fb
Damespraatjes Damespraatjes

Rolluiken op de slaapkamer: wel of niet doen?

Rolluiken op de slaapkamer

Het is een vraag die veel mensen bezighoudt bij het inrichten van hun huis: zijn rolluiken op de slaapkamer nou wel of geen goede keuze? Hoewel rolluiken vaak geassocieerd worden met veiligheid en duurzaamheid, zijn er meer aspecten om te overwegen. In het onderstaande artikelen zetten we een aantal voor- en nadelen op een rijtje. Zo kun je gemakkelijker bepalen of rolluiken de ideale toevoeging zijn aan jouw slaapkamer of bijvoorbeeld de kinderkamer. Rolluiken op de slaapkamer? Zou jij het doen?

Een rustige nachtrust: perfecte verduistering

Het grootste voordeel van rolluiken op de slaapkamer is de mogelijkheid om de ruimte volledig te verduisteren. Dit is super handig als je gevoelig bent voor licht, als je in een drukke straat woont met voorbijrijdende auto’s of een straatlantaarn voor je raam hebt staan. Rolluiken sluiten het licht vrijwel volledig buiten, ongeacht het tijdstip van de dag. Je kunt dus zelfs op een zomerse middag de donkerte van de nacht nabootsen. Dit is ideaal als je nachtdiensten draait of als je kleine kinderen hebt die middagdutjes doen. Deze optimale verduistering is vaak niet te evenaren met raamdecoratie zoals gordijnen of jaloezieën.

Meer dan verduistering: warmte- en geluidsisolatie

Naast het buitenhouden van licht, bieden rolluiken ook extra isolatie. Als je in een drukke omgeving woont, kunnen rolluiken helpen om harde geluiden buiten te houden. Zo kom je waarschijnlijk een stuk sneller in slaap. Ook hebben de luiken een warmte-isolerende werking. In de winter voorkomt een dicht rolluik dat er veel warmte via de ramen ontsnapt of dat er kou binnenkomt. In de zomer helpt het juist om de kamer lekker koel te houden. Dit kan zelfs energiebesparing opleveren! Voor het beste effect kies je rolluiken van hoogwaardige kwaliteit met goede isolerende eigenschappen. De maatwerk rolluiken van Degalux International zijn bijvoorbeeld een aanrader. Je zou zelfs kunnen kiezen voor een geïntegreerd zonnepaneel om de elektrische bediening milieuvriendelijker en voordeliger te maken.

Een keerzijde: kwestie van ventilatie

Een belangrijk aandachtspunt is de impact van rolluiken op de ventilatie. Wanneer de buitenzonwering volledig gesloten is, kan het de luchtcirculatie in de slaapkamer beperken. Voor mensen die graag met de ramen open slapen, kan dit een nadeel zijn. Een oplossing is om de kamers vlak voor het slapen nog te laten luchten of om het op een zomerse avond niet volledig te sluiten – hoewel dit wel ten koste gaat van de optimale verduistering.

Sfeer en stijl: invloed op het interieur

Kijk tot slot naar het uiterlijk van de rolluiken. Vind je het aan de binnenkant erg ongezellig ogen? Dan kun je zachte gordijnen toevoegen om toch een romantische sfeer te creëren. Kies daarnaast voor een neutrale kleur luiken, zodat de invloed op je interieur minimaal blijft. Kies jij uiteindelijk voor rolluiken op de slaapkamer? Wij zijn heel benieuwd. Laat het ons weten bij de comments onder dit artikel.

Foto door Andrea Piacquadio via Pexels

Meer te weten komen over de iconen onder onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

Joris -

Deels.

Reageer ook