fb
Damespraatjes Damespraatjes

Alba: “Hierom wil ik het vriendje van mijn dochter niet mee op vakantie”

Om deze reden wil ik het vriendje van mijn dochter niet mee op vakantie

Trots als een pauw is Alba dat haar drie studerende kinderen nog steeds met papa en mama mee op vakantie willen. “Om mij heen zie ik dat dit vaak anders gaat. De kinderen willen niet meer met hun ouders mee en komen zo min mogelijk naar huis. Bij ons is dat anders; Boris (23 jaar), Noud (21 jaar) en Harper (18 jaar), komen elk weekend naar huis en willen maar wat graag als gezin op vakantie.” Leuk toch? Nou, niet altijd. “Nu Harper een vriendje heeft, wil ze dat hij deze zomer ook mee gaat. Maar ik sta daar niet om te springen.” 

Onwijs gezellig

Boris en Noud studeren in Amsterdam en hebben allebei al twee jaar verkering. “Hun vriendinnetjes zijn hier regelmatig en ik ken ze goed. Sterker nog: het vriendinnetje van Noud komt uit hetzelfde dorp en we kennen haar ouders. De meiden zijn schatjes en horen helemaal bij ons gezin. Elke kerst zitten ze aan tafel en in februari waren ze mee skiën. Alles in goede harmonie en onwijs gezellig.”

Ander milieu

Sinds begin dit jaar heeft Harper ook een vriendje. “Hij is hier één keer geweest en daarna hebben we hem niet meer gezien. Het was best een vriendelijke jongen, maar als ik heel eerlijk ben vind ik hem niet helemaal Harper’s type. Hij zag er onverzorgd uit, studeert niet en komt duidelijk uit een ander milieu. Daar is niks mis mee, maar ik denk niet dat dit een jongen is die haar heel gelukkig gaat maken.”

Eigen dochters

Afgelopen weekend zaten Alba, haar man, de drie kinderen en de vriendinnen van Noud en Boris te praten over de zomervakantie. “We hebben dan een soort brainstorm over waar we naartoe gaan. Omdat we het zo leuk vinden dat de kinderen nog mee willen en zij studeren, betalen wij de hele vakantie. Ook voor de vriendinnen van de jongens. Ik zie ze een beetje als mijn eigen dochters en ze horen er helemaal bij. Plan is nu om met z’n allen naar Bonaire te gaan en daar een groot vakantiehuis te huren.”

Vriendje ook mee

Tijdens het plannen van de vakantie, brengt Harper op dat ze ook haar vriendje graag wil meenemen. “Ik vond dat een moeilijke vraag. Harper en hij zijn pas net samen en ik vind het gewoon niet zo’n hele leuke jongen.Ik vraag me sterk af of ze de zomer überhaupt gaan halen. We hebben die jongen één keer gezien en verder komt hij nooit meer mee. De vriendinnen van de jongens zijn onderdeel van het gezin. Haar vriendje is dat niet.”

Ken hem nauwelijks

Alba spreekt haar twijfels uit en dat maakt Harper boos. “Ze verweet mij dat ik de jongens altijd voortrek en dat ik meer mijn best doe voor hun vriendinnen dan haar vriendje. Dat laatste klopt zeker: ik ken die meiden goed en ze zijn hier bijna elke week. Daar betaal ik graag een vakantie voor. Maar om nou een duur ticket te boeken voor een jongen die ik nauwelijks ken? Dat is een beetje gek toch?”

Helpen ons

Niet alleen de prijs voor het ticket is voor Alba een reden om te zeggen dat hij niet mee mag. “De vriendinnen van de jongens dragen op hun eigen manier iets bij aan de vakantie. De vriendin van Boris helpt mij altijd in de keuken en de vriendin van Noud maakt de lekkerste cappuccino’s. Zo lief hoe ze op hun eigen manier een bijdrage leveren aan de sfeer. Het vriendje van Harper komt nooit met haar mee naar ons en maakt dus ook niet echt onderdeel uit van het geheel.”

Heel anders

Harper heeft tegen haar ouders gezegd dat ze niet meegaat op vakantie als haar vriendje niet mee mag. “We hebben daarom gezegd dat hij mee mag, maar dat hij wel zelf zijn ticket moet betalen. Mocht de relatie dan voor die tijd stranden, dan hebben wij in ieder geval geen extra kosten gemaakt. Harper vindt dat oneerlijk en is boos. ‘Voor de vriendinnen van Boris en Noud betalen jullie alles’ zei ze. Dat klopt, maar zij ziet niet in dat de situatie ook heel anders is.”

Eigen inkomen

Een andere reden waarom Alba vindt dat áls het vriendje van Harper al meegaat hij zijn eigen ticket moet betalen, is dat hij niet studeert. “Hij werkt fulltime in een restaurant. Die jongen heeft gewoon een baan en dus een inkomen. Voor de kinderen en de vriendinnetjes betalen wij alles omdat ze nog studeren. Ze hebben nauwelijks geld voor boodschappen, laat staan dat ze een duur ticket naar Bonaire kunnen betalen. Bij hem is dat heel anders. Waarom zouden wij hem hierop trakteren?”

Bovenstaande afbeelding: Shutterstock

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

4 reacties

Joris -

Zijn jullie eruit gekomen, Alba?

Fiene -

Ik denk eerlijk gezegd dat het meer om het “milieu” van de jongen gaat dan om de tickets.
Zeg eerlijk hij staat al met 5-0 achter de vriendinnen van jouw zonen om wat voor redenen ook. Jullie doen ook helemaal niets om hem te leren kennen en je hemelt jouw schoondochters helemaal op. Misschien voelt hij zich ook niet welkom omdat jullie geen hoge dunk van hem hebben. Net als wat Joris zegt het kan tussen de meiden en jouw zonen ook uit gaan voor de vakantie hè. Dat kan in elke relatie gebeuren. Misschien werkt hij zich 24 uur uit de naad om zijn inkomsten te kunnen betalen en je weet ook niet hoe hoog zijn salaris is. Ik snap Harper ook wel dat ze teleurgesteld is dat misschien haar vriend minder goed ligt bij jullie dat haar schoonzussen. Ik zal nog eens goed met haar over praten en ga ook eens bij jezelf na hoe jij het zou vinden als jouw ouders je vriendje niet goedkeuren omdat..ik zou ook eens bij jezelf nagaan of het wel zo eerlijk is dat jouw schoondochters van alles krijgen terwijl je schoonzoon krom moet liggen voor een ticket vanwege je alles van hem vindt. En vraag ook eens aan Harper of ze haar vriend wilt meenemen om goed kennis te maken zonder de andere erbij. Zodat jullie eens goed met elkaar kennis kan maken. En wees dan ook vriendelijk en toon interesse. En denk hier ook aan je dochter geeft het aan, ze zal het dus niet pikken als jullie haar vriend niet goedkeuren en dan zal ze ook niet mee willen op vakantie enz. Dit is niet de manier om jouw dochter te laten zien dat je achter haar staat, wees ook begripvol naar haar en laat het niet merken dat hij niet mee mag vanwege zijn afkomst maar geef goede redenen zodat je dochter het misschien wel snapt.

Joris -

De jongens hebben “al twee jaar verkering”. Toen hun partners voor het eerst mee gingen, kende je ze ook pas kort en wist je ook niet met 100% zekerheid of ze de zomer halen – dat weet je überhaupt nooit zeker. Toch betaalde je voor ze.

Dat dit jong uit een ander milieu komt of er naar jouw idee onverzorgd uitziet, is m.i. geen valide reden om hem er niet bij te willen – het blijft de partner van je dochter (voor zolang het duurt), of je er nu achter staat of niet. Dat je het jong niet kent, lijkt me wél een valide reden. Als hij niet de moeite neemt om een band op te bouwen met schoonouders door zo nu en dan eens langs te komen, waarom zou hij dan wel 2 weken onder hetzelfde dak vakantie moeten vieren? Dat hij niet (meer) studeert en wel werkt, vind ik geen goede reden om voor hem niet het ticket te betalen. Maar volgens mij wil je hem er gewoon niet bij hebben en zoek je naar mogelijkheden om dat te voorkomen…

Lynette -

Ik snap het heel goed.
Iemand die je niet ziet of niet kent neem je niet mee op vakantie.
En dat hij zijn eigen geld verdient en dan zelf betalen moet vind ik terecht!

Reageer ook