fb

Altijd moe: Wanneer moet je naar de huisarts?

Altijd moe zijn; herken jij dat gevoel? Elke ochtend sta je op met het gevoel eigenlijk nog in bed te willen blijven liggen. Gedurende de dag heb je weinig energie, voelt je niet goed, bent sneller geïrriteerd en zelfs je werk en sociale leven komen er door onder druk te staan. Aan een constant gevoel van vermoeidheid kunnen diverse oorzaken ten grondslag liggen. Wanneer moet je hier nou mee naar de huisarts?

Altijd moe: psychische oorzaken

In veel gevallen ontstaat vermoeidheid door slaapproblemen, schrijft Thuisarts. Denk hierbij aan problemen thuis of op het werk, waardoor slapen en ontspannen moeite kosten. Een andere mogelijke reden is dat je te hard werkt en te weinig rust. Niet alleen je werk kan veel van je vragen, ook ‘ontspannen’ activiteiten zoals tv-kijken of gamen kunnen stiekem best veel van je vragen.

Een andere mogelijke oorzaak van de vermoeidheid, is als je een ingrijpende gebeurtenis meemaakt of recent hebt meegemaakt. Denk hierbij aan het krijgen van een kind, het verliezen van een dierbare, een ingrijpende verbouwing of verhuizing, een ontslag of een andere gebeurtenis die veel indruk heeft gemaakt.

Ook bij een depressie of wanneer je last hebt van angst of een paniekstoornis, kan je je uitgeput voelen.

Altijd moe: lichamelijke oorzaken

Je fysieke gezondheid is van invloed op je energieniveau. Door het eten van ongezonde voeding, het krijgen van te weinig beweging, het drinken van alcohol en of u drugs gebruikt hebben allemaal effect op hoe je je voelt. Wanneer je te zwaar of juist te licht bent, kan je met vermoeidheidsklachten te maken krijgen.

Roken is slecht voor de gezondheid en het kan ervoor zorgen dat je vaker of altijd moe bent. Ook drugs en alcohol kunnen ervoor zorgen dat je slecht slaapt en meer altijd moe bent.

Diverse medicijnen kunnen ook zorgen voor vermoeidheid. Denk hierbij aan antihistaminica (middelen tegen allergie) of bij chemotherapie. Bij bepaalde (chronische) ziekten is het ook bekend dat je sneller en vaker moe kunt zijn, zoals bijvoorbeeld bij kanker, pijn, bloedarmoede, diverse darmziekten en bij diverse longziekten.

Wanneer je last hebt van slaapapneu (je adem stopt meerdere keren per uur voor ten minste 10 seconden), kan je ook last krijgen van vermoeidheid.

Wat kan je zelf doen?

Probeer gezond te eten, voldoende te bewegen en ruimte voor echte ontspanning in te bouwen. Als je hier moeite mee hebt, kan het een idee zijn om hier eens met iemand over te praten. Ook is het lastig om meerdere dingen tegelijk aan te pakken, dus doe het in stapjes. Kies één of twee aandachtspunten uit waarvan jij vermoed dat ze het meeste effect zullen hebben. Bijvoorbeeld: je maakt drie keer per week een lange wandeling en stopt met roken. Of: je schrapt elke dag één gezonde eetgewoonte uit je dieet en je fietst vanaf nu alles wat binnen een straal van 5 kilometer van je huis is. De kans is groot dat alleen die dingen al van invloed zijn op hoe jij je voelt.

Altijd moe: wanneer naar de huisars

In sommige gevallen is het maken van een paar kleine aanpassingen in je levensstijl niet voldoende. Neem in ieder geval contact op met de huisarts als de vermoeidheid samengaat met langdurig hoesten, eetlustverlies, vermagering, pijn, depressiviteit, sufheid od verwardheid. Ook als de vermoeidheid langer dan drie maanden duurt is het verstandig een afspraak te maken met de huisarts.

Twijfel je aan de informatie in dit artikel of heb je aanvullende medische vragen? Neem ook dan contact op met de huisarts.

Reageer ook