fb
Damespraatjes Damespraatjes

Ben je na een scheiding weer volledig beschikbaar?

Allebei gescheiden hadden ze nu alweer voorzichtig aan een tijd lang een relatie samen. Karen was toe aan een stap verder, maar Max hield de boot wat af. Hij wilde wel heel graag door met Karen, maar het liefst wilde hij het zo houden als ze waren begonnen: gewoon elkaar een of twee keer per week zien, zonder de kinderen erbij en net hoe het uit kwam. Karen vond dat in het begin heerlijk, maar nu het al een tijd zo goed en lekker ging met zijn tweetjes, wilde zij hun relatie juist intensiveren.

Andere wensen
Eerder had Karen al eens op het punt gestaan ermee te stoppen omdat hun wensen zo anders leken, maar dan bleek Max wel bereid te onderzoeken wat er meer kon. Toch bleven ze spaak lopen op de vraag hoe vol hun nieuwe relatie mocht worden, en vooral ook hoeveel ze wilden mengen in elkaars leven. Omdat ze al eerder een scheiding hadden meegemaakt en heel gek waren op elkaar, zochten ze hulp.

Overgave
Karen vond in Max de man die haar nam zoals ze was, en bij wie ze de touwtjes kon laten vieren. Dat vond ze heel fijn nu ze in haar vorige relatie zo hard had gewerkt om het voor iedereen goed te doen. Ergens was ze in de nieuwe relatie eraan toe zich verder te kunnen overgeven in vertrouwen, maar om dat nog meer te kunnen doen, had ze het nodig dat Max er vaker voor haar was. Zo hoefde ze het niet allemaal steeds weer alleen te doen.

Eigen koers
Max kwam uit een relatie waarin hij en zijn vrouw uiteindelijk alles samen deden. Hij was zichzelf daarin kwijt geraakt, en na de scheiding juist weer blij om zijn eigen koers te kunnen varen. Een zelfstandige vrouw als Karen paste daarbij heel goed. Maar zodra ze meer van hem wilde, werd hij onbewust bang opnieuw de controle kwijt te raken. Bovendien speelde mee dat zijn ex nog steeds een grote stempel drukte op de omgang met hun kinderen.

Los van persoon is niet los van patroon
Na een echtscheiding is de vraag hoe beschikbaar je als partner bent om een nieuwe relatie aan te gaan. Zeker als er kinderen in het spel zijn, ben je voor een deel – in elk geval waar het gaat om het ouderschap – nog verbonden met je ex. Maar voor sommige mensen geldt dat zij – ook waar het de gewezen liefdesrelatie betreft –nog niet los zijn van hun ex of van de dynamiek die zij met hun ex hadden. Het kan dus zijn dat het systeem dat je verlaten hebt, toch nog aan je trekt en dat heeft weer zijn invloed op hoe je je kunt bewegen in een nieuwe relatie.

Autonoom verbonden
Dat gold nu voor Max en Karen allebei. Het dilemma van autonomie en verbondenheid kenden zij allebei op hun eigen manier in hun vorige relatie, al was die net gespiegeld aan die van de ander. In de tijd die zij alleen waren, hadden ze van hun neiging het alleen te doen of juist te versmelten niet veel last. Maar juist in het samenzijn met de ander, liepen ze daar weer tegen aan. Nu ze zagen hoe ieder van hen op een andere manier behoefte had aan samen en alleen, konden ze van daaruit weer verder verkennen wat er nodig was om hiermee om te kunnen gaan.

Als je dit leest herken je misschien wel iets of het raakt je ergens. Wil jij weten welke patronen en dynamiek er in relaties kunnen spelen? Wil je meer inzicht krijgen in hoe jij in je relatie staat? Dan is de Relatie workshop ‘Over geheimen van Verlangen en Verraad’ op zaterdag 28 januari 2017 in Den Haag wellicht iets voor jou. De workshop is bestemd voor iedereen met of zonder partner, en is een initiatief en samenwerkingsverband van ‘Mayke Smit – Training, Coaching en Advies’ ‘Evolvere – Mens en Organisatie in Ontwikkeling’.

Mayke Smit is een ervaren trainer en coach die mensen begeleidt in het loskomen van patronen of van elkaar in of na hun relatie. Over de emotionele verwerking die komt kijken bij scheiding heeft zij de roman Los geschreven, waarvan zojuist de derde druk is verschenen. In Los lees je hoe Floor zichzelf na haar scheiding weer terugvindt in de training ‘Je leven na een echtscheiding’. Een herkenbaar en inspirerend verhaal over relaties.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook