fb
Damespraatjes Damespraatjes

Ananda: “Ik baal zo ongelofelijk van mijn slechte gewoonte!”

Ik baal zo ongelofelijk van mijn slechte gewoonte

Ananda heeft het goed voor elkaar. “Ja, ik kan niet anders zeggen dat ik eigenlijk best behoorlijk trots op mezelf ben. Dat klinkt toch niet arrogant?” Ondanks dat ze vindt dat alles lekker gaat, heeft ze een slechte gewoonte waarvan ze enorm baalt.

Altijd wind mee

Een zondagskind, zo zou je Ananda kunnen omschrijven. “Ik heb nooit echt de wind tegen gehad. Op school had ik altijd mazzel en haalde ik redelijk makkelijk goede cijfers. Thuis was geld geen probleem, want mijn vader had een goede baan. Voor mij dus geen studentenkot met een smerige keuken aan het randje van Amsterdam, nee mijn vader kocht een prachtige appartement voor me midden in het centrum. Kon ik samen met twee studiegenootjes wonen. Heerlijk toch!”

Schip met geld komt toch wel

Zonder broers en zussen is het leven misschien nét iets makkelijker, denkt Ananda. “Ik ben enig kind dus heb nooit iets hoeven delen. Wat ik maar wilde kreeg ik van mijn ouders. Zag ik een mooie scooter, kocht mijn vader die gewoon voor me. Heel onbezorgd en heel fijn was die jeugd.” Toen Ananda ging werken, stopten haar ouders met het toeschuiven van geld en spullen en daar moest Ananda in het begin wel een beetje aan wennen, maar dat is oké. “Klinkt misschien een beetje cru, maar vroeg of laat komt er een enorme erfenis naar me toe. Maar hoeft nu niet hoor, ik hoop dat mijn ouders heel oud en gelukkig worden.”

We hebben het fantastisch

Eigenlijk heeft Ananda ook niets te klagen. “Dat doe ik ook niet. Mijn kinderen doen het hartstikke goed op school en we zijn allemaal gezond. Ik heb een fantastische baan in het vastgoed en heb een lekker inkomen. Mijn man Lex zit in het vermogensbeheer en roeit ook het nodige binnen per maand. We hebben een gezamenlijke rekening waarop we allebei maandelijks een bedrag storten en de rest kan ik lekker vrij besteden.” Dat vrij besteden gaat Ananda makkelijk af, misschien wel iets te makkelijk. Daar zit nou juist het probleem.

Een crèmepje van tweehonderd euro

Ze draait er niet omheen: ze heeft een gat in haar hand. “Maar echt een enorm gat he? Ik geef veel te veel geld uit aan kleding, schoenen en make-up. Als ik in de stad ben kan ik bijvoorbeeld niet langs een luxe parfumerie lopen: ik moet naar binnen en ik moet iets kopen. Dus heb ik talloze parfums en laat ik me telkens weer inpakken door die verkoopsters die me wijzen op allerlei peperdure crèmes die echt doen wat ze beloven. Ik geloof dat en voor ik het weet, reken ik een potje crème van tweehonderd euro af. En zo gaat dat maar door.”

Wéér een paar schoenen

Niet alleen een parfumerie heeft een enorme aantrekkingskracht op Ananda, ook schoenenwinkels moet ze altijd in. “Even scannen wat er nieuw is en ja, negen van de tien keer loop ik de winkel uit met een nieuw paar schoenen die ik niet echt nodig heb. Nou heb ik een lekker inkomen maar door dat gat in mijn hand, ben ik aan het eind van de maand behoorlijk blut en kan ik nauwelijks meer iets voor de kinderen kopen. Heel gênant.” Ananda baalt van die slechte gewoonte en wil daaraan iets doen. “Ja, ik schaam me er echt wel een beetje voor. Dus dacht ik, ik ga een cursus budgetteren doen. Maar dat is me allemaal veel te veel gedoe. Moet ik van alles bijhouden en daar heb ik geen zin in en vooral geen tijd voor.”

Ik blijf maar geld uitgeven

Als het budgetteren mislukt, komt ze met plan B: haar creditcard laten blokkeren. “Ja dat werkt wel, maar heel even. Ik raakte bijna een soort van in paniek omdat ik altijd nog mijn creditcard heb als er echt iets moet worden gekocht. Dus heel snel die blokkade eraf laten halen. En blijf ik gewoon veel te veel geld uitgeven terwijl ik dat eigenlijk niet wil. Ik wil graag geld sparen en aan het einde van het jaar iets écht moois kopen. Hoe kom ik hier van die slechte gewoonte af?”

Hoe kom jij rond met je geld? Doe je daar iets speciaals voor of heb je gewoon veel minder koopimpulsen dan Ananda? Wat raad je haar aan? Praat mee in de comments onder dit artikel.

Bovenste afbeelding: Unsplash+

Sanora: ‘Mijn moeder zegt vaak dat ik er zo moe uitzie en dat trekt mij naar beneden’

moeder zegt dat ik moe ben

Ze is moeder van drie kindjes, de vrouw van Fons, ze heeft een drukke baan als personal assistent van een directeur van een groot bedrijf en sport twee keer in de week. Soms kost het moeite alle ballen in de lucht te houden, maar het lukt Sanora steeds weer. Haar moeder keurt het leven van haar dochter af en dat trekt Sanora naar beneden… LEES HIER VERDER!

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

2 reacties

Fiene -

Hoi,
Lijstjes maken van te voren, kijken wat je nodig hebt en alleen de winkels in gaan waar ze de producten verkopen. Groot deel van je salaris op een spaarrekening zetten. Potjes maken waar je elke maand wat op zet. Noem maar op..
Je man de rekening laten beheren. Jezelf belonen als je een paar maanden de stad niet in komt.

Joris -

Heb je een gat in je hand, problemen met budgetteren of misschien een koopverslaving? Verder klink je niet arrogant, maar gewoon verwend (en wereldvreemd en verpest). Je gaat uit van een erfenis, maar het kan t.z.t. zomaar op zijn – of ‘het schip met geld’ kan vanwege een testament helemaal niet jouw kant op komen… En zo wel, dan kun je er kennelijk niet mee omgaan.

Reageer ook