fb
Damespraatjes Damespraatjes

Louise: “Belachelijk dat de juf zich hiermee bemoeit!”

Belachelijk dat de juf zich hiermee bemoeit

Met een nieuw rugzakje en heel wat spanning in zijn kleine lijfje, bracht Louise haar zoontje Quinn (4 jaar) voor het eerst naar school. “Hij vond het zo ongelofelijk spannend! Toen hij op de crèche zat zei hij steeds dat hij zo veel zin had om naar de basisschool te gaan. Maar toen het eenmaal zover was, durfde hij bijna niet naar binnen. We zijn nu een paar maanden verder en Quinn doet het super goed. Zijn klas is leuk, hij leert heel veel en heeft een lieve juf. Althans, Quinn vindt zijn juf lief. Ik heb helemaal niks met haar…” 

Louise werkt fulltime als pedagogisch medewerker op een kinderopvang. “Een droombaan! Ik heb lieve collega’s en het is altijd gezellig op onze groep. Ja, de dagen zijn lang en het is hard werken, maar het geeft voldoening. Mijn vriend werkt in de bouw en maakt ook lange dagen. Je hoort ons zeker niet klagen, maar ik vind het soms best een uitdaging. Als ik het mezelf even makkelijk kan maken, dan doe ik dat.”

Makkelijk maken

Onder het ‘zichzelf makkelijk maken’, verstaat Louise diverse dingen. “Wij hebben bijvoorbeeld geen vaste hoeveelheid schermtijd voor de kinderen. Als ik na een lange dag thuiskom en moet koken, dan zet ik Quinn en zijn kleine broertje gewoon voor de televisie. Soms is dat tien minuten, soms een uur. Ook heb ik niet altijd meer puf om uitgebreid te koken. Ik mik dan wat vissticks in de oven en warm een pot doperwtjes en worteltjes op. Ik heb respect voor alle moeders die het anders doen. Maar soms kies ik gewoon voor de makkelijke weg. Zo ben ik een leukere en relaxtere moeder.”

Broodtrommel

Waar Louise ook voor de makkelijke weg kiest, is de broodtrommel van Quinn. “Hij is een slechte eter. Geef ik hem volkoren boterhammen en radijsjes mee naar school? Dan eet hij die dag helemaal niets. Als hij groter is zal hij dat heus leren eten, maar nu geef ik hem gewoon wat hij wel lekker vindt. Hij krijgt daarom een zakje knijpfruit, een wit bolletje met chocopasta en een kinderkoekje mee naar school. Water lust hij niet, dus krijgt hij limo in zijn beker. Makkelijk voor mij en lekker voor hem. Zijn trommel is altijd leeg en hij heeft alle energie die hij nodig heeft.”

Commentaar van juf

Bij het oudergesprek van laatst, werd Louise door de juf aangesproken op de inhoud van de broodtrommel van Quinn. “We zien dat de broodtrommel van Quinn niet voldoet aan de wensen van de school. Heel graag zouden we zien dat jullie hem een stuk fruit, in plaats van een zakje knijpfruit meegeven. Ook vragen we ouders om geen zoet beleg of koekjes mee te geven. En in plaats van limo hebben we liever dat de kinderen water drinken in de klas. Deze dingen zijn lekker voor thuis, maar op school liever niet. De gezonde traktaties op de verjaardagen vallen ook binnen deze lijn”, zegt de juf tegen Louise.

Moet wennen

Louise is het niet met de juf eens. “Kom op zeg! Ik weet zelf toch wel wat goed is voor mijn kind. De juf overdrijft enorm. Het is niet alsof ik mijn kind friet met frikandellen mee naar school geef. Ik vind het vooral belangrijk dat mijn kind het eten lust en opeet. Op een lege maag kan een kind zich niet concentreren. En dat is dan ook wat ik tegen de juf gezegd heb. Daar was zij het niet mee eens. Ze zei dat Quinn in het begin misschien even moet wennen aan het gezonde eten, maar dat hij het heus wel gaat eten. Zeker als hij ziet dat de andere kinderen het ook doen.”

Ene oor in, andere oor uit

Wat de juf ook als tip gaf, is om thuis ook vaker fruit, rauwkost en water aan te bieden. “Dat ze zegt wat mijn kind op school wel of niet mag eten, is tot daaraan toe. Maar dat ze zich ook met ons voedsel thuis wil bemoeien? Dat gaat te ver. Ik heb haar bedankt voor de tips en beleefd gedag gezegd. Die tips gaan het ene oor in, het andere oor uit. Quinn krijgt van mij nog hetzelfde eten mee naar school als voor het gesprek. Van de juf heb ik daar niks meer over gehoord.”

Bovenste afbeelding: Michael Austin via Unsplash

Robin: ‘Ik heb moeite met de veel oudere vriendin van mijn zoon’

Ja, eigenlijk vindt ze het ook best kinderachtig en geneuzel, maar Robin (41) lucht haar hart toch. Haar oudste zoon Jamai is nu twintig en heeft een vriendin die vijftien jaar ouder is. “Vijftien jaar, ze is dus slechts zes jaar jonger dan ik. Dat voelt zo niet oke, maar Jamai is straalverliefd, terwijl ik alleen maar kan denken: kind waar begin je aan… LEES HIER VERDER!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

3 reacties

Joris -

Tjee. Hopelijk heeft de werkgever van deze pedagogisch medewerker wel een beleid ten aanzien van wat (en hoeveel) kinderen die aan haar zorg worden toevertrouwt op een dag kijken, eten en drinken. Als als je ochtend- en middagmaaltijden bestaan uit witte bolletjes met chocopasta en limonade, is het niet veel soeps. Kinderen die geen water lusten – ik kan er met m’n verstand niet bij. Dat je als ouders geen tijd maakt om je kinderen fatsoenlijk te voeden en op te voeden snap ik ook niet; eten is een eerste levensbehoefte…

Markus -

Dus, School heeft bepaalde wensen, De school verwacht dat de juf haar werk doet, Geeft beleeft advies en laat het daarna rusten? Wat een geweldige juf. Ik zou er totaal niet over klagen.

Pietje puk -

Jaren later: ‘Mijn kind wordt gepest op school vanwege zijn overgewicht’ ‘Help mijn kind eet geen groente en wordt alsmaar zwaarder’ ‘Ik begrijp niet waarom mijn kind diabetes type 2 heeft’ ‘Had ik maar nooit me er zo gemakzuchtig afgemaakt met zijn broodtrommel’. Ja dame, dat krijg je ervan met ‘het ene oor in, het andere oor eruit’. Veel plezier met de problemen die je allemaal nog te wachten staan. Juist als pedagogisch medewerker zou je moeten weten dat later als hij groter is, juist méér rotzooi gaat eten ipv aan de gezonde groenten. Maar ja, jij weet het beter, dus zo’n trut van een juf die wat (gegronde) aanmerkingen heeft, moet jij even volledig afzeiken in een artikel. En daarbij, een kind dat geen water lust? WTF? Waar denk je waar limo uit bestaat, naast al die fijne suikers en toegevoegde troep? Oh ja, lieve Quinn gaat natuurlijk als hij groot is, braaf z’n groente eten en zal echt niet zwichten voor frikandelbroodjes met z’n vrienden. Arm kind.

Reageer ook