fb
Damespraatjes Damespraatjes

Auto total loss of niks meer waard? Hier kun je hem nog verkopen!

Wat was jouw eerste auto? Kreeg je hem na het behalen van je rijbewijs van je ouders of moest je er zelf voor sparen? En was het een oude roestbak of ging je meteen voor een model dat vers uit de showroom kwam? Mijn eerste auto was absoluut géén oud barrel. Maar, ik moet er ook wel bijzeggen dat ik hem relatief laat pas kreeg. We woonden in Amsterdam en ik kon het jarenlang af met mijn fiets. Toen we kinderen kregen, kochten we een tweede auto. Mijn man reed het nieuwe model en ik nam zijn oude auto. Ik was er reuze blij mee! Gelukkig heb ik nog nooit schade gereden of meegemaakt dat mijn auto niks meer waard is. Maar wat doe je dan? Auto total loss of niks meer waard: hier kun je hem nog verkopen!

Wanneer is een auto total loss?

Over het algemeen spreken we van ’total loss’ wanneer de kosten van het repareren van een (ernstig) beschadigde auto hoger zijn dan de waarde ervan. Wanneer de reparatiekosten hoger zijn dan een bepaald percentage van de marktwaarde, kan de verzekeringsmaatschappij de auto total loss beschouwen. Deze percentages verschillen per verzekeringsmaatschappij. Ben je niet tegen alle schade verzekerd? Dan kun je zelf bepalen of je het nog waardevol vindt om je auto te laten repareren. De auto verkopen is in sommige gevallen (helaas) het enige wat je nog kunt doen.

Wist je dat je soms aan de buitenkant van de auto niet kunt zien dat hij total loss is? Bijvoorbeeld wanneer er iets ernstig mis is met de motor of andere belangrijke onderdelen onder de motorkap. Als ‘leek’ kun je dit met het blote oog niet altijd zien.

Wat kun je er nog mee?

Is je auto total loss of wil je graag een sloopauto verkopen? Er zijn bedrijven die deze auto’s nog wél van je overnemen. Zij kunnen de auto slopen en eventueel nog goede onderdelen eruit halen. In de meeste gevallen wordt je auto opgehaald, gevrijwaard en betaald. Let bij het kiezen van een autosloper of auto inkoper wel op het bedrag wat ze bieden. Vraag daarom altijd meer offertes op en vergelijk de voorwaarden.

Verdrietig afscheid

Een goede vriend van mij is het gebeurd dat zijn auto total loss verklaard werd. Het was zijn eerste auto; een erfstuk dat hij kreeg van zijn opa. De auto had eigenlijk geen geldelijke waarde meer, maar de emotionele waarde was enorm. Hij heeft het er heel moeilijk mee gehad. Gelukkig kreeg hij nog een klein bedrag voor de auto, wat hij weer kon gebruiken voor het kopen van een nieuwe. Een verdrietig afscheid, maar ook een mooi nieuw begin.

Praat je met ons mee?

Heb jij ooit een auto gehad die als total loss werd beschouwd? Heb jij deze ook nog verkocht? Wat voelde je hier toen bij? We zijn heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Deel jouw verhaal en inspireer anderen met jouw advies. Dat vinden we altijd heel erg gezellig!

Afbeelding boven artikel: Unsplash+

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!

Reageer ook