fb
Damespraatjes Damespraatjes

Beau laat in Five Days Inside zien hoe eenzaam ouder worden kan zijn: “Een rijk leven, teruggebracht naar twee kamers”

Ik ben 26 jaar oud, moeder van een dochter, zwanger van een tweede dochter, kerngezond en in de bloei van mijn leven. Ik kan doen wat ik wil, gaan en staan waar ik wil en zelf bepalen hoe mijn dagen eruit zien. Hoewel ik me realiseer dat dit een groot goed is, sta ik hier te weinig bij stil. Na het zien van de nieuwste aflevering van Beau Five Days Inside, wordt ik even hard met mijn neus op de feiten gedrukt.

Slechte gezondheid

In Five Days Inside, dompelt Beau van Erven Dorens zich vijf dagen lang onder in het leven in diverse instellingen. In deze aflevering verblijft Beau gedurende vijf dagen en nachten in het Rosa Spier Huis in Laren. In dit bejaardentehuis wonen oudere kunstenaars, die hier kunnen wonen en werken. Helaas zit het werken er voor veel van de bewoners niet meer in… Ze komen op steeds late leeftijd naar het tehuis, doordat er van ouderen wordt verwacht dat ze steeds langer thuis blijven wonen. Hierdoor zijn de bewoners van het Rosa Spier Huis vaak in slechte gezondheid als ze hun intrek nemen. Werken is dan ook lastig.

Pijnlijk duidelijk

De aflevering doet mij veel. Beau maakt pijnlijk duidelijk hoe zwaar en hard het ouder worden is. Zoals ik al zei: ik sta te weinig stil bij mijn gezonde leven. Maar na het zien van deze aflevering weet je dat dit niet voor altijd zo kan blijven.

Eenzaam en vergeetachtig

Beau is raakt in gesprek met bewoonster en beeldhouwer Mieke. Ze praten over het ouder worden en Mieke vertelt dat ze het naar vindt dat ze steeds vergeetachtiger wordt. “Het is het teken van het naderende einde” zegt ze. Ook het gesprek met voormalig opera-zangeres Caroline Kaart, maakt diepe indruk. Ze is eenzaam en vertelt dat ze geen toekomst meer heeft. “Een rijk leven, teruggebracht naar twee kamers” vat Beau haar verhaal samen.

Bekijk de aflevering

Ik kan iedereen aanraden de aflevering van Five Days Inside te kijken. Het is confronterend en drukt je even heel hard met je neus op de feiten. Dat is niet leuk, maar soms wel heel erg goed.

Wat doet dit met jou?

Wat deden deze verhalen met jou? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de comments onder dit artikel.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook