fb
Damespraatjes Damespraatjes

Balkon inspiratie – met lekker veel foto's

Een balkon is vaak klein, maar wel heel fijn om te hebben. Ondanks de kleine oppervlakte, kan je je balkon natuurlijk wel heel leuk inrichten. Voordat je hiermee gaat starten, is het belangrijk om te weten welke functie je jouw balkon wilt geven. Wil je er graag dineren, werken, loungen of tuinieren? Bij iedere functie past een leuke inrichting. In dit artikel delen we wat inspiratie.

Romantisch dineren

Als je heel de dag op kantoor hebt gewerkt, is het fijn om daarna nog even buiten te zijn. Een ideale manier om dit te doen is door te dineren op je balkon. Om van je balkon een fijne dinerplek te maken is het verstandig om een gladde vloer te nemen. Je kan hierbij denken aan beton of aan tuintegels. Dankzij de gladde vloer heb je geen last van een wiebelende tafel en eten wat op de grond gevallen is kan je gemakkelijk opvegen. Qua meubilair kan je een eenvoudige klapstoelen en een klaptafeltje neerzetten, deze nemen vaak weinig ruimte in beslag en kan je overdag inklappen, voor meer ruimte. Deze meubels kan je ook makkelijk een nieuwe kleur geven, door ze te verven. Hierdoor maak je ze persoonlijker.

balkon

Om een romantische sfeer te creëren op je balkon, kan je sfeervolle lampjes om de balustrade wikkelen. Een spijlenhekwerk is hier bijvoorbeeld goed voor geschikt. Wikkel een snoer met leuke lampionnen op de spijlen heen en je balkon ziet er ineens heel gezellig uit. Voor de wat koudere dagen is het leuk om een kleine houtkorf te plaatsen. Balkons zijn vaak deels overdekt en vangen hierdoor minder wind, waardoor het vuur blijft branden. Dankzij de warmte van de houtkorf kan je in de herfst en in de vroege lente al beginnen met genieten van je balkon.

Werken

Een van de voordelen voor mensen die vaak thuis werken, is dat je buiten kunt werken. Als jij ook veel thuis werkt, is het fijn om je balkon tot mini-kantoortje om te bouwen. Tegenwoordig zijn er speciale tafeltjes verkrijgbaar, je aan je balkon kunt hangen zoals op de afbeelding hieronder. Je kan deze tafel gemakkelijk ophangen om te werken, maar ‘s avonds kan je het er ook weer afhalen. Ideaal als je ‘s avonds wilt relaxen of eten op je balkon. Verder is het leuk én praktisch om een krijtbord te bevestigen aan de muur van je balkon. Je kan hier bijvoorbeeld to-do lijstjes op schrijven of een planning. Houd de inrichting verder rustig, zodat je niet te veel wordt afgeleid tijdens het werken. Decoreer je tuin daarom met een beperkte selectie van accessoires en planten in één kleur, om de rust te behouden.

balkon

Loungen

Na een lange dag is een balkon de ideale plek om te loungen en helemaal tot rust te komen. Tegenwoordig zijn er allerlei heerlijke loungemeubels verkrijgbaar. Denk hierbij aan een hangmat, ligstoel of een schommelstoel. Leg hier vervolgens enkele fijne kussens op en een zachte deken, zo kan je ‘s avonds heerlijk wegkruipen op je balkon. Je kan ook een buitentapijt op je balkon leggen, zodat je gewoon op je sokken kan rondlopen. Zet voor een beetje extra privacy rieten matten tegen de balustrade.

balkon

Tuinieren

Heb je groene vingers, maar geen tuin? Dit maakt niets uit, op een balkon kan je ook goed tuinieren. Je hebt wellicht niet zoveel ruimte, gebruik daarom de wanden en de balustrade om verticaal te tuinieren. Aan de muur kan je speciale rekken hangen waar je plantjes in zet. Zo kweek je eenvoudig je eigen groenten en kruiden op je balkon. Als je geen muren hebt op je balkon, kan je ook een palet wegzetten en deze vullen met planten, zoals op de afbeelding hieronder. Of vul bloembakken met kleurige bloemen en hang deze aan je balustrade. De reling vangt over het algemeen het meeste zonlicht en is dan ook erg geschikt voor bloemen. Houd er wel rekening mee dat planten op het balkon extra veel water en voeding nodig hebben, omdat ze niet in de grond staan, maar in een bak. Geef ze het liefst iedere dag een scheut water.

balkon

Iets anders leuks voor op het balkon is een mini vijver. Een mini vijver kan je heel eenvoudig zelf maken. Iedere pot, schaal of ton, die waterdicht is, kan eigenlijk dienen als vijvertje. Vul de pot met water en vervolgens met leuke waterplanten en steentjes. Vissen kunnen beter niet in de mini vijver, omdat deze te klein is en in de winter makkelijk kan bevriezen.

Zoals je ziet kan je met een balkon alle kanten op. Voor wat voor balkon ga jij?

2 reacties

Line -

Dit is genoeg inspiratie om mee aan de slag te gaan.

Monique -

Mooi artikelen met handige inspiratiefoto’s! Vooral het idee van een minivijver vind ik erg leuk, erg simpel, maar had er zelf nog niet eerder aan gedacht.

Reageer ook