fb
Damespraatjes Damespraatjes

Authenticiteit verkoopt! Blog Lianne Ebbinkhuijsen

We beleven onze samenleving en economie als steeds meer gekunsteld. Veel mensen zien achter de kredietcrisis, het uiteen vallen van grote bedrijven en het belonen door middel van korte-termijn-bonussen, een boodschap die gaat over vertroebeling of verloedering.

Authenticiteit

De behoefte aan authenticiteit en ook transparantie neemt daardoor een vlucht. En in de steeds complexer wordende wereld blijven mensen alleen langdurig overeind  als ze tot de kern kunnen komen wat voor hen belangrijk is. Dat vraagt van veel mensen iets anders dan wat ze tot op heden hebben gedaan. Zo ook in de gezondheidszorg waar door hoogstaande specialisten eigen medische missers werden gepubliceerd.

Als het om presenteren gaat, zie ik deze ontwikkeling ook. Niet dat iedereen opeens anders is gaan presenteren, maar wel dat  het andere dingen zijn waar publiek zich bij thuisvoelt en …ook waarbij de spreker meer tot zijn recht komt.

Geen behoefte aan geheime agenda’s

Gekunstelde verhalen, geheime agenda’s of bedoelingen en veel technische toeters en bellen is niet waarvoor mensen komen. Mensen komen omdat ze zichzelf bevestigd willen zien/voelen, voor een oplossing voor hun probleem of het invullen van een behoefte. Kunstjes zijn van waarde voor de spreker, maar niet echt voor de toehoorder, tenzij het technisch kunstje de kern van de boodschap is.

Mensen komen voor boodschappen die hen wat doen en ze in beweging zet. Ze komen om verrijkt te worden door een spreker die op zijn best is. Maar wanneer is een spreker nou op zijn best?

Boeiend en charismatisch wordt een spreker als hij zichzelf laat zien en kleur bekent. Als hij komt met een echt eigen verhaal.

Hoe doe je dat nou authentiek zijn? Dat begint al bij de vraag veranderen; authentiek is geen ‘doe-ding’. Het gaat om een zijnskwaliteit. Die kun je overigens wel onderzoeken en oefenen!

Authentieke aanwezigheid 

Een eerste stap naar je authentieke aanwezigheid kun je zetten door het volgende bij jezelf na te gaan;

1) Iemand die zuiver authentiek is heeft niets te verbergen. Ga eens na wat jij wel eens verbergt. Het mag om alles gaan; gebrek aan kennis (bluffen/vragen omzeilen in plaats van zeggen dat je het niet weet) of gebrek aan zelfvertrouwen door je rug te rechten

2) Iemand die zuiver authentiek is, heeft het goed met zichzelf en is comfortabel met zichzelf. Ga maar eens na waar jij kritisch bent op jezelf en waar je van alles moet

3) Iemand die zuiver authentiek is doet eigenlijk niets teveel. Je kunt het ook andersom zien; iemand die niet authentiek is doet een heleboel wat niet nodig is. Allerlei drukdoenerij, moeilijke taal of maniertjes

Overigens is het mijns inziens een utopie te veronderstellen dat je altijd authentiek bent of kunt zijn. Dat is niet zo en dat hoeft ook niet. Het gaat er wel om, om bepaalde patronen bij jezelf te herkennen die je helderheid en zuiverheid in de weg staan. Ze kosten namelijk veel energie en je bereikt minder snel je doel met presenteren! Als jij jezelf of je idee aan je publiek wilt verkopen, dan moeten ze namelijk eerst op onbewust niveau ‘ja’ tegen je zeggen.
Authenticiteit maakt de weg open voor dit JA!

Zijn is een kunst. Kun jij het (al)?
 Veel succes met jouw eigen presentatie.

Lianne Ebbinkhuijsen begeleidt ondernemende professionals om met spreken en presenteren expertstatus en klanten te krijgen. Vraag het gratis E-rapport aan “De 5 Essentiële Onderdelen van een Presentatie waarmee Jij je Idee of Dienst Verkoopt” via http://www.beingintheroom.nl

 

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook