fb
Damespraatjes Damespraatjes

Mensen die altijd te laat zijn worden als minder vriendelijk gezien. Hoe kom je wél op tijd?

“On time is ten minutes early” zei mijn Amerikaanse zwemcoach altijd tegen ons team. Als Nederlandse had ik hier weinig moeite mee, het zit bij ons in de cultuur om meestal redelijk op tijd te komen. Ook de Amerikaanse en Duitse meiden hadden er niet zo veel moeite mee. Wie er wel moeite mee hadden en altijd te laat zijn? Een aantal andere internationale studenten! Zij waren het niet gewend om ergens op een bepaalde tijd aanwezig te moeten zijn. En dit leverde ze in de Verenigde Staten dan ook vaak problemen op…

Minder vriendelijk en gewetensvol

Hoewel het in onze cultuur zit om op tijd te komen, zijn er altijd uitzonderingen. We hebben allemaal wel die ene vriendin, echtgenoot, collega of kennis die altijd overal te laat is. En dat is in de ene situatie vervelender dan in de ander. Maar wist je dat mensen die vaak te laat komen, door de buitenwereld als minder vriendelijk en gewetensvol worden beoordeeld? Dat bleek uit onderzoek aan de Universiteit van Leipzig.

Hoe kom je wel op tijd?

Hoe kan je ervoor zorgen dat je wél op tijd bent? Dat is niet zo heel ingewikkeld. De meeste mensen komen te laat doordat ze niet goed inzichtelijk hebben wat ze allemaal moeten doen, hoe lang ze hier mee bezig zijn en hoe lang ze nog hebben om op tijd bij hun volgende afspraak te zijn. Door dit inzichtelijk te maken voor jezelf, zou op tijd komen een stuk makkelijker worden. Hoe pak je dat aan? Altijd te laat? Hier wat tips!

1. Koop een horloge

Door altijd een horloge om te hebben, kan je altijd en overal zien hoe laat het is. Zo lang je niet weet hoe laat het is, is het ook onmogelijk om op tijd te komen. Niet alleen helpt een mooi horloge je om op tijd te komen, maar het is ook nog eens een prachtig accessoire. Even shoppen voor horloges dus!

2. Maak een dagplanning

Maak elke dag een dagplanning in je agenda of in een andere planner. Zet niet alleen de tijden van de afspraken in de agenda, maar ook hoe lang je nodig hebt om van de ene naar de andere afspraak te komen. Het kan ook helpen om niet te veel afspraken op één dag te plannen. Als je schema te vol is, moet je per definitie altijd haasten en kan het zijn dat je mensen teleur moet stellen. Al door één afspraak minder in te plannen, kan je meer ruimte overhouden om op tijd op je andere afspraken te zijn en ben je niet meer over altijd te laat.

3.  Zet een wekker

Zorg ervoor dat je een waarschuwing ontvangt wanneer je wegmoet. Zo ga je nooit meer te laat de deur uit en is de kans dat je te laat komt in een keer een stuk kleiner.

Ben jij iemand die altijd te laat is? Hoe zorg jij ervoor dat je vanaf nu wel op tijd komt? Heb jij een mooi horloge? Praat met ons mee in de comments onder dit artikel. Vinden we gezellig 🙂 

1 reactie

Joris -

Ik draag geen horloge, maar ben wel op tijd. Daar hoef ik geen heel schema voor op te stellen, kwestie van routine, gezond verstand en fatsoen.

Reageer ook