fb
Damespraatjes Damespraatjes

Aline van Wijnen debuteert met roman Halsoverkop

Lezen en schrijven zijn voor haar geen hobby’s, maar een behoefte. Aline van Wijnen, 38 jaar én Damespraatjesfan lacht. Vandaag is haar debuut Halsoverkop gepresenteerd. Zo trots als een pauw is ze op haar ‘baby’. “Schrijven is een rollercoaster van emoties. Als het manuscript bijna af is, probeer ik het vaak uit te stellen om de laatste punt te zetten. Want dan moet ik afscheid nemen van mijn personages en daar word ik heel verdrietig van.”

Schrijven doet ze al haar hele leven en dankzij de oproep dat vorig jaar in het tijdschrift Vriendin stond, ligt haar boek nu in de boekhandels. “In Vriendin zag ik de schrijfwedstrijd samen met uitgeverij Zomer & Keuning staan. Mijn manuscript voldeed aan alle voorwaarden. Ik herinner me dat moment nog precies: ik kon gewoon niet meer ademen van opwinding, dat was mijn kans.” Aline stuurde haar manuscript op en een paar spannende maanden volgden. En toen kwam dat goede nieuws. Ze had gewonnen­­. “Ik kan je een ding vertellen: soms geloof ik nog steeds niet dat het waar is.”

Stemming
Schrijven doet ze het liefst alleen en in stilte. Als niemand tegen haar praat, kan ze overal schrijven: in de trein op een vliegveld in de lobby van een hotel. “Eenmaal in het verhaal vergeet ik alles om me heen. Schrijven in stilte vind ik fijn, alleen als ik een liedje in het verhaal wil gebruiken luister ik het een paar keer af om in de stemming te komen.”

Een boek schrijven is voor Aline iets magisch. Het is iets wat haar overkomt. “Er ontstaat ineens een verhaal in mijn hoofd en ik krijg geen rust totdat het opgeschreven is. Het is een flow waar ik ontzettend van geniet. Als een verhaal lekker loopt, ben ik heel gelukkig en dat is voor mijn omgeving ook heel fijn”, lacht ze.

halsoverkop-aline-van-wijnen-cover

Halsoverkop
Halsoverkop zat dus al een tijdje in haar pen. “Het begon met een jonge vrouw die ik elke ochtend in de trein zag. Zij fascineerde mij. Ik vroeg me af wat voor werk ze deed, of ze een vriend en vriendinnen had, of ze gelukkig was. Uiteindelijk bedacht ik het hele verhaal. Dat werd het verhaal van Nicole, Krista en Lora.” Gaandeweg het schrijfproces houdt de debutante steeds meer van haar personages. Ze zijn dierbare vriendinnen van haar geworden en haar wens is dat de lezer net zo veel hen houdt als zij zelf doet. “Dat is natuurlijk niet realistisch en dat beangstigt mij. En ik word gewoon emotioneel als ik denk dat iemand op dit moment mijn boek zit te lezen. Ik maak het natuurlijk nu voor het eerst mee, maar ik betwijfel of het ooit heel gewoon voor me wordt.”

Tips
Wie een boek wil schrijven, weet vaak niet waar te beginnen. Damespraatjes vroeg Aline om tips.

  1. Als je een boek wilt schrijven, moet je het gewoon gaan doen. Dan heb je een verhaal in je hoofd waarmee je aan de slag wilt.
  2. Tijd is altijd een lastige kwestie, maar al schrijf je maar tien minuten per dag in de bus naar je werk, kom je elke dag een stukje verder met je verhaal.
  3. Doe mee aan schrijfwedstrijden. Maar ook als er geen wedstrijden zijn; als je verhaal goed is dat wordt dat ongetwijfeld opgemerkt.
  4. Heb vertrouwen in jezelf en in je verhaal.
  5. Schrijf veel en lees veel om jezelf te ontwikkelen

Halsoverkop, geschreven door Aline van Wijnen, ISBN 9789401908443 kost € 10.

Meer info en bestellen

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook