fb
Damespraatjes Damespraatjes

Alice Bakker, Daan stopt

‘Ken je Daan, mijn buurman? Wil stoppen.’
Mijn aandacht gaat naar een gesprek tussen een man en een vrouw. Ze zitten in de hoek van de koffieshop en ik kan ze afluisteren als ze een beetje met volume praten. Gelukkig doen ze dat. Ik ben nu wel heel benieuwd naar waarom Daan ergens mee wil stoppen en waarmee. De vrouw is het ook.
‘Stoppen? Waarom?’
‘Ja, hij ziet het allemaal niet meer zitten. Ze hebben er samen ook nog naar gekeken, maar ze zien er geen heil meer in.’

Een ouder stel loopt langs mijn tafel, de een met een rollator, de ander met een dienblad. Koffie met appeltaart. Ik hoop maar dat ze stil zijn, ik wil nu wel weten hoe het met Daan afloopt.
‘Met wie heeft hij er naar gekeken? Met die blonde vrouw van hem zeker.’
‘Nee, natuurlijk niet.’
‘Smaakt het?’ Een krasse stem doorboort het gesprek waar ik naar aan het luisteren was. Bedankt mevrouw, denk ik, nu weet ik niet met wie Daan gesproken heeft. Gelukkig knikt de oude man ter bevestiging, het smaakt hem.
‘Nee, ik sprak hem tijdens het feest in het Klaverpark onlangs.’ Mijn oren zijn gespitst, hoewel mijn uitzicht plotsklaps gesperd wordt.

‘Kan ik uw dienblad meenemen?’ Een jonge serveerster kijkt me vragend aan.
‘Doe ik straks zelf wel, dank je.’ Aan een lege tafel kan ik hier niet zo maar blijven zitten en ik kan ook geen nieuwe koffie halen. Wie weet wat ik dan allemaal mis over buurman Daan.
Het meisje geeft zich niet zo maar gewonnen. ‘Ik doe het graag voor u hoor. Bovendien zijn onze kopjes bijna op.’
Op mijn vernietigende blik loopt ze verontwaardigd weg.

‘Dat meen je niet! Wanneer?’
‘Deze week. De dertigste.’
Verdorie, er gebeurt iéts op de dertigste, aanstaande woensdag, reken ik snel uit. Mijn nieuwsgierigheid is groot. Ik kan moeilijk op het stel aflopen en zeggen: ‘Ja sorry hoor, er stond een serveerster in mijn comfortzone, waar gaat Daan mee stoppen en wat gaat hij woensdag doen?’
‘Nee, het is nog niet zeker dat dat de dag is, Daan wíl dat graag. Verder weet ik het ook niet hoor.’
‘Nou, dat hoop ik dan maar voor hem. Het is niet niks.’

Ik kijk op mijn horloge, maar kan niet naar huis voor ik weet waar hij nou toch eigenlijk mee wil stoppen. Zijn relatie? Zijn voetbalcarrière, drinken? Is dat het, wil hij stoppen met drinken? Roken! Dat moet het zijn, Daan wil gewoon stoppen met roken. Maar waarom heeft hij het daar met iemand over en zien ze er samen geen heil meer in?
Goddank, het gesprek gaat verder. ‘Het vergt wel wat lef, om dit te doen. Het is best een stap.’
‘Een risico,’ zegt de dame bevestigend.
‘Kan ik hier aanschuiven?’ Het duurt een paar tellen voor ik door heb dat ze het tegen mij heeft, de vraag komt van iemand die beladen is met volle tassen. En een dienblad.

Ik kijk om me heen en zie dat er geen lege tafels zijn. ‘Ja hoor,’ mompel ik. Als je je mond maar houdt. Het laatste denk ik alleen maar.
‘Lekker weer hè, om te winkelen. Ik had er zo’n zin in vandaag. Heb ontzettend leuke dingen gescoord. Jij ook, zie ik.’ Ze wijst naar de tassen die bij mijn voeten op de grond staan.
‘Klopt.’ Ik besluit zo kort mogelijk te antwoorden. Ik zit helemaal niet te wachten op gezelschap.
‘Wacht eens. Ben jij niet…’Ze kan niet op mijn naam komen. Als ze al weet wat mijn naam is. ‘Alice. Ik weet het weer, jij bent Alice, toch?’ Verbaasd kijk ik haar wat langer aan. Ik heet inderdaad Alice, maar wie is zij? Ze steekt haar hand uit, ik pak hem aan en kan nog steeds niet bedenken wie ze is. ‘Karin.’ Als ze ziet dat er nog steeds geen lampje gaat branden, praat ze verder. ‘Van de yoga. Ga je vanavond nog?’ Ik knik, ietwat verbijsterd, omdat ik Karin nooit eerder gezien heb. Ik ben van plan haar verder te negeren en weer te luisteren naar de buurman van Daan. Als ik opkijk, zie ik verschrikt dat het stel vertrekt. Ik wil mijn tassen pakken en er achter aan lopen, maar als ze me passeren om naar de uitgang van het café te gaan, vang ik glimlachend de verlossende woorden nog nét op.

‘Die Daan. Je baan opzeggen om jongleur te worden. Daar heb je wel ballen voor nodig…’

Breng hieronder je stem uit of ga nog even terug naar de andere verhalen.

 

[formidable id=203]

Meer Gratis spullen kijk op Gratisvoorvrouwen.nl

2 reacties

Carolyne -

Alice, een herkenbaar verhaal, goed de spanning opgebouwd!

Alice -

Dank je wel Carolyne!

Reageer ook