fb
Damespraatjes Damespraatjes

Afsluiten motorverzekering: 5 meest gestelde vragen

motorverzekering afsluiten

Net als een autobestuurder, moet je als motorrijder een verzekering voor het voertuig afsluiten. Dit is niet alleen voor schade aan jouw motor, maar ook schade die je (per ongeluk) veroorzaakt bij anderen. Er zijn verschillende verzekeringen die je kunt afsluiten en zaken als bonus-malus komen er ook bij kijken. Zo zijn er nog wel een paar belangrijke dingen waar je rekening mee moet houden, ook omdat dit tussen verzekeraars kan verschillen. Daarom worden hieronder de meest gestelde vragen wat betreft een motorverzekering op een rijtje gezet.

Is een motorverzekering verplicht?


In Nederland ben je wettelijk verplicht om een motorverzekering af te sluiten. Net als bij een auto, sluit je een WA-verzekering af. Daarmee dek je de schade die je toebrengt aan anderen. Zo hoeft niemand zelf op te draaien voor de schade die iemand anders heeft veroorzaakt. Ook is schade snel gemaakt en is herstellen vaak vrij duur.

WA of Allrisk?


Met een WA-verzekering ben je alleen verzekerd voor schade die je toebrengt bij iemand anders. Een Allrisk-verzekering gaat een stap verder. Daarmee wordt schade aan jezelf en je motor ook vergoed. Vaak kiezen mensen voor een Allrisk als ze bijvoorbeeld iets ouder zijn of als de motor veel waard is. Met een Allrisk-verzekering wordt bijvoorbeeld schade vergoed terwijl de motor geparkeerd stond, bij natuurgeweld, bij botsing met dieren, bij diefstal of voor vervangend vervoer gezorgd als dat nodig is.

Moet je accessoires verzekeren?


Schade aan accessoires die je aan de motor hebt gemonteerd worden alleen vergoed bij een Allrisk-verzekering. Hieronder vallen alle dingen die achteraf op de motor zijn gemonteerd, zoals een navigatiesysteem, geluidsinstallatie of een trekhaak. Ook je helm of andere motorkleding valt onder accessoires. Illegale accessoires worden uiteraard niet verzekerd.

Hoe werken schadevrije jaren?

Als je een motorverzekering gaat afsluiten, dan vraagt een verzekeraar naar je opgebouwde schadevrije jaren die je hebt gereden met de motor. Schadevrije jaren laten zien dat jij je keurig op de weg gedraagt. Hoe meer schadevrije jaren je hebt gereden, hoe meer korting je van verzekeraars op de premie krijgt. Daarom is het altijd belangrijk om een motorverzekering te vergelijken tussen verschillende verzekeraars om te kijken wat voor jou het beste voordeel is.

Hoe werkt het bonus-malussysteem?

Hiervoor werd al benoemd dat hoe meer schadevrije jaren je rijdt, hoe meer korting je krijgt op de premie. Daarmee ga je steeds hoger op de bonus-malusladder. Elk jaar zonder schade, betekent weer een treetje omhoog. Zodra je schade claimt, ga je weer een paar tredes omlaag en gaat je premie weer omhoog. Het is dus een soort beloning-strafsysteem. Ook hierbij is het van belang om dit tussen verzekeraars te vergelijken.

Rijd jij motor en twijfelde je ooit over de verzekering die je moest afsluiten? En welk soort motorverzekering heb je uiteindelijk gekozen? We zijn heel benieuwd. Laat het ons weten bij de comments onder dit artikel. Vinden we leuk :-).

Foto door Ming Zimik via Pexels

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over! 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook