
paar takjes verse rozemarijn
1 eetlepel tomatenpuree
circa 350 ml rode wijn
circa 100 ml water
snufje suiker
bloem
peper

Bestrooi de stukken vlees met bloem en bak ze in olie rondom bruin. Haal het vlees uit
de pan en bak de spekjes met de zilveruitjes, knoflook en alle kruiden totdat de spekjes
bruin zijn. Voeg de wortel toe en bak even mee. Doe het vlees terug in de pan en voeg
de wijn, het water, de tomatenpuree en de suiker toe. De hoeveelheden water en wijn
zijn niet exact op te schrijven, want alles moet onder gedompeld zijn door het vocht. Het
is een kwestie van smaak om de hoeveelheid vocht op het juiste niveau te krijgen. Je
kunt eventueel ook bouillon gebruiken in plaats van water. Ik houd persoonlijk wel van veel wijn.

Breng het geheel aan de kook, schraap de stukjes van de bodem en dek de pan dan af. Zet
het vuur lager en laat het 3 uur sudderen totdat de stukken vlees uit elkaar vallen. Je kunt dit
makkelijk een dag of de avond van te voren maken, zo trekken de smaken heerlijk in. Warm
het de volgende dag dan op een laag vuur op en voeg nog wat wijn en water toe als het een
beetje droog is.

Voor de stokbroodballetjes:

200 gram oud stokbrood in kleine stukjes
250 ml melk
1 ei
1 a 2 eetlepels bloem
nootmuskaat
peper en zout
handje gehakte peterselie

Kook de melk en giet het dan in een schaal over de stukjes stokbrood. Roer de melk goed
door het stokbrood zodat het gelijkmatig verdeeld is. Laat dit 15 minuten afgedekt staan.
Breng daarna op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Roer dan de peterselie, het
ei en een eetlepel bloem erdoor. Als het nog te nat is, roer dan nog een beetje bloem
erdoor. Vorm met je handen ballen van het stokbrood mengsel, ongeveer ter grootte
van een pingpong bal. Bak deze balletjes in boter of olie goudbruin en knapperig. Dit kun
je ongeveer 5 minuten voordat de boeuf bourguignon klaar is, doen.

 

Nina Stroo is 24 jaar en sinds kort afgestudeerd als cultureel erfgoed specialist. Ze is gek op reisjes maken, eten, koken en shoppen. Naast al het eten, koken en winkelen houdt Nina hier ook dagelijks een blog over bij, Nina Dinners. Nina houdt ons elke 2 weken op de hoogte van haar culinaire ervaringen. Heerlijke recepten, snelle maaltjes en leuke tripjes; Nina schrijft over alles op het gebied van eten! Want more? Check www.ninadinners.nl


Reageer ook