Ongetwijfeld heb jij in je jeugd geleerd dat je een gegeven paard niet in zijn bek moet kijken. Maar herinner jij je ook nog dat je vroeger soms een cadeautje kreeg dat je helemaal niet leuk vond? Durfde je dat aan Sinterklaas of aan je ouders te laten merken? Misschien kreeg je wel een woedeaanval of een huilbui en daarna boze en teleurgestelde ouders of familieleden. Ontevredenheid over cadeautjes is iets van alle tijden. Maar hoe kun je dit voorkomen?
1. Goede voorbereiding is het halve werk
In de aanloop naar Sinterklaas heb je vast al wel een beetje door dat je kinderen hele andere cadeautjes verwachten dan jij van plan bent te geven. Temper alvast een beetje het enthousiasme van je kind door te vertellen dat Sint echt niet alles kan geven en dat hij ook maar een beperkte hoeveelheid geld heeft. Wil je kind bijvoorbeeld een Nintendo of ander duur speelgoed stel dan voor om daar voor te sparen of (gedeeltelijk) voor zijn verjaardag te geven.
2. Gun je kind een teleurstelling
Dat je kind bepaalde gevoelens heeft die hij wil uiten is heel logisch en dat moet ook mogelijk zijn. Het is zelfs goed. Als hij het je vertelt, geeft het jou de mogelijkheid om uit te leggen waarom hij niet altijd alles maar krijgt wat hij wil hebben. Hij kan dan op zijn eigen manier de teleurstelling proberen te verwerken en dat is heel goed voor de ontwikkeling van een kind. Het is goed om te begrijpen dat je niet altijd je zin krijgt en dat er grenzen zijn.
3. Van anderen krijgen ze grotere cadeau’s
Ben je gescheiden en geeft je ex schandalig grote cadeau’s en kun jij daar niet tegenop en wil je dat ook eigenlijk helemaal niet? Of hebben je ouders de week ervoor ook veel te dure cadeau’s gegeven en is je kind nu teleurgesteld omdat het bij jou thuis eigenlijk ook grote cadeau’s had verwacht? Maak hier in het vervolg goede afspraken over. En tegen je kind kun je zeggen dat het bij papa of oma thuis al veel heeft gehad en dat het geld van Sint ook wel eens bijna op is.
4. Vriendjes en vriendinnetjes krijgen grotere cadeau’s
Hier kun je zelf natuurlijk geen invloed op uitoefenen. Je kunt tenslotte niet aan andere ouders vragen om het wat rustiger aan te doen. Je kunt je kind vertellen dat Sint ieder kind even lief vindt en dat hij heel goed kijkt wat voor cadeautjes hij bij een kind vindt passen. Soms geeft hij het ene kind wat meer en de andere keer een ander kind. Laat hem zien wat er zo bijzonder is aan de cadeau’s die hij zelf heeft gekregen en met hoeveel aandacht het door Sint voor hem is gekocht.
We hopen dat jullie iets aan deze tips hebben? Heb jij nog goede tips of mooie anekdotes om met ons te delen? Zou je ze dan onder dit artikel willen plaatsen bij REAGEER OOK? Dank je wel hiervoor!
Joris -
Als je kind ontevreden is over een gekrege sinterklaascadeau, ben je te laat met opvoeden.