fb
Damespraatjes Damespraatjes

Aye Aye kapitein

Is er een vrouwelijke vorm van het woord kapitein, schipper of van matroos? Stuurvrouw of schipperin vind ik persoonlijk niet helemaal passend. Kapiteine bestaat als woord niet evenals schipperin trouwens. Dit neemt niet weg dat er vele vrouwelijke kapiteins zijn die goed weten hoe een sloep boot te bevaren.

Mannen
Toegegeven, de scheepvaart bestaat voornamelijk uit mannen. De schippersopleiding telt slechts een handje vol vrouwen. In de recreatieve sfeer is het natuurlijk anders. Vrouwen weten goed hoe een boot te besturen. Veel vrouwen beschikken ook over een vaarbewijs en zijn uitstekend op de hoogte van regels en bovenal veiligheid. Dit in tegenstelling tot vele recreatieve kapiteins (m).

Uitje
Wat zijn leuke uitjes voor een vriendinnenclub die de beschikking hebben over een sloep boot? Dat hangt natuurlijk af wat de gezamenlijke interesses zijn. Gaat de voorkeur uit naar rustig varen en af en toe aanmeren voor het eten en drinken of lokt een bruisende stad met winkels, cultuur en terrassen?

Stad
Amsterdam is met zijn grachtengordel een perfecte plek om rond te varen. Er zijn diverse vaarroutes die een gevarieerd beeld geven van de stad. De wallenroute, de Berlageroute of de plantageroute bijvoorbeeld. De eerste route geeft een heel ander beeld van de stad. De Berlage route biedt de bijzondere architectuur van de grachtenpanden en andere markante gebouwen van Amsterdam. Er bestaat natuurlijk ook een culinaire route. Je vaart dan langs diverse horecagelegenheden waar je kunt aanmeren.

Natuur
Zoek je de stilte en rust dan is de Biesbosch een aanrader. De Biesbosch is een prachtig vaargebied en is niet voor niets een nationaal park. Het is het grootste zoetwatergebied met getijdenverschil. Er is een overvloed aan waterwegen die door het natuurgebied gaan. Het totale gebied bestaat uit drie stukken: de Sliedrechtse Biesbosch, de Dordtse Biesbosch en de Brabantse Biesbosch. Met de eigen boot kun je op verschillende punten de Biesbosch binnenvaren, namelijk via het Hollandse diep, de Amer, de Nieuwe Merwede en de Beneden Merwede. Op het water in de Biesbosch is een vaarkaart van het gebied nodig. De kaart geeft duidelijk aan waar je wel en niet mag varen. Langs de oevers in De Biesbosch vind je diverse aanlegplekken en -steigers. Tijdens een vaartocht kan je hier aanleggen om aan land te gaan voor bijvoorbeeld een wandeling of picknick.

Aye aye kapitein is een bevestiging. Bemanningsleden op een boot roepen dit als een kapitein een order geeft. Het maakt niet uit of de kapitein man of vrouw is. Jij bent de bazin.

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook