fb
Damespraatjes Damespraatjes

Besparen op de kosten van je zorgverzekering, hoe doe je dat?

November en december zijn traditioneel drukke tijden voor zorgverzekeraars. Deze periode, onder verzekeraars beter bekend als het zorgseizoen, is voor consumenten het enige moment in het jaar dat zij van zorgverzekeraar mogen veranderen. Maar hoe kun je nou snel en eenvoudig besparen op de kosten van je zorgverzekering? En waar moet je op letten als je op zoek gaat naar de verzekeraar met de goedkoopste zorgverzekering van Nederland?

Besparen op je zorgverzekering door verhoging eigen risico

Verwacht je het komende jaar weinig gebruik te maken van zorg uit de basisverzekering? Overweeg dan eens om het verplichte eigen risico te verhogen. Bij de meeste zorgverzekeraars heb je namelijk de mogelijkheid om je verplichte eigen risico te verhogen met 100, 200, 300, 400 of 500 euro, waardoor je elke maand minder premie betaalt. Kies je voor het maximale vrijwillige eigen risico, dan betaal je tot wel enkele tientjes per maand minder aan premie dan bij het verplichte eigen risico.

Verhoog je eigen risico echter alleen wanneer je zeker weet dat je eventuele zorgkosten kunt opvangen. Het moet natuurlijk niet zo zijn dat een verhoogd eigen risico je in de financiële problemen brengt.

Neem aanvullende verzekeringen onder de loep

Een andere manier om de premie van je zorgverzekering te drukken, is door eens kritisch naar je aanvullende verzekeringen te kijken. Sluit de aanvullende verzekering nog wel aan op mijn zorgbehoeften voor volgend jaar? Weegt de premie die je voor het aanvullende pakket betaalt wel op tegen de vergoeding die je hieruit ontvangt? Het kan namelijk zomaar zijn dat je goedkoper uit bent wanneer je zelf de kosten van de aanvullende zorg op je neemt.

Daarnaast kun je eens kijken of een andere verzekeraar wellicht een goedkopere (aanvullende) zorgverzekering biedt. Op internet zijn er diverse sites met een zorgvergelijker te vinden. Op basis van je zorgbehoeften krijg je dan een overzicht van alle verzekeraars en hun premie. Is het voor jou voordelig om dit jaar over te stappen naar een andere zorgverzekeraar?

Tip! Heb je helemaal geen aanvullende zorgwensen? Kies dan voor de goedkoopste basisverzekering. De vergoeding vanuit de basisverzekering is namelijk bij vrijwel alle zorgverzekeraars hetzelfde.

Denk ook eens aan deze bespaartips

Naast het verhogen van je eigen risico, het kritisch bekijken van je aanvullende verzekeringen en het vergelijken van aanbieders, zijn er nog meer mogelijkheden om te besparen op je zorgverzekering:

–        De meeste zorgverzekeraars geven een korting op je premie wanneer je deze in januari voor het hele jaar vooruit betaalt. Het is wellicht een flinke kostenpost om dit ineens op te hoesten, maar je bespaart hierdoor twee tot drie procent.

–        Kom je in aanmerking voor een collectiviteitenkorting, bijvoorbeeld via je werkgever? Voor een zorgverzekering met collectiviteitenkorting betaal je al snel 150 euro per jaar minder aan premie.

Je ziet dus dat je de kosten van je zorgverzekering op verschillende manier kunt drukken. Door jezelf eens goed af te vragen wat je zorgwensen zijn en door te kijken bij welke verzekeraar je hiervoor het best terecht kunt, bespaar je al snel enkele tientjes per maand.

Reageer ook