fb
Damespraatjes Damespraatjes

Bij een nieuwe baas aan de slag? Doe deze 10 dingen dan NIET in je eerste werkweek!

Dat je niet direct een affaire met je baas moet beginnen tijdens je eerste werkweek snapt iedereen wel! Kan later altijd nog ;-). Maar er zijn meer valkuilen die je tijdens je eerste werkweek beter kunt vermijden. Zeker als je een goede basis wilt leggen voor een fijne sfeer met je collega’s! We hebben 10 dingen op een rij gezet die je beter niet kunt doen tijdens die eerste week.

1. Kom niet te laat. Want daarmee maak je echt een slechte indruk. Wellicht hebben je nieuwe collega’s een kennismakingsprogramma voor je opgesteld, maar hebben voor de rest van de dag zelf ook hun dingen waar ze weer mee verder willen. Veel te vroeg op je eerste werkdag is trouwens ook niet handig.

2. Word niet dronken op de Vrijmibo. Bewaar dit voor een later moment, haha. Alcohol kan je beoordelingsvermogen verminderen, waardoor je misschien dingen zegt waar je later spijt van krijgt. Als je mensen wat langer kent is dat meestal niet zo erg, maar als je een eerste goede indruk wilt achterlaten kun je je beter iets rustiger houden.

vrijmibo-dronken

3. Niet klagen en zeuren. Dit soort irritant gedrag kun je trouwens beter altijd achterwege laten, want niemand wordt er beter van. Spreek ook geen kwaad over je oud-collega’s of werkgever. Je nieuwe collega’s zullen denken dat je over een tijdje ook over hen zo gaat denken.

4. Zit niet de hele tijd op je telefoon. Zet je whatsapp, Snapchat en Facebook maar even op een laag pitje. Steek je energie in je werk en de mensen om je heen. Je zult je er ook veel rustiger door voelen.

5. Niet ziek worden. Dit heb je natuurlijk niet geheel zelf in de hand, maar je kunt er wel voor zorgen dat je gezond leeft, op tijd naar bed gaat en fit bent. Hierdoor is de kans op ziek worden kleiner omdat je je weerstand niet te veel verminderd. Doe ook rustig met alcohol, zeker die eerste week!

6. Kleed je niet ongepast. Tijdens je sollicitatiegesprek heb je vermoedelijk al een beeld gekregen van de dresscode binnen het bedrijf. Heb jij een heel eigen stijl, die best extravagant is, dan is dat natuurlijk geweldig. Ze weten zo meteen wie jij bent en zeker als dat voor jou iets is wat bij je past, dan moet je het aantrekken. Maar meet je niet plotseling een totaal nieuwe femme fatale look aan. Kan raar overkomen en de vraag is of je je er prettig bij voelt. En denk aan het oude motto: beter overdressed than underdressed!

7. Jezelf niet voorstellen. Vind je het best spannend een nieuwe werkomgeving? Doe er alles aan om je er  overheen te zetten. Wees actief in het benaderen van mensen en stel jezelf voor. Misschien kun je vooraf een klein tekstje bedenken wat je je collega’s kunt vertellen. Bijvoorbeeld over hoe leuk je het vindt om daar te komen werken en wat je hiervoor hebt gedaan. Toon ook interesse in je nieuwe collega’s. Wat doen zij precies en gaan jullie ook taken samen oppakken?

8. Ga niet ongevraagd overwerken. Hoe je het ook wendt of keert: een nieuwe baan kost veel energie. Zorg dat je je op de reguliere werktijden volop geeft, maar pak daarbuiten je rust. Gebruik de tijden buiten het werk om om je op te laden voor de volgende dag. Lekker sporten, naar yoga, op tijd naar bed. Werk je toch over, dik kans dat je ’s nachts onrustiger slaapt en de volgende dag minder fit op je werk arriveert.

9. Niet meteen vakantieplannen maken met je collega’s. Mijn vader zei vroeger altijd: hardlopers zijn doodlopers. Bevriend worden met je collega’s is hartstikke leuk, maar kijk toch een beetje de kat uit de boom voordat je je er al te veel in stort. Een collega die op het eerste gezicht leuk lijkt omdat ze je meteen veel toevertrouwt kan een enorme roddeltante zijn waar je niet op zit te wachten.

roddelen-wat-kun-je-er-aan-doen

10. Wees niet te passief. Ga niet achterover hangen als je werk klaar is. Kijk of je wat voor je collega’s kunt betekenen, dat de werkdruk bij hun ook wat lager wordt. Let wel op dat je niet te streberig overkomt, want dat is vaak een indruk die je niet snel kunt wegpoetsen.

Heb jij nog tips voor ons? Wat moet je echt niet doen in je eerste werkweek? Laat het ons weten in de comments onder dit artikel. Vinden we leuk :-).

 

 

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook