fb
Damespraatjes Damespraatjes

Alba: “Kan er niet tegen als mijn schoonzoon dit doet”

Jayda, de 16-jarige dochter van Alba en haar man Hugo, heeft sinds een paar maanden een vriendje. “Op zich een leuke jongen. Hij komt uit een warm gezin en heeft duidelijk een goede opvoeding gehad. Bij ons is hij beleefd en hij gaat netjes met onze dochter om. Niets om over te klagen dus. Maar er is één ding dat hij steeds weer doet, waar ik écht heel slecht tegen kan.”

Samen op vakantie

De relatie tussen Jayda en Sebas neemt steeds serieuzere vormen aan. “Ze kenden elkaar al langer, maar zijn sinds vorige zomer officieel een stelletje. Op school gaan ze vooral met hun eigen vrienden en vriendinnen om, maar in het weekend spreken ze veel samen af. Zo logeren ze de ene week bij ons en de andere week bij hem. Ook gaan ze bij elkaar mee op gezinsvakanties. Jayda ging in december met zijn familie mee naar New York en in februari mocht ze mee naar hun huis in de Alpen.”

Absoluut verwend

De ouders van Sebas zijn ondernemers en hoeven zich over geld geen zorgen te maken. “Je merkt het niet echt als je met Sebas praat, maar zijn ouders zijn echt loaded. Toch is hij een lieve en dankbare jongen die serieus met zijn school, sport, vrienden en vriendinnetje omgaat. Hij rijdt op een peperdure elektrische fiets, draagt luxe kleding en woont in een groot huis. Absoluut verwend dus, maar zo gedraagt hij zich niet. Dat zegt veel over hem.”

Alles betaald

Als Jayda met het gezin van Sebas op stap gaat, wordt er veel geld uitgegeven. “Jayda vertelde dat ze laatst zag dat de vader van Sebas meer dan duizend euro afrekende in een restaurant. En op vakantie vliegen ze businessclass en verblijven ze in luxe hotels. Voor Jayda wordt alles betaald wanneer ze meegaat. Hoe cool is het om te zien dat je dochter dankzij haar vriendje voor het eerst zo luxe op vakantie kan?”

Minder breed

Alba en Hugo hebben het een stuk minder breed. “Hugo is docent op een middelbare school en ik ben consultant. We hebben het niet slecht en kunnen onze kinderen alles geven wat ze nodig hebben. Maar zo duur uit eten gaan en luxe op vakantie? Dat zal er nooit inzitten. Niet erg, want wij hebben daar ook totaal geen behoefte aan. En tóch merk ik door Sebas steeds vaker dat het iets breder hebben, best lekker zou zijn…”

Heel vervelend

Omdat Jayda altijd zo welkom is bij de etentjes en vakanties in het gezin van Sebas, willen Alba en Hugo hun schoonzoon ook graag meenemen. “Deze zomer gaat hij mee kamperen in Frankrijk; daar hebben ze nu al zo veel zin in. En laatst gingen we uit eten voor de verjaardag van Hugo, natuurlijk gaat Sebas dan ook mee. Maar tijdens zo’n etentje merk ik wel dat hij eigenlijk helemaal niet over geld nadenkt. Bij het bestellen is er namelijk iets wat ik héél vervelend vind…”

Niet binnen ons budget

In restaurants heeft Sebas het talent om elke keer het allerduurste gerecht van de kaart te kiezen. “Kreeft, een duur stuk vlees of een extra schep kaviaar; Sebas is er dol op en neemt het graag. Hierdoor vallen onze rekeningen in restaurants keer op keer veel hoger uit dan normaal. Sebas vindt het heel normaal om een supplement eendenleverkrullen aan een gerecht toe te voegen. En om een extra lepeltje kaviaar over zijn vis te laten scheppen. Hij is zich van geen kwaad bewust en bedankt ons uitgebreid na ieder etentje. Maar eigenlijk vallen dit soort dingen helemaal niet binnen ons budget.”

Moeilijk om het te zeggen

Alba vindt het moeilijk om tegen Sebas te zeggen dat hij niet zo’n duur gerecht mag kiezen. “Zelfs als we naar de pizzeria gaan, vraagt hij om extra dure toppings zoals burrata of ham. En bij de snackbar bestelt hij veel meer dan wij. Omdat er voor onze dochter kosten noch moeite gespaard worden, kan ik het niet over mijn hart verkrijgen om te zeggen dat hij de kerk best een beetje midden in het dorp mag laten. Mijn man denkt hier anders over.”

Het bespreken

Hugo, de man van Alba, vindt dat ze met Jayda moeten bespreken dat Sebas iets soberder mag bestellen. “Hij maakt zich druk over de vakantie. We vinden het leuk om soms op een terras te zitten, maar maken ons ook zorgen dat Sebas een dure mocktail kiest. En hoe lekker het ook is om op vakantie niet te koken en elke avond uit eten te gaan, dat kan niet als Sebas steeds voor heel veel geld eten bestelt. Hugo vindt dat we dit met Jayda en Sebas moeten bespreken.”

Doen zijn ouders ook niet

Hoe irritant Alba de superdeluxe gerechtkeuzes van haar schoonzoon ook vindt, ze durft er niets van te zeggen. “Dat doen zijn ouders ook niet bij onze dochter. Ik weet zeker dat zij vele malen meer uitgeven aan haar dan wij aan hem. Vragen om mee te betalen aan onze vakantie of het eten van hun zoon zou ik nooit doen. Wel hoop ik dat ze aanvoelen dat het voor ons heel duur is om hem steeds mee te nemen. En dat ze het gesprek met hem aangaan, nog vóór wij op vakantie gaan.”

Afbeelding: Vince Veras via Unsplash

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

3 reacties

Joris -

Wat ik me afvraag; in wat voor restaurants eten jullie dat er kaviaar en eendenleverkrullen bij te bestellen zijn? Ik kom dit echt nergens tegen. Wat ik wel herken is dat de lekkerste gerechten vaak het duurst zijn. Maar als je op uitnodiging bent, haal je het m.i. niet in je hoofd de duurste gerechten te bestellen, maar sluit je aan bij je gezelschap.

Je kunt niet verwachten dat zijn ouders jullie probleem oplossen. Ze weten er niet van, zijn geen partij, zijn niet eens aanwezig.

Als een supplement van burrata of ham op de pizza je (al) nekt, doe je er goed aan het gesprek aan te gaan of simpeler etablissementen uit te zoeken. Kijk vooraf op de kaart of alles in je budget valt.

Sanderien van Mul -

Het vriendje van een paar maanden van je dochter al schoonzoon noemen is van de zotte, maar goed, dat is niet de moraal van het verhaal. En hopen dat zijn ouders (die niets in de gaten hebben) het gesprek met hun zoon (die ook niets in de gaten heeft) is al helemaal belachelijk. Die mensen zijn loaded, zoals je zelf beschrijft, die gaan echt niet hun zoon (die toch prima gelukt is als hij geen opschepperige snoever is) hierop aanspreken/terechtwijzen/in gesprek mee gaan. Eens met Fiene, dit moet je zélf oplossen (moeilijk hé?). Vertel die knul gewoon hoe het zit. Als hij echt zo fantastisch is zoals je hem omschrijft, dan zal hij er wel begrip voor hebben. En zo niet, dan troost je met het feit dat zestienjarigen en verkeringen niet altijd heel lang stand houden, en zeker niet met zo’n enorm financieel verschil. Leer je wel je dochter haar broek zelfstandig op te houden en geen rijke kerels uit te kiezen zodat zij nooit iets hoeft te doen voor haar centen?

Fien -

En dat ze het gesprek met hem aangaan, nog vóór wij op vakantie gaan.” Nee fout, jullie moeten het gesprek aangaan niet hun..
En je kan het zeker aangeven dat jullie het niet breed hebben als zijn ouders en dat ze moeten overleggen als ze wat duurs willen kiezen.

Reageer ook