fb
Damespraatjes Damespraatjes

Helga (31): “Ik ben altijd blij als mijn kinderen naar bed zijn”

Je kunt eindeloos fantaseren over hoe het zou zijn als je kinderen hebt. Hoe ze je leven verrijken, hoe blij je met ze bent, hoe goed het daardoor ook met je gaat. Helga fantaseerde van jongs af aan over moeder zijn. “Ik was een lieve poppenmoeder, zorgde goed voor ze en wist zeker: als ik later groot ben, wil ik moeder worden.” Ze is het geworden, maar eerlijk gezegd valt het haar behoorlijk tegen. “Wat ben ik blij als ze naar bed zijn …”

Helga trouwde op haar eenentwintigste met haar jeugdliefde Bram. “We kennen elkaar vanaf de kleuterschool. Daar waren we al dikke vrienden en dat is altijd zo gebleven.” Hun vriendenkring was dan ook niet verbaasd toen Helga en Bram al jong trouwden. Het duurde even voordat Helga zwanger werd, maar op haar achtentwintigste was het raak: ze was zwanger van Sanne. “Een heerlijke zwangerschap. Alles ging goed, ik voelde me fantastisch en keek zo uit naar dat kleine meisje.” Sanne is een heerlijke baby, slaapt en eet goed en is tevreden.

Huilbaby

Twee jaar later is Helga zwanger van nu eenjarige Timo. “Een zwaardere zwangerschap omdat ik Sanne had die natuurlijk ook nog veel aandacht en zorg vroeg. Bovendien zat Timo een stuk minder lekker in zijn vel; het was een huilbaby en zat regelmatig onder het eczeem.” Helga vindt het moederschap steeds zwaarder worden. Ze realiseert zich opeens dat ze helemaal geen tijd meer heeft voor zichzelf. Dat ze continu in touw is met de kinderen. “Aan het eind van de dag ben ik kapot. Heb ik voor mijn gevoel alleen maar wassen gedraaid, luiers verschoond, flesjes gemaakt, fruithapjes op tafel gezet en boodschappen gedaan. Ik kan niet wachten tot Sanne en Timo ’s avonds op bed liggen. Ruim ik eerst de zooi in de kamer op en daarna kan ik lekker Netflixen.”

Ik wil niet naar de kroeg

Haar man Bram begrijpt niet waarvan zijn vrouw zo moe is. “Twee kleine kinderen verzorgen, hoe vermoeiend kan het zijn? Hij roept steeds maar dat we een oppas moeten zoeken zodat we samen lekker kunnen stappen. Ik moet er eerlijk niet gezegd aan denken om in een volle kroeg te staan en bier te drinken. Want om half zes wordt Sanne weer wakker en dan ben ik de Sjaak. Denk maar niet dat Bram eruit gaat om haar te verzorgen.”

Steeds vroeger naar bed

Helga betrapt zichzelf erop dat ze de kinderen ’s middag steeds vroeger op bed legt, en als ze wakker zijn, laat ze die twee gewoon even aanmodderen. “Dan hoor ik ze kraaien door de babyfoon en dan zakt de moed me weer in mijn schoenen. Ik doe dan net of ik ze niet hoor.” Ze wordt er hartstikke onzeker van, zeker als ze naar andere moeders kijkt die zoveel energie hebben en zo ontzettend leuk met hun kinderen omgaan. Alsof geen moeite hen teveel is en alles van zelf gaat. “Bij mij vliegen zo nu en dan de muren op me af, ik trek het gewoon niet en vind het echt loeizwaar. Ik overweeg mijn oude baan als apothekersassistente weer op te pakken als dat kan. Kan ik daar mooi een beetje bijkomen…”

Herken jij het?

Ben jij moeder van twee jongen kinderen? Herken je wat Helga schetst? Of vind jij het helemaal niet zwaar? Heb je tips voor Helga? Praat met ons mee in de comments onder het artikel.

Foto door MART PRODUCTION via Pexels

Tina’s man wil niet meer met haar naar de sauna: “Hij voelt zich onprettig bij mijn gewichtstoename”

man schaamt zich voor voruw

Minimaal een keer in de maand zijn Tina en haar man Sander te vinden in de sauna. Vroeger hadden ze een vaste, maar nu wisselen ze regelmatig van sauna. Het was echt hun uitje, het liefst op vrijdag, lekker loom het weekend in. Maar sinds kort verzint Sander steeds smoesjes om niet te gaan. “Ja, ik ben wat kilootjes aangekomen. So what? …. Verder lezen

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

5 reacties

Fien -

Ik denk echt dat iedere moeder het wel eens heeft dat het allemaal teveel is. Ik heb het ook, heb twee kleintjes en ook ik denk wel eens pff..
Maar het stomme is tijd voor mijzelf maken doe ik niet. Het meeste wat ik doe is met mijn kinderen.
Maar als ze ‘s avonds op bed liggen en ik alles heb opgeruimd knal ik op de bank en Netflix.
Ik ben erg gek op ze maar ik zou ook zeker tijd voor mijzelf willen inplannen. Een goede voornemen dit jaar! Wat ik wil zeggen is je bent zeker niet de enige!

Bianca -

Je kan ook zoeken naar dingen om over te zeuren Joris…. Groep 1/2 (kleuterklas) bestond toen gewoon en letterlijk iedereen die ik ken noemt dat de kleuterschool. Dat is spreektaal.

Marije -

Hey Helga,
Ik snap helemaal wat je bedoeld. Ik zat in hetzelfde schuitje. Zette mezelf opzij, maakte geen tijd voor mezelf, verzorgde en gunde mezelf niets. Blij als ze op bed lag. Ik heb moeite met mijn grenzen aangeven en om hulp te vragen. Nu ik mijn grenzen aangeef heb ik veel meer energie over. Ik doe dingen met mijn kinderen die ik ook leuk vindt. Ik ga op mijn vrije dagen dus met ze zwemmen en naar dreumesfit. Ik laat mijn man wat vaker wat doen. Ik laat vooral los van het moeten.

Susanne -

Knuffel voor Helga! Het is bij vlagen ook gewoon zwaar maar ook stom en oersaai! Dat maakt je nog geen slechte moeder of mens. (En deze gevoelens kunnen ook bestaan naast de liefde die je voelt voor jouw kinderen) Lekker wat voor jezelf gaan doen, uitrusten op het werk klinkt top! (Enne: lekker vroeg naar bed als je dat fijn vindt)

Joris -

Als Helga 31 is, was de kleuterschool al lang niet meer toen zij naar de basisschool ging. Wat klopt er dan nog meer niet aan dit verhaal, vraag ik me dan af…

Reageer ook