Ben je bang dat je een soa hebt? Of heeft je bed partner je gemeld dat hij of zij een soa heeft? Dan is het altijd even schrikken. Een seksueel overdraagbare aandoening is namelijk niet iets waar je blij van wordt. Het goede nieuws is dat de meeste soa’s prima te behandelen zijn. Maar je moet er wel iets aan doen. In dit artikel gaat het vooral over de soa-test. Ook wordt er gekeken naar de manieren waarop een soa behandeld kan worden.
Testen bij de huisarts? Nee hoor, dat kan ook gewoon thuis!
Zie je er tegenop om je huisarts te vertellen dat je denkt een soa te hebben? Geen zorgen, je huisarts hoeft het helemaal niet te weten. Je kunt namelijk een thuis soa test doen. Dit werkt heel eenvoudig. Online bestel je de test die je nodig hebt. Een dag later heb je het pakket al in huis. Daarna volg je de instructies en doe je de test. De afname stuur je vervolgens op naar een van de aangesloten laboratoria. Twee dagen later heb je de uitslag. Bij de testen zitten ook een gratis E-consult en een receptaanvraag inbegrepen.
Welke test heb ik eigenlijk nodig?
Dat is ook wel fijn om te weten. Je kunt wel in het wilde weg gaan testen, maar het is belangrijk dat er goed wordt getest. Dit doe je met de soa check. Aan de hand van een vragenlijst wordt gekeken welke soa het meest waarschijnlijk is. Er wordt bijvoorbeeld gevraagd of je veel verschillende seksuele partners hebt. Ook wordt er gekeken naar het klachtenpatroon. Bij chlamydia heb je bijvoorbeeld meer afscheiding dan normaal, pijn bij het plassen en pijn in de onderbuik. Bij syfilis komt er een zweer bij je vagina. Als je de vragenlijst hebt ingevuld, krijg je een advies over welke test je het beste kunt kopen. En het is handig dat je meteen een risicocheck hebt gekregen.
Een soa behandelen
Het is belangrijk dat een soa behandeld wordt. De klachten kunnen zonder behandeling namelijk ernstig worden. Gelukkig zijn de meeste soa’s goed te genezen. Chlamydia en syfilis worden bijvoorbeeld behandeld met een antibioticakuur. Hiv is een ander verhaal. Dit is niet te genezen, maar wel goed te behandelen. De medicijnen zorgen ervoor dat het virus onder controle blijft. In de jaren ’90 was hiv trouwens nog dodelijk.
Een soa voorkomen
Dat je de kans op een soa zeer klein houdt door een condoom te gebruiken, weet iedereen. Alleen worden er in ‘the heat of the moment’ soms andere keuzes gemaakt. Daarom wordt aan mensen met meerdere seksuele partners geadviseerd om zich eens in de maand (meer of minder kan ook) te laten testen. Een test is zo gedaan, en je voorkomt hiermee een hoop zorgen, zowel bij jezelf als bij anderen. Door thuis te testen, hoef je niet naar de huisarts. En omdat het anoniem is, weet niemand het. Dat is wel zo prettig, omdat het toch een privézaak is.
Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!
Foto door cottonbro studio via Pexels