fb
Damespraatjes Damespraatjes

Ava baalt van de goedkope wijnen bij zus: “Altijd supermarktfles met schroefdop”

Als jong meisje was Ava al dol op lekker eten en drinken. “Waar mijn vriendinnen pannenkoeken wilden eten op hun verjaardag, koos ik voor oesters, kaviaar en kreeft. Ik heb dit soort dingen altijd heel erg lekker gevonden en toen ik vijftien jaar was, kookte ik elke avond voor ons gezin. Eten is voor mij onlosmakelijk verbonden met gezelligheid en goede wijnen. Het klinkt misschien bizar, maar voor mij is een dag niet lekker gegeten, een dag niet geleefd”, vertelt Ava. “Mijn zus staat daar heel anders in, zij heeft nooit iets met eten gehad. Als we daar eten hoeven we niet te verwachten dat we iets lekkers voorgeschoteld krijgen. En wat betreft de wijn? Die is niet te drinken. Ze kiest namelijk altijd gewoon voor de meest goedkope wijnen uit de supermarkt. Ik durf bijna niet te zeggen dat ik daar liever niet meer ga eten…” 

Leven voor de gastronomie

Ava en haar man hebben samen een restaurant. “Bas is net als ik een echte foodie. Hij is een waanzinnig goede kok en ik houd me bezig met de wijnen en de gasten. Het restaurant heeft een Michelin-ster en onze gasten komen van heinde en ver om bij ons in de watten gelegd te worden. Dat nemen wij serieus. Elk seizoen werken we met een ander menu, onze wijnen selecteren en importeren we grotendeels zelf en de meeste gasten komen minimaal één keer per jaar bij ons eten. We leven voor de gastronomie, het restaurant en onze gasten. We zijn bijna altijd aan het werk, maken soms dagen van 15 uur en hebben maar één dag per week vrij.”

Scoren een broodje

De zus van Ava koos een hele andere carrière. “Ze is filiaalmanager bij een bank. We zijn in alle opzichten tegenpolen en toch kunnen we het erg goed met elkaar vinden. Mijn zus en haar man zien eten en drinken als een noodzakelijkheid. Het is iets wat ze nou eenmaal moeten doen om in leven te blijven. Als ze op vakantie zijn scoren ze tussen de middag onderweg ergens een broodje. Mijn man en ik hebben maanden voor vertrek bij de beste lokale restaurantjes een tafel gereserveerd. Ik moet er niet aan denken dat ik op vakantie de beste lokale specialiteiten en wijnen misloop. Dat is voor ons hetgeen waarvoor we op vakantie gaan.”

Taaigebakken vlees

Niet alleen de vakanties van Ava en haar zus zien er anders uit, ook de etentjes thuis worden op een andere manier vormgegeven. “Mijn zus is echt van het snelle, praktische en voordelige eten. Zij loopt de supermarkt in, pakt wat in de aanbieding is en maakt hier een prakkie van. Ook als er vrienden komen eten, serveert ze gewoon gerechten als een pasta met kant-en-klare tomatensaus, hutspot of aardappelen, doorgekookte groenten en taaigebakken vlees. Hier schenkt ze dan een glas van de meest goedkope wijn uit de supermarkt bij. Ik weet dat ze het niet vervelend bedoelt, maar ik zie er gewoon elke keer weer tegenop om bij haar te gaan eten.”

Goedkope wijnen

De keren dat de zus van Ava en haar zwager bij Bas en Ava aanschuiven, ziet het er heel anders uit. “Thuis koken we niet zo uitgebreid als in het restaurant, maar we doen zeker ons best. We serveren een voor-, hoofd- en nagerecht en kiezen een mooie fles wijn uit. Het hoeft allemaal niet duur te zijn, maar het gaat om de aandacht die je eraan besteedt. De wijnen bij mijn zus thuis zijn vieze hoofdpijnwijnen en daarom nam ik bij het vorige etentje mijn eigen wijn mee. ‘Lekker uit Italië, hebben we meegenomen van vakantie. Smaakt goed bij de pasta’, zei ik er nog bij. Maar de fles bleef op het aanrecht staan en mijn zus kwam weer met haar supermarktfles van vier euro met schroefdop aanzetten. Tegen heug en meug dronken Bas en ik ons glas leeg.”

Op subtiele wijze

Ava weet dat ze enorm verwend is wat betreft eten en wijnen. “Ik wil mijn zus niet kwetsen, maar door die vieze goedkope wijnen heb ik eigenlijk geen zin meer om bij haar te eten. Natuurlijk draait het om de gezelligheid, maar ik vind een avond gewoon minder leuk als de gastvrouw zo overduidelijk haar best niet heeft gedaan. Ze is en blijft mijn zus, dus niet meer bij haar gaan eten zou ik nooit doen. Maar hoe kan ik haar op subtiele en vriendelijke wijze duidelijk maken dat ik het doodzonde van mijn avond vind om die budget wijntjes te drinken?”

Hoe zou jij hiermee omgaan? Praat met ons mee. We zijn heel benieuwd.

Afbeelding: Unsplash+

Puck’s man wil niet met kinderen op vakantie: “Hij vindt het te zwaar, terwijl ik alles regel”

man wil niet met kinderen op vakantie

Eindeloos zwemmen, heel veel vakantievriendjes en elke avond barbecuen: dat is waar de meeste gezinnen aan denken als het over vakanties gaat. “Bij mij is dat niet anders”, vertelt Puck. Haar man Boudewijn en zij hebben drie kinderen en gaan al jaren naar dezelfde camping in Frankrijk. “Het is daar heerlijk. De kinderen hebben er veel vriendjes en het leven is daar eenvoudig.” Maar voor het eerst in zeven jaar tijd wil Puck’s man wil niet met de kinderen op vakantie. “Hij wil deze zomer niet als gezin naar de camping. Hij vindt het te zwaar en wil liever thuisblijven… LEES HIER VERDER!

15 reacties

Milly -

Als je, zoals je zegt, een goed kontakt met je zus hebt, kan je ook vertellen dat je haar wijn niet lekker vind. Nou koop ik altijd wijn uit Duitsland voor 2,19 die vind ik veel lekkerder dan een fles Bordeaux of Beaujolais van 10 euro of meer.
Maar ik waardeer eerlijkheid meer.

Rudi -

Het kan natuurlijk ook zijn dat er meer speelt en het er stiekem een beetje om doet. Als kind was er al een duidelijk verschil en het zou kunnen dat er een soort afgunst is ontstaan voor jouw verfijnde smaak. Misschien heeft ze zich daar wel onbewust tegen af lopen zetten door zich nadrukkelijk onverschillig op te stellen tegenover dat wat zij als snobistisch ervaart. Wie weet schept ze er bewust of onbewust genoegen in om de zus met de Michelin ster af te schepen met de goedkoopste bocht van de super.

Rudi -

Als het je zo hoog zit, zou ik het probleem rechtstreeks aankaarten. De volgende keer dat je wordt uitgenodigd zeg je: “prima, maar op één voorwaarde: ik zorg voor de wijn. De wijn die jij serveert is – met alle respect – niet te zuipen.” Als ze tegensputtert maak dan nog eens duidelijk hoezeer het je dwars zit en dat het echt geen exclusieve wijn hoeft te zijn, maar wel een die op z’n minst drinkbaar is. Mocht ze hier geen gehoor aan willen geven dan zou ik de volgende keer gewoon bedanken voor de wijn en het bij water houden.

Rudi -

De mensen hier hebben duidelijk moeite met lezen. Het gaat de mevrouw in het verhaal niet zozeer om het eten, maar om de goedkope wijn. Het getuigt m.i. van weinig respect voor je gasten om telkens met de goedkoopste bocht aan te komen zetten, zeker als je filiaalmanager bij een bank bent, dan kun je je echt wel wat beters veroorloven. Ook al heeft ze zelf geen smaak, ze weet dat haar zus goed eten en drinken drinken echt kan waarderen, dus zou het haar sieren om een beetje meer moeite te doen.

Agnes -

Wat naar als je niet kan genieten van hoe t is.
Niet iedereen heeft de zelfde handigheid met koken laat iemand in zn waarde
Dit zegd zo veel meer over Ava dan over de mensen waar ze op bezoek zou gaan.
En tuurlijk mag Ava daar van houden en genieten maar dan wel zonder de ander n schop na te geven

Safia -

Aha zo typ, omhooggevallen uit boom

Wat is mis met simpel pasta of simpel aardappelen en groenten met vlees

We kunnen niet al keizerin van de keuken zijn

Peet -

Hahaha, hier kun je toch alleen om lachen??? Wat een wereldprobleem! Hoe vaak eet je bij je zus, met je drukke baan? Zal niet vaak zijn denk ik zo. En zelfs daar dan zo over vallen….
Neem je eigen wijn mee naar de tafel, trek hem meteen open en schenk in. Of drink een avond geen wijn, als het zo’n probleem is.

Joris -

Misschien moet je niet jullie kunde (koken en wijnen) op een ander projecteren en voorkeuren (duur en exclusief) bij een ander verwachten?

Rieneke -

Gewoon je verhaal wat je hier verteld aan je zus vertellen alleen dan in hoofdlijnen en niet aanvallend.Maar nog beter kan je gewoon vertellen op een aardige manier dat je blij bent met een zus als haar en het zo leuk vindt dat het zo goed klikt tussen jullie ondanks de verschillen. Dat zij bijvoorbeeld niet alleen de vakanties heel anders indeelt dan jullie maar ook de etentjes thuis op een andere manier worden vormgegeven. Dat je daarom eigenlijk liever voortaan met ze s Avonds of op een zondagmiddag borrelt en dan met je eigen gebrachte wijn en of dat ook een idee is? Zeg ook normaal zou ik dit nooit durven voor te stellen maar bij jou voel ik mij zo op mijn gemak en ik weet dat jij dit niet persoonlijk opvat en weet dat als kind ik al voor totaal ander soort eten koos dan gewoon een ander gemiddeld kind en niet voor niets een michelen ster restaurant heb. Het is niet alleen dat ik van huiswijn hoofdpijn krijg maar de wijn die ik dan meeneem daar dan ook echt zin in heb en als jij dan voor lekkere hapjes zorgt dan kan dat voortaan toch ook op deze manier?

Hansje -

Mijn man en ik staan ook geen uren in de keuken als er bezoek komt: we eten wat simpels of bestellen wat te eten. Niet omdat we lui zijn, maar omdat we onze aandacht liever gebruiken voor onze gasten. Als we uren in de keuken staan, zijn dat namelijk vaak uren die we niet met onze gasten door kunnen brengen. Onze etentjes draaien om goed gezelschap: het eten komt op de tweede plaats.

Voor een gast als OP zou ik trouwens waarschijnlijk wel een uitzondering maken – wát een zuurpruim! Dan dop ik liever een uur boontjes dan dat ik naar haar elitaire gezeik moet luisteren.

Hans -

Sinds 1997 hebben de wijnen uit Nieuw-Zeeland allemaal verplicht een schroefdop. Van goedkoop tot duur.

Beppie -

Neem dan je eigen wijnen mee, kan je daar in iedergeval niets op aan merken

Carina -

Dan drink je toch gewoon water bij het eten

Fiene -

Tja je kan niet bij jouw zus in de portemonnee kijken natuurlijk.. en de een is de ander niet kortom gelukkig zijn jullie daar eigen in. Maar als het je zo tegen staat zeg maar idd dat je in de middag langs komt voor een kopje thee met een koekje.

Anita -

Wat ben ik blij dat Ava niet mijn zus is.
Ze heeft het wel heel hoog in haar bol..
En als het eten bij zus niet bevalt , zeg het haar dan en ga langs voor een kopje thee.

Reageer ook