Nederland is een fietsland bij uitstek. Net als het behalen van je zwemdiploma hoort het leren fietsen zonder zijwieltjes bij de standaarddingen uit je opvoeding. Voor zowel het kind als de ouder is dit een leuke uitdaging, waar sommige moeders rode vlekken van in de nek krijgen van de stress. Als je kind een jaar of 4 a 5 is zul je er toch aan moeten geloven. Hier een paar tips die het je een stuk makkelijker maken.
1. Je kind moet er klaar voor zijn. Hij moet er echt zin in hebben, bij de trappers kunnen en ook sterk genoeg zijn om te kunnen trappen. Is dat niet het geval stel het dan nog heel even uit.
2. Kleine fiets. Laat je kind niet op een te grote fiets beginnen. Fijn is als hij zeker met zijn voetjes bij de grond kan. Zeker in het begin. Veel ouders vinden het fijn om een fiets op de groei te kopen, want doordat ze zo hard groeien zijn ze alweer snel aan een andere fiets toe. Staat de nieuwe (grote) fiets al klaar, oefen dan toch liever nog even op de oude fiets of leen een kleinere fiets bij de buren of vrienden.
3. Blik vooruit en loopfietsjes. Je kind moet al snel leren dat hij vooruit moet blijven kijken en niet zoals hij dat op zijn driewieler deed, lekker om zich heen kijken of naar zijn voeten op de pedalen. Een goede manier om dit aan te leren is de loopfiets. De gerichtheid zal op de weg zijn en ze hoeven nog niet bang te zijn dat ze vallen.
4. Oefenen met evenwicht. Eigenlijk draait het daarom bij fietsen, ook al merken we dat zelf niet meer omdat het vanzelf gaat. Een handigheidje hierbij om het kinderen aan te leren kan een fietsbalanstrainer zijn. Dat is een lange stok die je aan de fiets bevestigt.
5. Met één trapper. Sommige ouders laten hun kind eerst met 1 trapper oefenen. De andere voet beweegt mee over de grond. Af en toe kun je ze van trapper laten wisselen. Wie weet fietsen ze hierna zelf weg.
6. Vasthouden en loslaten. Een super goede methode, maar ook heel goed voor je conditie. Doe lekker een paar sportschoenen aan en ren met je (bijna) fietsende kind mee. Onze oudste dochter hebben we op deze manier leren fietsen op een bungalowpark. Mooie paadjes, een zo goed als autovrij traject en we hadden alle tijd van de wereld.
7. Veilig leren stoppen. Kun je niet remmen, dan ben je een gevaar op de weg. Besteed hier dus meteen ook aandacht aan.
8. Verkeersregels. Het is absoluut noodzakelijk om ze te leren wat ze wel en niet mogen op de weg en waar ze alert op moeten zijn. Geef ze een mini-cursus verkeersregels. Misschien kun je zelf een leuk diplomaatje voor ze maken als ze er genoeg van afweten.
9. Ga het verkeer in. Fietsen ze eenmaal zelf kies dan een veilige route uit om samen over de weg te fietsen. Oefen bijvoorbeeld het traject naar school, bij voorkeur de veiligste route en neem met ze door welke situaties (stoplichten, lastige oversteekplaatsen, op het fietspad fietsen, etc.) ze onderweg tegenkomen. Heel verstandig om je kind ter bescherming een fietshelm op te zetten. In veel landen is dit verplicht, maar in Nederland helaas nog niet. Het zou zo veel meer veiligheid bieden. Onder tieners zijn scooters en brommers heel erg populair. Gelukkig is het hier wel meer ‘normaal’ om een helm te dragen, vooral de jethelmen. Mocht je een jethelm zoeken controleer dan altijd of de helm voldoet aan de veiligheidskeurmerken. Een jethelm van Helmonline.nl is voorzien van het ECE keurmerk.
Dit artikel hebben we geschreven in samenwerking met Helmonline.nl.
Susan Z -
Volare Fietshelm Deluxe Roze Blaadjes – wit