fb
Damespraatjes Damespraatjes

Bizar maar waar: om déze reden worden er momenteel hortensia’s uit tuinen gestolen

Een van mijn dromen toen wij nog in een appartement met inimini tuintje woonden, was een ruim huis met een heerlijke tuin waar de kinderen naar hartelust konden spelen. Deze droom is werkelijkheid geworden en daar ben ik zo blij mee en trots op. Recentelijk hebben wij flink verbouwd in de tuin, waardoor we er veel meer speel- en loungeruimte bijkregen. Een hoekje met afvalcontainers maakte plaats voor kunstgras, een loungeset, ingebouwde trampoline en een speeltoestel. Helaas hebben wij onze grote hortensia hierdoor van de achter- naar de voortuin moeten verplaatsen. Ik vond het al jammer, maar door een recent bericht vind ik het nu nog minder fijn: er worden namelijk flink wat hortensia’s gestolen. 

Roken

Het AD meldt dat er in korte tijd veel meldingen van hortensia-diefstallen zijn gemeld. Zo was er bij een familie in Houten op beveiligingscamera’s te zien dat er bij de overburen hortensia’s uit de tuin werden gejat. Waarom zou je dat doen?! Volgens het AD gaat er een mythe rond dat de knoppen van de hortensia gedroogd en vervolgens gerookt kunnen worden. Het effect zou een beetje vergelijkbaar zijn met het roken van cannabis. Maar is dit überhaupt wel waar?

Giftig

Hortensiakweker Andries van der Woerd legt uit hoe het zit: “Je hebt heel veel verschillende soorten hortensia’s en je hebt maar één bolhortensia waarin een hallucinerende stof schijnt te zitten.” Maar er zit ook de stof blauwzuur in. Deze giftige stof zorgt voor buikpijn en andere fysieke klachten. “De risico’s zijn klachten als misselijkheid, maagpijn, braken en diarree. Door het roken of kauwen wordt er bovendien cyanide aangemaakt. Dat kan zelfs een acute hartstilstand of (blijvende) verlammingsverschijnselen veroorzaken”, legt hij uit. In het meest extreme geval kan je er dus zelfs door overlijden.

Naar de coffeeshop

Kortom: voor alle betrokken partijen is het heel vervelend. De eigenaren van de plant zijn hem kwijt en de gebruikers van de plant worden ziek. Mijn advies: rijd naar de coffeshop, scoor daar een smak cannabis, ga helemaal los en laat hortensia’s lekker met rust.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

Joris -

Raar advies. Beter zou zijn: gebruik gewoon géén drugs.

Reageer ook