fb
Damespraatjes Damespraatjes

Beginnen met surfen of kiten? Neem deze checklist door!

Vind jij het ook altijd leuk om iets nieuws te leren? Op mijn lijstje van dingen die ik heel graag nog een keer zou willen kunnen, staan het behalen van mijn vliegbrevet en goed leren kite surfen heel hoog. Dat vliegen komt denk ik een keer als ik met pensioen ben, maar het kiten lukt hopelijk veel eerder. Ga jij ook beginnen met surfen of kiten? Neem deze checklist door! Lees lekker met ons mee. 

Zwemvaardigheid

Sporten op het water zijn heerlijk! Of je nou een ontspannen tocht maakt op je sup board, of dat je als een raket over de Noordzee knalt: het water heeft zo veel te bieden. Naast dat water veel plezier kan geven, is het goed je te realiseren dat er ook ongelukken kunnen gebeuren. Wij adviseren je daarom alleen zelfstandig het water op te gaan als je zwemvaardigheid op orde is. Kun je niet zo goed zwemmen of heb je jaren niks aan beweging gedaan? Dan is het verstandig eerst sterker en zwemvaardiger te worden. Zo ga je veilig het water op!

Goed materiaal

Een oude kite in de schuur van een kennis gevonden, maar geen idee hoe lang hij daar eigenlijk al ligt? Gebruik hem liever niet. Surfen en kiten is stukken leuker (en veiliger!) als je goed onderhouden materiaal gebruikt. Het is echt niet zo dat je hier altijd de hoofdprijs voor betaalt: een mooie tweedehands is ook goed. Moet je het nog leren en weet je niet precies welke surfplank, wakeboard, zeil, enzovoorts bij je past? Huur dan gewoon de eerste paar keer je gear. Alleen door vaak het water op te gaan, ontdek je wat jij fijn vindt varen.

Neem les

Zelf wat aanklooien kan grappig zijn, maar écht goed leren surfen of kiten doe je door les te nemen. Een surf- of kiteleraar kan je alles vertellen over de sport en je zo snel mogelijk op gang helpen. Verder is het ook gewoon heel erg leuk om het samen te doen met iemand die al veel ervaring heeft. En wist je dat zelfs wat meer ervaren surfers en kiters baat kunnen hebben bij lessen?

Oefenen, oefenen, oefenen

Na een paar lessen heb je de basistechnieken onder de knie. Het wordt dan tijd om heel veel uren op het water te maken. Oefenen, oefenen en nog eens oefenen! Je zal merken dat het de ene dag beter gaat dan de andere. Soms zit alles tegen, maar zo nu en dan lijkt alles op z’n plek te vallen. Leer je gear kennen, ontdek je grenzen en sta open voor tips van meer ervaren surfers. Wedden dat jij het super snel oppakt?

Have fun!

Last but not least: vergeet niet om heel veel plezier te maken! Geniet, ontspan en voel je weer als een kind. Op welke plek zou jij écht een keer willen surfen of kiten?

Praat je met ons mee?

Kan jij ook niet wachten om te beginnen met surfen of kiten? Waar wil je dit gaan doen? En heb je al lessen ingepland? We zijn heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Dat vinden we altijd heel erg gezellig!

Bovenste afbeelding: Harold Granados

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!

Reageer ook