fb
Damespraatjes Damespraatjes

Leonore werd jarenlang bedreigd door haar vriendin

Angstaanjagende telefoontjes van een anoniem nummer, vreemde geluiden om het huis en doodsbedreigingen in de brievenbus… Het is slechts een kleine greep uit alle narigheid die Leonore de afgelopen jaren te verwerken kreeg. Ze zat er helemaal doorheen en besloot zelfs naar een andere stad te verhuizen, maar niets hielp. En het aller ergste: het werd haar aangedaan door haar oudste vriendin.

Samen een kapsalon

“Kelly en ik zijn al vanaf de basisschool vriendinnen” begint Leonore ons gesprek. “We woonden bij elkaar in de wijk en speelden na school altijd met elkaar. Onafscheidelijk waren we. We droegen dezelfde kleding, waren verliefd op dezelfde jongens en wilden als we later groot waren graag samen een kapsalon starten.”

Wanneer de meisjes samen naar dezelfde middelbare school gaan, blijft hun band even sterk. Ze zitten dan wel niet bij elkaar in de klas, maar hun gezamenlijke idee tot het opzetten van een kapsalon bleef bestaan. “Zelfs toen Kelly haar eindexamens niet haalde en ik wel, hielden we vast aan onze droom.”

Groot talent

Na de middelbare school start Leonore met de kappersopleiding. Kelly zit dan nog op de middelbare school om haar examenjaar over te doen. “Tijdens mijn opleiding had een van mijn docenten al snel door dat ik een groot talent was. Mijn docente had zelf een succesvolle kapsalon waarbij ze de haren van veel bekende mensen deed. Namen kan ik hier niet noemen, maar het zijn mensen die je zeker kent van tv.”

De docent van Leonore biedt Leonore na het behalen van haar diploma een baan aan. “Ze vroeg me na de diploma uitreiking of ik bij haar in de salon wilde werken. Het was een geweldige kans en ik zei natuurlijk meteen ja.” Die maandag daarna ging ze meteen aan de slag. “Het was alles wat ik verwachtte en meer. Ik leerde snel veel bij en mocht al na een paar maanden de belangrijkste klanten knippen.”

Spijbelen

Inmiddels was Kelly ook begonnen aan de kappersopleiding. “Bij Kelly ging het allemaal een stuk minder makkelijk. Ze was erg onzeker, vond het knippen eng en maakte daardoor veel fouten. Ze begon steeds vaker te spijbelen. Uiteindelijk haalde ze met veel pijn en moeite haar diploma. Ze kon best leuk knippen. Maar echt goed? Dat was ze absoluut niet!”
Leonore zat in een heerlijke flow en genoot van haar werk. Ze was er zo druk mee, dat ze helemaal niet meer aan de afspraak met Kelly had gedacht. “Ik wist wel dat we ooit de afspraak hadden gemaakt om samen een salon te openen, maar onze niveau’s en soort klanten lagen zo ver uiteen dat ik het niet meer als serieuze optie beschouwde.”

Eigen salon

Gedurende de eerste jaren begint Kelly niet over hun afspraak. Totdat Leonore zelf een luxe kapsalon in het centrum van Amsterdam opent. “Ik had veel geleerd bij mijn oud-docent en na vijf jaar werkervaring vond ik het tijd om mijn droom na te jagen: een eigen salon. Al snel liep het storm met klanten en moest ik meerdere kappers en kapsters aannemen om alle klanten te kunnen bedienen.”

Leonore had nog wel contact met Kelly, maar stukken minder dan voorheen. “Ik belde haar vaak om wat af te spreken, maar ze zei steeds dat ze niet kon.” Leonore en Kelly hadden elkaar ruim vier maanden niet gesproken, toen Kelly ineens bij Leonore in de salon stond. “Ze smeekte me om een baan omdat ze was ontslagen bij haar vorige werkgever. Helaas moest ik haar teleurstellen: haar niveau was gewoon te laag voor bij ons in de salon.” Kelly verlaat zonder iets te zeggen de salon van Leonore.

Vreemde dingen

In de weken daarna beginnen er vreemde dingen te gebeuren. Leonore krijgt kapotgescheurde foto’s van zichzelf in de brievenbus. “Heel vervelend, maar ik werd er niet bang van. Het werd pas echt eng toen ik door een anoniem nummer werd gebeld en ik aan de andere kant van de lijn iemand vermoord hoorde worden. Er werd niet echt iemand vermoord hoor, maar er werd een muziek- of filmfragment afgespeeld waarop iemand vermoord werd.”

Leonore is doodsbang. “Ik durfde niet meer alleen te slapen, bang dat iemand mijn huis zou binnenkomen.” Ook ’s nachts hoort Leonore gekke geluiden om het huis en soms werd er zelfs aangebeld. “Als ik dan uit het raam keek, zag ik iemand in het zwart gekleed met een bedekt gezicht. Ik kon niet zien wie het was en ik durfde niet open te doen.” Meerdere keren belde Leonore de politie, maar ook zij wisten niet te achterhalen wie er achter de streken zat.

Privé detective

Dit gaat jaren zo door en Leonore gaat nauwelijks de deur nog uit. “Ik ging alleen nog naar mijn werk en naar de supermarkt. Zo bang was ik.” De maat was vol toen ze niet alleen thuis werd lastiggevallen met enge telefoontjes en nare brieven door de bus, maar toen ook haar salon was beklad met verf. “Ik besloot een privé detective in te schakelen om te ontdekken wie degene was die mijn leven tot een hel maakte.”

De detective gaat meteen aan de slag en al na een week is hij erachter wie Leonore het leven zuur maakt. “Na een week belde hij. Hij wist het zeker, het was mijn vriendin Kelly. Ik wist niet wat ik hoorde en heb haar opgebeld. Eerst ontkende ze alles, maar toen ik begon te dreigen met de politie, gaf ze het toe. Zij was degene die mij jarenlang bang maakte in mijn eigen huis.”

Woest

Leonore is woest en ze voert een lang telefoongesprek met Kelly. “Ik heb haar verteld dat als ze nu zou stoppen, ik de politie er buiten zou laten. Dit werkte. Ze is direct gestopt en heeft zelfs haar excuses aangeboden. Met die excuses kon ik niks, maar ik was wel blij dat het stopte.”

Waarom Kelly Leonore’s leven tot een hel maakte? “Ze was gewoon jaloers. Jaloers op mijn leven, jaloers op mijn salon. Het zat haar blijkbaar nog steeds dwars zat wij onze droom nooit samen tot uitvoering hebben gebracht. Ze nam het mij kwalijk dat het nooit wat is geworden met haar carrière. Ik weet gelukkig beter en kan het achter me laten. Kelly hoef ik nooit meer te zien.

We nodigen jullie van harte uit om (op respectvolle wijze) te reageren op het verhaal van Leonore. 

2 reacties

Puk -

Wat een drama, achter af had ze maar eerder een prive detective ingeschakeld. Had veel leed verkomen. Maar achteraf is alles makkelijk. Maar voor nu gun ik haar het allerbeste. En hopelijk heeft ze steun in vrienden kring om deze tijd teverwerken.

Marja -

Wat jammer dat je je leven zo lang hebt laten verpesten….

Reageer ook