Als jong meisje was Ava al dol op lekker eten en drinken. “Waar mijn vriendinnen pannenkoeken wilden eten op hun verjaardag, koos ik voor oesters, kaviaar en kreeft. Ik heb dit soort dingen altijd heel erg lekker gevonden en toen ik vijftien jaar was, kookte ik elke avond voor ons gezin. Eten is voor mij onlosmakelijk verbonden met gezelligheid en goede wijnen. Het klinkt misschien bizar, maar voor mij is een dag niet lekker gegeten, een dag niet geleefd”, vertelt Ava. “Mijn zus staat daar heel anders in, zij heeft nooit iets met eten gehad. Als we daar eten hoeven we niet te verwachten dat we iets lekkers voorgeschoteld krijgen. En wat betreft de wijn? Die is niet te drinken. Ze kiest namelijk altijd gewoon voor de meest goedkope wijnen uit de supermarkt. Ik durf bijna niet te zeggen dat ik daar liever niet meer ga eten…”
Leven voor de gastronomie
Ava en haar man hebben samen een restaurant. “Bas is net als ik een echte foodie. Hij is een waanzinnig goede kok en ik houd me bezig met de wijnen en de gasten. Het restaurant heeft een Michelin-ster en onze gasten komen van heinde en ver om bij ons in de watten gelegd te worden. Dat nemen wij serieus. Elk seizoen werken we met een ander menu, onze wijnen selecteren en importeren we grotendeels zelf en de meeste gasten komen minimaal één keer per jaar bij ons eten. We leven voor de gastronomie, het restaurant en onze gasten. We zijn bijna altijd aan het werk, maken soms dagen van 15 uur en hebben maar één dag per week vrij.”
Scoren een broodje
De zus van Ava koos een hele andere carrière. “Ze is filiaalmanager bij een bank. We zijn in alle opzichten tegenpolen en toch kunnen we het erg goed met elkaar vinden. Mijn zus en haar man zien eten en drinken als een noodzakelijkheid. Het is iets wat ze nou eenmaal moeten doen om in leven te blijven. Als ze op vakantie zijn scoren ze tussen de middag onderweg ergens een broodje. Mijn man en ik hebben maanden voor vertrek bij de beste lokale restaurantjes een tafel gereserveerd. Ik moet er niet aan denken dat ik op vakantie de beste lokale specialiteiten en wijnen misloop. Dat is voor ons hetgeen waarvoor we op vakantie gaan.”
Taaigebakken vlees
Niet alleen de vakanties van Ava en haar zus zien er anders uit, ook de etentjes thuis worden op een andere manier vormgegeven. “Mijn zus is echt van het snelle, praktische en voordelige eten. Zij loopt de supermarkt in, pakt wat in de aanbieding is en maakt hier een prakkie van. Ook als er vrienden komen eten, serveert ze gewoon gerechten als een pasta met kant-en-klare tomatensaus, hutspot of aardappelen, doorgekookte groenten en taaigebakken vlees. Hier schenkt ze dan een glas van de meest goedkope wijn uit de supermarkt bij. Ik weet dat ze het niet vervelend bedoelt, maar ik zie er gewoon elke keer weer tegenop om bij haar te gaan eten.”
Goedkope wijnen
De keren dat de zus van Ava en haar zwager bij Bas en Ava aanschuiven, ziet het er heel anders uit. “Thuis koken we niet zo uitgebreid als in het restaurant, maar we doen zeker ons best. We serveren een voor-, hoofd- en nagerecht en kiezen een mooie fles wijn uit. Het hoeft allemaal niet duur te zijn, maar het gaat om de aandacht die je eraan besteedt. De wijnen bij mijn zus thuis zijn vieze hoofdpijnwijnen en daarom nam ik bij het vorige etentje mijn eigen wijn mee. ‘Lekker uit Italië, hebben we meegenomen van vakantie. Smaakt goed bij de pasta’, zei ik er nog bij. Maar de fles bleef op het aanrecht staan en mijn zus kwam weer met haar supermarktfles van vier euro met schroefdop aanzetten. Tegen heug en meug dronken Bas en ik ons glas leeg.”
Op subtiele wijze
Ava weet dat ze enorm verwend is wat betreft eten en wijnen. “Ik wil mijn zus niet kwetsen, maar door die vieze goedkope wijnen heb ik eigenlijk geen zin meer om bij haar te eten. Natuurlijk draait het om de gezelligheid, maar ik vind een avond gewoon minder leuk als de gastvrouw zo overduidelijk haar best niet heeft gedaan. Ze is en blijft mijn zus, dus niet meer bij haar gaan eten zou ik nooit doen. Maar hoe kan ik haar op subtiele en vriendelijke wijze duidelijk maken dat ik het doodzonde van mijn avond vind om die budget wijntjes te drinken?”
Hoe zou jij hiermee omgaan? Praat met ons mee. We zijn heel benieuwd.
Afbeelding: Unsplash+
Puck’s man wil niet met kinderen op vakantie: “Hij vindt het te zwaar, terwijl ik alles regel”
Eindeloos zwemmen, heel veel vakantievriendjes en elke avond barbecuen: dat is waar de meeste gezinnen aan denken als het over vakanties gaat. “Bij mij is dat niet anders”, vertelt Puck. Haar man Boudewijn en zij hebben drie kinderen en gaan al jaren naar dezelfde camping in Frankrijk. “Het is daar heerlijk. De kinderen hebben er veel vriendjes en het leven is daar eenvoudig.” Maar voor het eerst in zeven jaar tijd wil Puck’s man wil niet met de kinderen op vakantie. “Hij wil deze zomer niet als gezin naar de camping. Hij vindt het te zwaar en wil liever thuisblijven… LEES HIER VERDER!
Marlies van Dalen -
Gaat niet om het duur eten ,ieder in zijn waarde laten ,het gaat om het gebaar dat je samen bent met je zus en dat je het fijn vind ze neemt toch ook niet de wijn mee ,neem haar zoals ze is en heb respect om haar levensstijl ieder mens is anders