fb
Damespraatjes Damespraatjes

Sanna’s dochter krijgt bijles voor 5 vakken: “We willen dat ze geneeskunde gaat studeren”

Uit onderzoek blijkt dat één op de drie leerlingen bijles krijgt. Hoewel dit percentage niet is toegenomen ten opzichte van een paar jaar geleden, maakt de minister zich wel zorgen om de werkdruk die ouders hun kinderen soms opleggen. “Als je kinderen echt zo onder druk zet, omdat ze meer en meer en hoger en hoger moeten, kan dat voor kinderen heel belastend zijn. Sommige kinderen kunnen deze druk niet aan en raken psychisch in de problemen” zegt de minister. 

Wij spraken Sanna, de moeder van Frederike. Frederike is één van de leerlingen die naast haar reguliere lessen ook nog extra bijspijkerlessen krijgt. Voor de vakken wiskunde, biologie, natuurkunde, scheikunde, Nederlands en Engels krijgt Frederike bijles van verschillende experts.

Zessen en zevens

Sanna vertelt over haar dochter: “Frederike is 15 jaar en zit in 4 vwo. Ze is een ijverige leerling, maar het kost haar moeite om in de drukke klas voldoende informatie op te nemen. Tot vorig schooljaar haalde ze met moeite zessen en zevens. Helemaal geen slechte cijfers natuurlijk, maar zowel Frederike als wij zien haar graag naar de studie geneeskunde gaan. Haar vader is arts, haar opa was arts en het zou geweldig zijn als zij dit kan voortzetten.”

Acht of hoger

“Geneeskunde is een hele populaire studie waarbij je niet zomaar wordt toegelaten. Door in 5 VWO een acht of hoger voor de vakken Engels, wiskunde, natuurkunde, scheikunde en biologie te scoren, is er de mogelijkheid je direct te plaatsen. Dit is wat wij graag voor Frederike willen, zo hoeft ze niet mee te doen aan de strenge selectie.”

Elke dag bijles

“We zijn dit schooljaar begonnen met de dagelijkse bijlessen. Op maandag wiskunde, dinsdag natuurkunde, woensdag scheikunde, donderdag biologie en vrijdag Engels. Er komen dan verschillende bijlesdocenten naar ons huis en zij zitten elke middag twee uur met Frederike. In deze twee uur gaan ze door de stof waar Frederike op dat moment mee bezig is en gaan hier dieper op in.”

Hogere cijfers

“De cijfers van Frederike zijn sinds de bijlessen enorm gestegen. Waar ze eerst zessen en zevens haalde, gaat ze nu voor achten, negens en zelfs tienen. In het begin vond ze de bijlessen niet leuk, maar nu ze zelf ziet wat het met haar cijferlijst doet, denkt ze daar anders over. Ze was zo trots als een pauw toen ze met een cijfergemiddelde van een 8.7 thuiskwam. Daar doe je het toch wel voor.”

Alles op het hoogste niveau

Zich zorgen maken over de werkdruk doet Sanna niet. “Die twee uurtjes bijles geven een kind heus geen burn-out. Frederike is elke dag van 15:30 tot 17:30 met haar bijles bezig, maar in de avonden is ze vrij om te doen wat ze wil. In de weekenden werkt ze vast wat vooruit voor de aankomende week, maar over het algemeen heeft ze alles tijdens de bijlessen al af. Door het goed en op een hoog niveau bij te houden, hoeft ze voor haar toetsen bijna niks meer voor te bereiden. Ze beheerst te allen tijde de stof op het hoogste niveau. Als ze volgend jaar zo door gaat, komt het helemaal goed met de toelating”

Op respectvolle wijze meepraten over dit verhaal? Dat kan in de comments onder dit artikel!

Samantha: ‘Mijn dochter vraagt steeds of we gaan scheiden’

dochter vraagt of we gaan scheiden

De relatie van Samantha en Ian begon als een sprookje; de twee leerden elkaar op de middelbare school kennen en werden onafscheidelijk. Een aantal jaar en een dochter verder, twijfelt Samantha aan hun relatie. Ze heeft steeds vaker ruzie met Ian. “Zo erg dat mijn dochter steeds vaker vraagt of we gaan scheiden… Verder lezen

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

4 reacties

Rieneke -

Dieptriest.

Anita -

We willen dat ze geneeskunde gaat studeren 🤦‍♀️. Het lijkt mij meer de vraag wat zij zelf wil. Misschien wil ze helemaal niet studeren. Ook niks mis mee.
Laat dat meisje gewoon kind zijn en een leuke puberteit hebben.

Joris -

Ik haal uit niets dat geneeskunde de wens is van de dochter. Wat een triestheid.

Lotte -

Vet leuk voor haar dochter dat ze klaargestoomd word voor geneeskunde, wie zegt dar zij niet liever een sportopleiding doet of iets kunstzinnigs. Armoedige keuzevrijheid

Reageer ook