Natuurlijk wil je zomers (en het liefst ook daarbuiten) een mooie bruine huid. Maar hier kleven risico’s aan. Daar zijn de meeste van ons zich wel van bewust. Zeker als je op vakantie weer een Engelse toerist – zo rood als een kreeft- voorbij ziet komen, word je weer even met de neus op de feiten gedrukt. Toch doen we het niet zo goed als we soms zelf denken. Dit blijkt uit onderzoek van dermatoloog Dr. Leenarts.
“Opvallend is dat veel respondenten denken dat je na het insmeren met factor 50 niet meer kunt verbranden. Dat is helaas niet het geval. Er is geen enkele zonnebrand die 100% UV bescherming geeft; factor 30 beschermt voor 97% en factor 50 voor 98%. Omdat het verschil tussen factor 30 en 50 zo klein is, adviseert de Nederlandse Vereniging Voor Dermatologie en Venereologie factor 30. Bij factor 50 denken mensen ten onrechte dat ze vaker en langer in de zon kunnen blijven zitten.” Zo vertelt Marjolein Leenarts.
We zijn ons vooral op vakantie bewust van de gevaren van de zon. Maar de meeste mensen, en dan voornamelijk kinderen, verbranden gewoon in ons eigen land. En kinderen lopen de huidschade vooral op tijdens het spelen. Dit is zorgelijk want kinderen die op jonge leeftijd verbranden, hebben later meer kans op huidkanker.
Tips om ‘goed’ te zonnen
- Allereerst is het helemaal niet verkeerd om op het warmste moment van de dag (12 tot 15 uur) de zon volledig te mijden
- Altijd insmeren! En met minstens factor 30
- Ga ook eens onder een parasol zitten, hoewel dan ook nog steeds 50% van de UV-straling de huid bereikt
- Smeer goed in op voeten en achter oren. Vooral achter oren komt huidkanker relatief veel voor
- Smeer iedere 2 uur opnieuw in. Bij kinderen mag er vaker worden ingesmeerd, zeker als ze in zand of water spelen
- Een pet of hoed is geen overbodige luxe, de hoofdhuid verbrand het meest
- Baby’s onder de 12 maanden moeten helemaal uit de zon blijven
Veel zonnebrandcrèmes werken werken pas na 30 minuten. Dit heeft te maken met chemische UV-filters in de crème die even nodig hebben om tot de huid door te dringen. Houd hier altijd rekening mee.
Smeren is letterlijk van levensbelang. Dan is het belangrijk een zonnebrandcrème te vinden die je prettig vindt in gebruik, adviseert Dermatoloog Marjolein Leenarts. “En dat is voor iedereen anders. Dus probeer eerst een sample. Het hoeft overigens niet een hele dure zonnebrandcrème te zijn. Van een zonnebrandcrème die je in Nederland aanschaft, kun je ervan uitgaan dat dit product veilig en werkzaam is. Wel zijn er verschillen in dikte, smeerbaarheid en geur. Bij kinderen of een gevoelige huid zou ik altijd een zonnebrandcrème zonder parfum kiezen. Over het algemeen wordt een spray afgeraden, omdat mensen daarbij echt veel te weinig sprayen.