fb
Damespraatjes Damespraatjes

Alle raamdecoratie tegelijk bedienen met een afstandsbediening

Rolgordijnen en vouwgordijnen zien er mooi uit en zijn praktisch in gebruik. Nou ja, met al die koorden en rolsystemen die scheef kunnen trekken is dit soort raamdecoratie niet altijd ideaal om in huis te installeren. Toch kan het beter, eenvoudiger en vooral ook makkelijker met elektrische rolgordijnen. Je zult niet meer over de koordjes struikelen, scheeftrekken van het rolgordijn behoort ook tot het verleden. In combinatie met een afstandsbediening kun je zelfs alle raamdecoratie tegelijk bedienen, ook via een app op je smartphone. Wanneer je ooit hebt kennisgemaakt met het gemak van elektrische rolgordijnen wil je nooit meer iets anders!

Tip: Er zijn vele soorten materialen voor raamdecoratie, naast kleuren en dessins kun je ook kiezen voor half transparant of juist helemaal verduisterend.

Hoe werken elektrische rolgordijnen?

Laten we de elektrische rolgordijnen MySmartDeco als voorbeeld nemen. Dit is een snoerloos systeem zonder trekkoord. Je schroeft de houders op de muur, plaatst de raamdecoratie met motor en hangt de gewenste raamdecoratie in de houders. Dan is het het kwestie van de afstandsbediening of schakelaar gebruiken om de gordijnen te openen of te sluiten. Door gebruik te maken van standaard instellingen of voorkeursinstellingen kun je bijvoorbeeld de gordijnen half open zetten om fel zonlicht te weren in de zomer.

Tip: Systemen met voorkeursinstellingen bieden soms ook de mogelijkheid om favorieten in te stellen, of om het laatste programma te onthouden.

Elektrische raamdecoratie bedienen

Een groot voordeel van elektrische rolgordijnen is de mogelijkheid om ze van afstand te bedienen. Met name op lastig te bereiken plekken zoals een raam die hoog geplaatst is, of achter meubilair, is dit ideaal. Er zijn verschillende mogelijkheden om elektrische raamdecoratie te bedienen, hier zijn drie veelgebruikte opties:

1. Raamdecoratie bedienen met afstandsbediening

Je kunt het elektrische systeem bedienen op basis van een schakelaar die via kabels gekoppeld is aan de raamdecoratie, je kunt hiervoor ook een afstandsbediening gebruiken. Dan is er altijd een kwestie van zender en ontvanger. In het rolsysteem is een ontvanger aanwezig, de afstandsbediening zal het signaal naar de ontvanger sturen. Dit kan via infrarood stralen, maar dan moet je altijd de afstandsbediening op de ontvanger richten. Het is ook mogelijk de gordijnen te bedienen met een ultrasoon systeem, dit is niet richtingsgevoelig, het signaal kan zelfs door muren heen dringen. Steeds vaker wordt elektrische raamdecoratie opgenomen in een smart home netwerk waarbij je vanaf een centrale afstandsbediening alle gordijnen vanaf één locatie kunt bedienen.

2. Raamdecoratie bedienen met app op de smartphone

“The Internet of Things” wordt het genoemd, in de Nederlandse taal spreken we van “Het Internet der Dingen”. Via internet protocollen is het mogelijk om vele soorten apparaten en diensten aan elkaar te koppelen. Dit ligt aan de basis van de Smart Home, ofwel huisautomatisering. Omdat bijna iedereen tegenwoordig met een smartphone rondloopt is het eigenlijk vanzelfsprekend om dit apparaat te gebruiken als afstandsbediening voor de raamdecoratie. Je kunt diverse apparaten koppelen aan een speciale app zoals de elektrische rolgordijnen van MySmartDeco, op die manier is het mogelijk alle raamdecoratie in huis tegelijk te bedienen. Je voegt een apparaat toe aan de app en stelt deze naar eigen voorkeur in. Je kunt standaard programma’s kiezen of zelf de gordijnen openen en sluiten met slechts een tik op het scherm. Uiteraard werkt dit ook met een tablet, zo kun je de gehele woning vanuit één centraal punt bedienen.

3. Raamdecoratie bedienen met sensoren

Wanneer je echt alles wilt automatiseren kun je sensoren overwegen, elektrische raamdecoratie is hier uitermate geschikt voor. Denk aan een lichtsensor; wanneer het licht wordt gaan de rolluiken automatisch open, wanneer het donker wordt sluiten ze weer. Dat is anders dan een tijdklok, want het kan immers overdag plotseling bewolkt worden. Door alle elektrische rolgordijnen op deze wijze te besturen heb je werkelijk geen omkijken meer naar de raamdecoratie. Hoewel, met een mooi materiaal zul je er graag naar kijken!

Raamdecoratie opnemen in een domotica woning

Je ziet het, er zijn diverse mogelijkheden om elektrische raamdecoratie vanuit een centraal punt te bedienen. Houd er wel rekening mee dat je niet altijd apparaten van verschillende merken met elkaar kunt combineren. Wanneer je van een reguliere woning een echte domotica woning wilt maken is het verstandig om te kiezen voor merken, producten en diensten die met elkaar te combineren zijn. Denk hierbij naast elektrische gordijnen tegelijk bedienen met afstandsbediening, ook aan lampen bedienen, luidsprekers, de thermostaat en een rookmelder om slechts enkele voorbeelden te noemen.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook