fb
Damespraatjes Damespraatjes

9 tips om je baby te laten (door)slapen

Het krijgen van een kindje zet je hele wereld op zijn kop en die verandering kost bakken met energie. Energie opdoen doe je met een goede nachtrust. Maar wat nu als je een baby hebt die absoluut niet op tijd naar bed wil of niet doorslaapt? En zit je nu dodelijk vermoeid achter je bureau te werken? Dan hebben we goed nieuws voor je. Je hebt dit voor een groot deel in eigen hand, hieronder een aantal tips.

Kindjes die pas zijn geboren hebben ongeveer 16 uur slaap per dag nodig en ze slapen bij voorkeur het liefst steeds een paar uur achter elkaar. Na een maand of 3 a 4 worden de blokken slaap wat langer, ongeveer 5 uur. Rond 12 maanden kunnen ze ca 10 uur achter elkaar slapen.

Hier wat tips om je baby te laten slapen

  1. Zorg dat je baby lekker actief is overdag. Houd je baby goed bezig overdag door te praten, wandelen, stoeien, zingen en te spelen. Deze stimulatie overdag kan bijdragen aan een betere slaap ’s nachts. Natuurlijk wel een aantal blokken laten slapen, zie hierboven.
  2. Ga niet te vrolijk doen ’s nachts. Geen fel licht, geen vrolijke verhalen of liedjes zingen tijdens de nachtelijke verzorging van je baby, maar gedempt licht en een zachte stem maken je kindje duidelijk dat het nacht is en tijd om weer te gaan slapen.
  3. Ontwikkel een vast bedtijd-ritueel. Probeer ontspannende favorieten zoals in bad gaan, knuffelen, zingen, rustige muziek spelen of lezen. Je baby zal dit al snel in verband gaan brengen met slapen.
  4. Leg je baby wakker in bed. Het is belangrijk dat een baby zelf leert om in slaap te komen. Leg je kindje op zijn rug en verwijder speelgoed uit zijn bedje. Een lekker zacht knuffeltje hoort er natuurlijk wel bij.
  5. Geef je baby de kans om zich op zijn gemak te gaan voelen. Het is helemaal niet erg als een baby protesteert als hij naar bed wordt gebracht en dit laat merken door te gaan huilen. Aai hem even over zijn ruggetje en zeg maar dat alles goed is en dat het echt tijd is om te gaan slapen en dat jullie straks (of morgen) weer gezellig samen gaan spelen. Je baby zal zich hierdoor getroost voelen en meer op zijn gemak.
  6. Rumoer in de nacht. Baby’s woelen en draaien ’s nachts veel in hun slaap. Ze kunnen ook geluidjes maken. Als er echt wat aan de hand is moet je natuurlijk naar je baby toegaan, maar in andere gevallen is het helemaal niet erg om een aantal minuutjes te wachten als je kindje huilt.
  7. Neem je kindje niet in bed tijdens het slapen. Hoe gezellig en knus ook, het is beter dat de baby in het eigen bedje slaapt. Het leert zo om alleen te slapen en het verkleint de kans op wiegendood.
  8. Toch een fopspeen? Soms kan een fopspeen helpen bij het zich op zijn gemak voelen van een baby. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat het gebruik van een fopspeen tijdens het slapen het risico op wiegendood vermindert.
  9. Blijf rustig en luister naar je kind. Het is echt super fijn als je het voor elkaar kan krijgen dat je kindje goed gaat slapen. Maar blijf wel in contact en probeer ook te luisteren naar je baby als hij niet wil slapen. Heeft jij ’s nachts misschien toch meer voeding nodig? Heeft hij krampjes? Overleg bij twijfel met het consultatiebureau of met de huisarts.

Meer tips over slapen en kinderen? Kijk ook eens hier

 

 

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook