fb
Damespraatjes Damespraatjes

Anne slaat gebak en koek af op haar werk en dat wordt haar kwalijk genomen

Ze wordt er echt doodmoe van, altijd die opmerkingen als ze vriendelijk bedankt voor een gebakje of koek bij de koffie. Anne weet niet hoe ze er mee om moet gaan en dat haar collega Pieternel haar nu arrogant noemt zit haar dwars. “Ik ben niet arrogant, ik wil gewoon niet dik worden.”

Anne ziet er goed uit. Ze is slank, goed gekleed en heeft prachtig lang blond haar. “Maar dat is wel anders geweest hoor. Ik was vroeger een stuk zwaarder dan ik nu ben. Sterker: als kind was ik ronduit chubby en werd ik op school gepest. In mijn puberteit kwam de omslag en ben ik heel streng gaan lijnen. ’s Ochtends als ik opstond begon ik met hardlopen op mijn nuchtere maag en als ik terug kwam van werk dan ging ik eerst naar de sportschool. Maar liefst 25 kilo raakte ik toen kwijt en toen ik op het gewicht was dat ik voor ogen had, nam ik me één ding voor: ik wilde nooit meer dik worden.” Dat betekent dat Anne haar gewicht goed in de gaten houdt en nog steeds fanatiek sport.

Wat? Ben ik suikerverslaafd?

Vooral let Anne goed op wat ze eet. “Toen ik jaren terug echt heel streng aan het diëten was, nam ik nauwelijks suiker. Dus ook geen koek, snoep en chocola. Dat kostte me veel moeite want ik vond dat zo lekker. Maar ik schrok me rot toen ik ontdekte dat ik een suikerverslaving had. Daar kwam ik niet zelf achter maar de diëtiste waar ik naar toe ging wees me daarop. Ik dacht dat het allemaal wel meeviel maar dat was niet zo. Toen ik net begon met op mijn voeding letten en ik koek enzo niet meer at, kon ik echt van die cravings krijgen. Dan moest ik iets zoets. Ik nam in het begin nog gedroogd fruit en dat hielp heel goed en later verdwenen die cravings ook.”

He, doe niet zo ongezellig

De schellen vielen van Annes ogen en ze kreeg in de gaten wat slechte voeding met je kon doen. “Ik wilde niet verslaafd zijn aan suiker en vet eten en nam me voor daarvan zo min mogelijk te nemen. Inmiddels taal ik er niet meer naar. Het enige waar ik onwijze zin in kan hebben, is softijs en dat eet ik dan ook gewoon regelmatig.” Het niet meer eten van zoetigheid is voor haar omgeving niet te bevatten want als Anne op een verjaardag een taartje afslaat, wordt ze voor ‘ongezellig’ uitgemaakt. “Alsof ik alleen maar gezellig ben als ik taart eet. Ik weet het niet hoor, maar ik ben alleen met een kopje koffie ook reuze leuk.” Haar familie heeft het inmiddels geaccepteerd dat ze geen taart of cake wil en zeurt er ook niet over. Op haar werk gaat het er anders aan toe.

Dat kind is graatmager

“Ik werk bij een grote organisatie en als ik wil, kan ik dagelijks gebak eten want er is elke dag wel een jarige. Veel moeite heb ik met mijn directe collega Pieternel. Ik werk nu drie jaar met haar en ze blijft me maar van alles aanbieden. Haar hobby is bakken en al haar baksels neemt ze mee naar het werk omdat ze alleen woont en niet alles kan opeten. Zij al helemaal niet want ze is een paar jaartjes ouder en een stuk zwaarder. Daarover oordeel ik niet, iedereen moet lekker zelf weten wat-ie naar binnenschuift, maar het nare is dat Pieternel niet snapt waarom ik haar lekkers altijd afsla. Laatst zei ze tegen een collega: ‘Snap jij nou waarom Anne nooit iets eet? Het kind is graatmager, bijna doorzichtig. Kan toch niet goed wezen?’ Ik werd knalrood van schaamte en mijn collega zat een beetje te grinniken. Vreselijk.”

Je hebt een eetprobleem

Tijdens de lunch begint Anne dapper het gesprek. “Ik vond dat ik er iets van moest zeggen anders zou ze maar doorgaan. Ik zei tegen Pieternel dat ik niet van zoete dingen houd. Dat dat niets met haar bakkunsten heeft te maken, maar met mijn voorkeur voor eten. Ze gelooft me niet en vindt dat ik een eetprobleem heb. Dat roeptoetert ze nu ook rond en ik heb het gevoel dat ik me moet verdedigen en dat wil ik niet. Het enige dat ik doe is mijn gewicht en vooral mijn gezondheid in de gaten houden. Pieternel blijft aan mijn bureau komen met haar gebak, snoep en weet ik veel wat en zegt dan: ‘kind, zeur niet. Wat maakt het nou uit dat je wat zwaarder wordt? Je kan het hebben.’ De tranen prikken dan achter mijn ogen. Van onmacht, van irritatie en soms bijna van woede.”

Mijn lichaam is mijn tempel

Het lichaam van Anne is haar tempel en daar wil ze goed voor zorgen. Dat collega Pieternel haar arrogant noemt omdat ze niet wil snoepen vindt ze vreselijk. “De laatste keer dat ze met een schaal cake aan mijn bureau stond en ik mijn hoofd schudde, zei ze: ‘is mijn eten soms niet goed genoeg voor mevrouw, hm?’ Waar slaat dat nou op, het heeft niets met haar eten of met haar persoonlijk te maken. Ik neem van niemand taart of snoep. Het lijkt wel of ze het lekker vindt steeds de confrontatie met me aan te gaan. Ik kan er niet goed meer tegen en zie steeds meer op tegen de dagen dat ik met haar samenwerk. Mijn leidinggevende ziet de ernst van de situatie niet in en neemt het op voor Pieternel. Zo van: ‘ach, het is goed bedoeld’. Wat koop ik daar nou voor?”

Herken jij het verhaal van Anne? Heb jij ook een Pieternel op je werk? Hoe ga je daarmee om? Wat zou jij zeggen? Praat mee in de comments onder dit artikel.

Foto door Karolina Grabowska via Pexels

8 reacties

Leah -

Oei dat is vervelend. “Nee is nee” blijft natuurlijk altijd kloppen, maar er lijkt bij jouw collega een naar gevoel te ontstaan, vergelijkbaar bij wat mensen krijgen bij veganisten. Een soort gevoel alsof de ander beter is. En jezelf kwetsbaar opstellen door eerlijk te zijn lijkt me in deze situatie geen goed idee, omdat je collega zich treiterend gedraagt en vooral omdat ze over je praat naar andere collega’s toe. Volhouden lijkt me de beste optie, als dat echt niet lukt kan je het echt hard gaan spelen door notities te maken van vervelende situaties en deze toch opnieuw met je baas bespreken. Succes!

L van Beers -

Nee is nee, ook op dit vlak.
Als iemand dat niet accepteert, hoef je geen uitleg te geven.
Dat is moeilijk: ik weet dat uit eigen ervaring.
Hou vol, blijf voor jezelf kiezen.

Jeremy -

Wat een verschrikkelijk verhaal! Helaas ook heel herkenbaar. Op m’n werk word ik ook gedwangvoederd door jarige collega’s. Vaak sluit ik mezelf op in een wc om te ontkomen.

Joris -

Ik ken Pieternel niet, maar heb op basis van dit verhaal een hekel aan haar. Negeer haar aanbod gewoon en ga eens op je strepen staan als ze zulke stekende opmerkingen maakt. Jezus wat een triest geval is Pieternel.

Coby -

Je vraagt haar gewoon of ze ook een borrel inschenkt voor iemand die bij de AA loopt. Kijken hoe ze dan reageert.

Jeanette -

Zeg gewoon dat je met veel moeite van je suikerverslaving bent afgekomen en dat je nooit meer dik wilt worden

Rieneke -

Je moet natuurlijk doen waat je jezelf goed bij voelt. Trek niet teveel aan van anderen. Het is jouw leven en lijf maar besef goed dat een eetprobleem niet alleen anorexia of boulemia is en dat je toch een vorm van een eetprobleem hebt.

Sanderien van Mul -

Vreselijk, zulke Pieternellen. Ook al bedoelen ze het goed, daar koop je inderdaad niets voor. Blijf trouw aan jezelf en blijf weigeren, ga absoluut niets aannemen om haar een plezier te doen. Laat haar maar lekker denken wat ze wil en schiet ook niet meer in de verdediging, je hebt geen controle over haar gedachten. Werk is werk, ze is niet je vriendin en je hoeft niets van haar. Dat zij dit niet kan begrijpen is niet jouw probleem. Dit zijn dezelfde soort mensen die je alcohol aanbieden en dan verbaasd zijn dat je niet drinkt, en dat eveneens ongezellig noemen. Wat is er nu zo verschrikkelijk gezellig aan je klem zuipen en je vol te vreten? Laat mensen toch met rust en in hun waarde. Als mijn collega duidelijk aangeeft ergens geen trek in te hebben, ga ik niet aandringen. Ik heb zelf een gastric bypass gehad en mijn collega’s bieden me nog steeds iets aan (bijna te voorzichtig, dan vragen ze of ik het mag hebben of dat ik het niet erg vind dat ze het vragen) en als ik nee zeg, gaan ze gewoon door naar de volgende. Hoe moeilijk kan het zijn en hoe moeilijk maken we het onszelf…

Reageer ook