fb
Damespraatjes Damespraatjes

Autistisch broertje krijgt hele zaal in tranen met speech op huwelijk broer

Ruim een jaar geleden stapten Ward en ik in het huwelijksbootje. Hier op Damespraatjes heb ik er al vaak over geschreven en ik denk dat veel van jullie wel weten dat ik het de mooiste dag van mijn leven vond. Waar ik echter nog nooit over heb geschreven, zijn de ontroerende, grappige en mooie speeches die tijdens het diner werden gegeven. Heel bijzonder om onze dierbare familieleden zo lief over ons te horen praten! Voor onze familieleden was het speechen overigens ook spannend. Zo’n dag heeft best wat lading en dan is het voor veel mensen wel een ding om dan de microfoon te pakken. Maar wat als je de getuige bent op een huwelijk, mag speechen, maar dat door je autisme nog spannender vind? Dat gebeurde Sam Waldron. 

Doodsangsten

Toen Jonah Waldron aankondigde te gaan trouwen, besloot zijn broertje Sam Waldron dat hij ondanks zijn ernstige autisme tóch een speech zou gaan geven. “Ik ben zo vereerd dat ik hier mag staan, maar ik sla ook doodsangsten uit. Ik heb autisme en en dit kan mij extreem bang maken om met mensen om te gaan. Moet je nagaan hoe een speech voor 170 mensen voor mij is, potverdorie’, begint hij met veel humor en zelfspot zijn speech. Al in de eerste 30 seconden van zijn toespraak heeft hij de hele zaal in zijn zak.

Complimenten

In zijn speech gaat Sam van grap naar grap, maar haalt ook serieuze gevoelens aan. Zo vertelt hij dat zijn broer zijn held is en hoe hij nooit op hem neer heeft gekeken. Ook zijn kersverse schoonzus Maddie wordt overladen met liefdevolle complimenten. “Je brengt zo veel vreugde in onze familie. Je weet dat ik soms heel ongemakkelijk en nerveus bij andere mensen kan worden, maar bij jou heb ik hier nooit last van gehad. Je geeft mij rust en je brengt rust bij iedereen om je heen. Ik hou van jou Maddie!”

Kracht

“Jonah, je bent altijd de wind onder mijn vleugels geweest. Je leerde mij dat anders zijn een kracht is en geen tekortkoming. Je bent geduldig en vriendelijk en je houdt van mij zoals ik ben. Omdat ik jou had, werd het leven op school voor mij makkelijker. Tijdens mijn worstelingen op school was jij er altijd voor mij. Je hebt mij geholpen met het vinden van mijn plek”, gaat hij verder over zijn broer. “Ik hou van jullie allebei”, sluit hij zijn speech onder veel gejuich af.

Inspiratie

Tijdens zijn speech houdt bijna niemand in de zaal het droog. Ik moet eerlijk zeggen dat ik ook echt een gevoel van liefde, trots en geluk voelde toen ik deze speech bekeek. Wat is Sam een ongelofelijk lieve, grappige en sterke jongen. Echt een inspiratie!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook