fb
Damespraatjes Damespraatjes

Alles over koeienhuiden voor in huis

koeienhuiden voor in huis

Laatst was ik bij vrienden waarbij het interieur alle kleuren van de regenboog had. Een gele bank, roze gordijnen, groene stoelen, een blauwe tafel en op de grond een groot zwart-witte koeienhuid. Wat ongelofelijk gaaf! Ons huis is echt het tegenovergestelde. Wij kozen voor natuurtinten, zoals bruin, beige en gebroken wit. ‘Die koeienhuid is wel echt iets voor ons, maar dan in het bruin’, zei ik tegen mijn man toen we op de fiets naar huis zaten. En dat was hij met mij eens. Koeienhuiden voor in huis zijn gezellig en stijlvol. Ik was heel benieuwd waar die koeienhuiden eigenlijk vandaan komen, welke soorten er zijn en hoe je hem onderhoudt. We zochten het uit!

Van welke soorten koeien zijn er huiden?

Wist je dat er wel 800 verschillende koeienrassen bestaan? We kennen in Nederland natuurlijk allemaal de zwart-witte Holstein-Friesians en wellicht ook de mooie Schotse hooglanders. Maar er zijn dus veel meer koeienrassen en er zijn dus veel verschillende soorten koeienhuiden voor in huis te koop. Van zwart-wit of bruin tot salt & pepper bruin of taupe wit; er zijn heel veel opties. Het leuke is dat alle huiden uniek zijn en je dus weet dat jouw koeienhuid heel speciaal is. Laatst sprak ik zelfs iemand die haar koeienhuid een naam had gegeven. Hoe grappig is dat?

Welke maten koeienhuiden zijn er?

Een koeienhuid is een natuurproduct en elke huid heeft een ander formaat. De huiden worden ingedeeld in verschillende categorieën:

  • XS (<2,00 M2)
  • S (2,01 – 2,99 M2)
  • M / L (3,00 – 3,99 M2)
  • (X)XL (>4,00 M2)

Een XS en de S koeienhuiden zijn heel erg geschikt om decoratief te gebruiken. Denk bijvoorbeeld onder een bijzettafel of in de kinderkamer. Met een maat M/L praat je over flinke huiden die in een grote ruimte mooi tot hun recht komen. Heel gaaf in de woonkamer, slaapkamer of keuken. Mag de koeienhuid écht opvallen én heb je de ruimte? Dan is een (X)XL huid natuurlijk super gaaf.

Is een koeienhuid een bewuste keuze?

Dat ligt er een beetje aan waar je deze koopt. Worden de koeien grootgebracht en gebruikt alleen voor de huid? Dan is het geen bewuste keuze. Gelukkig zijn er ook aanbieders waarbij je wél met een gerust hart koeienhuiden voor in huis kunt kopen. Zo verkoopt Lederstore.nl alleen huiden die een bijproduct van de vleesindustrie zijn. Aanvankelijk werden deze huiden gewoon weggegooid, maar door ze te looien krijgen ze een tweede leven. Een bewuste keuze dus.

Hoe onderhoud ik mijn koeienhuid?

Koeienhuiden voor in huis hebben weinig onderhoud nodig. Om hem schoon te houden kun je hem af en toe stofzuigen op de laagste stand. Stofzuig hierbij altijd met de haarrichting mee. Je kunt de koeienhuid ook uitkloppen. Doe dit met de hand of een mattenklopper. Wees bij het gebruik van een mattenklopper voorzichtig en klop niet te hard. Een andere methode om de koeienhuid schoon te houden is door hem met een zachte borstel te borstelen. Ga ook hierbij met de haarrichting mee.

Lijkt het jou leuk om een koeienhuid in huis te hebben? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Vinden we gezellig 🙂

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over! 

Photo by Hannah Busing on Unsplash

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook