fb
Damespraatjes Damespraatjes

Aan de slag als zzp’er? Overweeg deze 4 verzekeringen

Zzp’ers maken vaak veel kosten als zij voor zichzelf beginnen. Zo moet je misschien investeren in gereedschap of een bedrijfsauto kopen. Als je de kosten zo laag mogelijk wilt houden, besluit je misschien om je niet direct te verzekeren. Je bespaart dan weliswaar op de premie, maar het kan je uiteindelijk ook veel geld kosten. Daarom zetten wij hier 4 verzekeringen op een rijtje die je moet overwegen wanneer je als zzp’er aan de slag gaat.

1. Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Iedere zzp’er zou in onze ogen een arbeidsongeschiktheidsverzekering moeten afsluiten. Hiermee ben je namelijk verzekerd van inkomen als je door ziekte, een ongeval of een burn-out langere tijd niet kunt werken. Je krijgt dan namelijk maandelijks een uitkering van je verzekeraar als er is vastgesteld dat je daadwerkelijk arbeidsongeschikt bent. De hoogte van de uitkering hangt af van het verzekerde bedrag en de mate van arbeidsongeschiktheid. Omdat een arbeidsongeschiktheidsverzekering één van de duurste verzekeringen voor zzp’ers is, besluit je hem misschien links te laten liggen. Wanneer je dit doet, kun je in de problemen komen als je arbeidsongeschikt raakt.

2. Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Ben je bij een klant aan het werk en richt je schade aan? Dan is de kans groot dat de klant wil dat je de schade vergoedt. Wanneer je volgens de wet verantwoordelijk bent voor de schade, kun je hier niet omheen. Omdat een schadeclaim hoog op kan lopen, wil je dit misschien niet uit eigen zak betalen. Overweeg daarom altijd een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zzp. Hiermee ben je namelijk verzekerd voor schade die je bij een ander veroorzaakt. Ook schade die veroorzaakt wordt door producten die je maakt of levert valt binnen de dekking van deze verzekering.

3. Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Schade door beroepsfouten wordt niet gedekt door een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Als je een belangrijke stem hebt in grote projecten of anderen adviseert, kunnen wij ons voorstellen dat je ook dit risico mee wilt verzekeren. Gelukkig kan dit door een beroepsaansprakelijkheidsverzekering zzp af te sluiten. Beoefen je een juridisch, financieel, technisch of adviserend beroep? Dan is het verstandig om een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering aan te vullen met beroepsaansprakelijkheid. Voor sommige beroepen is deze aanvullende verzekering zelfs verplicht. Zo kunnen architecten, advocaten en financieel adviseurs bijvoorbeeld niet om deze verzekering heen.

4. Autoverzekering

Heb je een auto voor je bedrijf gekocht? Dan is het verstandig om deze te verzekeren voordat je ermee de weg op gaat. Voor ZZP’ers is een zakelijke autoverzekering niet verplicht: Gebruikt je jouw auto alleen voor woon-werkverkeer? Dan kun je gerust een particuliere autoverzekering afsluiten. Komt jouw auto echter in de boekhouding van jouw bedrijf voor en/of kunt u btw verrekenen? Dan is een zakelijke autoverzekering voor zzp vaak een betere keuze.

Foto door Anna Shvets via Pexels

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!

Reageer ook