fb
Damespraatjes Damespraatjes

Alles is familie, maar dan even anders ….

De dag dat mijn oudste dochter werd geboren lijkt nog maar kort geleden.  Toch is ze al twintig en gaat binnenkort op zichzelf wonen. Dat zal best even wennen zijn voor iedereen, want we hebben een behoorlijk hecht gezin. Nu bekruipt mij regelmatig een nostalgisch gevoel en denk ik terug aan de tijd dat onze dochters nog drie kleine blonde meisjes waren.

De zomers konden niet lang genoeg duren en altijd maar buiten spelen. Daarna in bad, eten, nog even tv kijken, een verhaaltje voorlezen en een liedje zingen en dan slapen.

Iedere woensdag kregen ze een ontbijtje op bed en staken we de kaarsjes aan. We waanden ons dan ergens in een donker bos en papa kwam dan een verhaaltje vertellen voordat ook hij naar zijn werk ging. Those were the days …. Natuurlijk doen we dit nu niet meer, maar de warmte binnen ons gezin is er gelukkig nog steeds. Een warmte die zo vanzelfsprekend lijkt.

Voor veel kinderen is zo’n stabiele en warme thuisbasis helaas niet vanzelfsprekend.

SOS Kinderdorpen

SOS Kinderdorpen gelooft dat familieliefde een primaire levensbehoefte is van ieder kind. Daarom zorgen ze ervoor dat kinderen in een liefdevolle familie kunnen opgroeien. Dit najaar gaat de nieuwe SOS campagne ‘FAMILIE IS JE BASIS ́ van start, met als doel aandacht te vragen voor kinderen zonder ouders of veilig thuis en nieuwe donateurs te vinden om hun werk te steunen. Zo kunnen ze nog meer kinderen een familie voor altijd geven.

Waarom deze campagne?

153 miljoen kinderen over de hele wereld hebben één of beide ouders verloren. Zij staan er vaak alleen voor en zijn kwetsbaar. Blijvende steun van donateurs is onmisbaar om kinderen zonder ouders of veilig thuis weer een familie voor altijd te geven. Door de SOS familie uit te breiden met nieuwe donateurs kunnen ze nog meer kinderen een veilig en liefdevol thuis geven. En krijgen alle SOS kinderen iedere dag weer de liefde, aandacht en zorg geven die ze zo hard nodig hebben.

Kinderen aan het woord

Kinderen hebben het ontwapenende vermogen om moeilijkdoenerij van volwassenen terug te brengen naar een universele waarheid. Dit is voor kinderen in Nederland en in ontwikkelingslanden hetzelfde. Hun logica is simpel en recht uit het hart: een kind heeft gewoon familie nodig. Daarom communiceren we vanuit de kracht van het kind; we praten niet over kinderen maar met ze. Kinderen komen zelf aan het woord: zij vertellen hun eigen verhaal en geven hun mening en ideeën over het verlies van de zorg en liefde van hun ouders. Want zij weten het beter: dichter bij de waarheid dan hun eigen verhaal kom je niet. En het is aan ons om naar hen te luisteren.

“Ik wil gewoon dat er van me gehouden wordt” Dominic, 11 jaar

SOS Kinderdorpen heeft een aantal mooie persoonlijke verhalen in beeld gebracht. Dit gebeurt zowel via Facebook als via de mooie fototentoonstelling die door het hele land te zien is.

Reageer ook