fb
Damespraatjes Damespraatjes

Bizar verhaal toont aan hoe extreem het Amerikaanse fooien-systeem is

Eén van mijn grootste hobby’s, is lekker uiteten gaan. Ik heb het goed getroffen: want ook mijn vriend en zelfs mijn dochtertje vinden het geweldig. Ik kan wel zeggen dat ik in heel veel restaurants op heel veel plekken in de wereld heb gegeten en dan valt er één ding op: in Amerika worden extreem hoge fooien verwacht.

In Nederland laat ik de hoeveelheid fooi vaak afhangen van een aantal factoren. Ik kijk hoe lang we daar hebben gezeten, met hoeveel mensen we waren en natuurlijk hoe goed ik het vond. Meestal ligt mijn fooi rond de 10 %. Absoluut een mooi percentage voor Nederlandse begrippen. Er is dan ook nog nooit vervelend op gereageerd door de bediening.

In Amerika is een fooi van 10 % op veel plekken een ware belediging. De bediening is hier voor hun inkomen grotendeels afhankelijk van de fooi en ze doen dan ook extreem hard hun best om hem zo hoog mogelijk te krijgen. Krijgen ze een maand wat minder fooi? Dan kan het maar zo dat ze die maand echt geld tekort komen. Dit systeem zou in Nederland niet geaccepteerd worden (en dat is wat mij betreft maar goed ook).

15 procent is te weinig

Ik kwam een wel heel bizar verhaal tegen van een Imgur gebruiker.  Hij bezocht samen met zijn date een restaurant en had maar net genoeg geld bij zich voor de rekening. Omdat hij ook graag een fooi wilde achterlaten, besloot hij zijn date te vragen hem te helpen met het betalen van de fooi. Op een rekening van $ 70 lieten ze $ 10 fooi achter, ongeveer 15 % dus. Helemaal niet gek toch? Nou, de serveerster was -op z’n zachtst gezegd- niet blij. “Als je de fooi niet kunt betalen, dan adviseer ik je in de toekomst een ander restaurant te zoeken” riep de serveerster hard door het restaurant. De man, die daar met een eerste date zat, besloot zo snel mogelijk het restaurant te verlaten om een nog grotere scène te voorkomen.

Veel steun voor de man

Het verhaal plaatste hij op Imgur, waar ook direct reacties van andere gebruikers binnenstroomden.

“Om er 20 % van te maken, had ze 4 dollar meer gehad. Ze heeft zichzelf voor schut gezet om 4 dollar.”

“Als een Brit in New York ben ik een keer een restaurant uitgevolgd en uitgescholden op straat om dat ik een fooi van 12 % achterliet.”

“Ik had gezegd dat het een fout was, had het geld terug gevraagd zodat je het kon rechtzetten en was weggegaan zonder haar een fooi te geven.”

Hoeveel fooi geef jij?

Hoeveel fooi geef jij hier in Nederland? En als je in het buitenland bent, geef je dan volgens Nederlandse standaarden of kijk je wat in dat land gebruikelijk is? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel/

Reageer ook