fb
Damespraatjes Damespraatjes

Bijzonder onderzoek: mensen met puistjes verouderen minder snel

Oef! Wat kan ik balen van een puist op mijn kin, zeker op een dag als ik veel afspraakjes heb. Op de een of andere manier koppel ik deze puistjes aan mijn jeugd, toen ik er veel vaker last van had. Veel voordelen heb ik nooit gezien van deze puistjes. Tot vandaag! Ik las namelijk dat mensen met puistjes meer beschermd worden tegen het ouder worden.

Mensen met puistjes hebben langere telomeren

In het wetenschappelijk blad Journal of Investigative Dermatology wordt een onderzoek beschreven van een onderzoeksteam van King’s College en daarin wordt de conclusie getrokken dat personen die vaak last hebben van puistjes langere telomeren hebben. Okay! Om dit voordeel op waarde te kunnen schatten moet je wel weten wat een telomeer is.

Wat is een telomeer?

Een telomeer is een zich herhalend stuk DNA die aan het uiteinde van elk chromosoom zit. Deze telomeren beschermen de genen die aan het eind van het chromosoom liggen tegen beschadigingen.

Op de website van gezondheidscoach Jesse van der Velden, las ik een interessant artikel over telomeren en fysieke veroudering en dat je er (zoals iedereen wel weet ) niet echt aan kunt ontkomen. Volgens Jesse kunnen we de veroudering wel vertragen en hij geeft aan dat de telomeren hier een belangrijke rol bij spelen.

Bij  elke celdeling worden telomeren steeds korter worden. Op een bepaald moment zijn ze zo kort dan ze niet meer kunnen delen en op dat moment gaan de cellen dood.  Jesse: “Hoe korter de telomeren worden, hoe minder bescherming de chromosomen hebben, het DNA loopt schade op, net als de veter die gaat rafelen als het plastic uiteinde slijt.”

Onderzoek onder 1205 tweelingen

Een onderzoeksteam van King’s College onderzocht de lengte van de DNA-strengen bij 1205 tweelingen. Hieruit bleek dat de personen die veel last van puistjes hebben of hebben gehad langere telomeren blijken te bezitten. Dus hoe langer de telomeren, hoe langzamer het verouderingsproces gaat. En doordat mensen met puistjes langere telomeren hebben gaat de veroudering bij hen minder snel.

Dus heb je puistjes? Natuurlijk is dat nog steeds niet leuk, want het ziet er niet fijn uit en voor nu is dat even balen. Maar het is een troostrijke gedachte dat je minder snel zal verouderen!

 

Reageer ook