Auberginecurry met Indiase kruiden

Naast de Italiaanse keuken ben ik ook gek op de Aziatische keuken en dan vooral Japans
en Indiaas. Dit eet ik dan ook graag buiten de deur maar af en toe heb ik zin om lekker zelf
aan de slag te gaan met allerlei verschillende kruiden en specerijen. Laatst had ik zin in een
Indiaas gerecht en besloot een vegetarische curry te maken.

Ik hou erg van aubergine en had dit nog nooit gebruikt in een curry dus besloot daarmee aan
de slag te gaan. Ik heb eerst een soort kruidenpasta gemaakt, dit heb ik al vaker gedaan, en
is helemaal niet moeilijk. Ik heb eigenlijk alle kruiden uit de kruidenpasta altijd in voorraad,
veel koop ik bij de toko zoals mosterdzaad. Wat ik vooral een onmisbaar mengsel van
specerijen vind voor Indiase gerechten is garam masala. Dit geeft die heerlijke Indiase,
geurige smaak aan je curry!

Voor de kruidenpasta:
1 eetlepel mosterdzaad (bij de toko te koop)
2 teentjes knoflook, geperst
1 cm vers geraspt gember of 1 theelepel gember uit een potje
1 theelepel milde paprikapoeder
1/2 theelepel pittige paprikapoeder
1 theelepel korianderpoeder
1 theelepel gemalen komijn
2 eetlepels garam masala

De kruidenpasta maken is simpel, giet een beetje zonnebloemolie in de pan en voeg de
mosterdzaadjes toe als de olie heet is. Doe de deksel op de pan en laat de mosterdzaadjes
ploppen (net als popcorn). Draai het vuur zacht en wacht tot het geplop voorbij is. Voeg dan
de alle andere kruiden toe en bak zachtjes ongeveer 5 minuutjes. Je begint de kruiden nu
echt te ruiken. Hierna kun je de kruidenpasta weer uit de pan halen en even in een bakje
apart zetten.

Voor de curry (2/3 personen):


1 grote aubergine, in blokjes
1 grote tomaat, in stukjes
1 sjalotje, gesnipperd
1 eetlepel tomatenpuree
125 gram Griekse yoghurt
Bosje verse koriander
peper en zout
5 eetlepels amandelschaafsel
basmatirijst (circa 75 gram pp)

Neem de pan waarin je net de kruidenpasta hebt gemaakt en bak hierin de ui een paar
minuten totdat hij glazig is. Voeg daarna nog een flinke scheut zonnebloemolie erbij en doe
de aubergine erbij. Laat de aubergine zachtjes bakken totdat hij zacht en gaar is. Dit duurt
ongeveer een kwartier. Voeg hierna de tomaat, tomatenpuree, een snuf peper en zout en de
kruidenpasta toe. Meng dit goed en voeg daarna een half glas water toe. Laat dit pruttelen,
ongeveer 10 minuten, zodat de tomaat ook zacht wordt en alles smaken zich vermengen
met elkaar. Kook ondertussen de rijst volgens de verpakking. Voeg nu de yoghurt en
amandelschaafsel toe aan de auberginecurry en vermeng goed. Laat dit nog zo’n 5 minuten
zachtjes pruttelen en roer op het laatste de helft van de verse koriander erdoor. Proef of de
smaak goed is en voeg zo nodig nog wat zout toe. Als de curry aan de dikke kant is, giet er
dan nog wat water bij en laat opwarmen. Serveer met de basmatirijst en leg daarnaast de
auberginecurry. Strooi over de curry nog een eetlepel amandelschaafsel en een beetje verse
koriander. Ook is het lekker om wat gebakken uitjes over de rijst te strooien (afgekeken van
het Indiase restaurant hier). Wat hier ook heel lekker bij smaakt is Indiaas naanbrood en dan
het liefste garlic nan!

Nina Stroo is 23 jaar en sinds kort afgestudeerd als cultureel erfgoed specialist. Ze is gek op reisjes maken, eten, koken en shoppen. Naast al het eten, koken en winkelen houdt Nina hier ook dagelijks een blog over bij, Nina Dinners. Nina houdt ons elke 2 weken op de hoogte van haar culinaire ervaringen. Heerlijke recepten, snelle maaltjes en leuke tripjes; Nina schrijft over alles op het gebied van eten! Want more? Check www.ninadinners.nl


Reageer ook