fb
Damespraatjes Damespraatjes

Aantal mensen dat de energierekening niet kan betalen, dreigt te verdubbelen

Wij hebben het goed thuis. Heel erg goed. Er staat altijd te eten in de ijskast, kunnen de kinderen van nieuwe kleren voorzien als de oude te klein worden en als we het koud hebben, draaien we de verwarming gewoon een standje hoger. Dit zijn dingen die voor ons heel vanzelfsprekend zijn, maar die zeker niet voor iedereen normaal zijn!

Moeite met het betalen van de rekening

Vandaag meldt Trouw dat het aantal mensen dat de energierekening niet of nauwelijks kan betalen, dreigt te verdubbelen. Uit onderzoek van bureau Ecorys blijkt dat ruim 650.000 huishoudens moeite hebben met het ophoesten van de maandelijkse kosten voor gas en licht.

1,5 miljoen huishoudens

Deze groep dreigt flink te groeien de komende tien jaar. Dit vooral doordat Nederland ernaar streeft alle woningen van het gas af te halen. Volgens de onderzoekers zullen in 2030 hebben maar liefst 1,5 miljoen huishoudens moeite met het opbrengen van de kosten voor elektriciteit.

Laag inkomen

De gezinnen die in de problemen komen, zijn de gezinnen die in veel gevallen niet meer dan € 14.000 per jaar verdienen. Zij besteden minimaal 10 procent van het inkomen aan de energierekening. Het lukt ze dan ook niet altijd om hem te betalen. Ter compensatie laten deze gezinnen de televisie en radio vaker uit en zetten de verwarming zo laag mogelijk.

Doet mij heel veel

Als moeder van twee jongen kinderen doet mij dit heel veel. Ik realiseer mij niet vaak genoeg wat een luxe het is om mij geen zorgen te maken over de energierekening. Goed dat dit onderzoek nu naar buiten is gekomen. De vraag is alleen: hoe lossen we het op?

Ik ben heel benieuwd naar jullie mening hierover! Praat met ons mee in de comments onder dit artikel. Vinden we gezellig. 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook