fb
Damespraatjes Damespraatjes

7 tips hoe je seksualiteit bespreekbaar kunt maken met je puber

Kun jij je eerste gesprek met je eigen ouders over seks nog herinneren? Dik kans dat je dit als pijnlijk hebt ervaren? Of misschien hebben ze zelfs wel helemaal niets verteld en hoopten ze dat je er zelf wel achter kwam. Vroeger gingen dit soort gesprekken, als ze al werden gehouden, meestal over het niet zwanger worden.

De gesprekken die jij met je kind hebt zullen heel anders verlopen en ook andere accenten hebben. Bijvoorbeeld dat je seks nooit tegen je zin in moet doen en dat je het vooral zelf moet willen. Met veilige seks wordt niet alleen maar bedoeld hoe je voorkomt dat je zwanger raakt, maar ook hoe je ervoor zorgt om geen geslachtsziekte op te lopen.

Maar hoe pak je tegenwoordig nou zo’n gesprek aan voordat ze dat via via leren of voordat ze misschien met verkeerde mensen (via internet) in contact komen.

  • Begin zo vroeg mogelijk. Hoe eerder je gesprekjes over hun lichaam en seksualiteit begint hoe minder raar ze dat vinden. Noem geslachtsdelen ook altijd gewoon bij hun naam, zoals penis en vagina. Tegen de tijd dat de puberteit aanbreekt vinden ze het dan ook lang niet zo erg of raar om over te praten.
  • Vind je het moeilijk om een gesprek over seksualiteit met je kind te beginnen oefen dan eerst met anderen, bijvoorbeeld je partner of je beste vriendin.
  • Houd het vooral heel relaxed. Soms is het veel beter om veel kleine gesprekjes te hebben dan één heel groot belangrijk gewichtig gesprek. Zeker momenten als je samen in de auto zit of een wandeling maakt kunnen ontspannen gelegenheden zijn om seksualiteit ter sprake te brengen.
  • Blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen. Dat je ook goed weet wat de gevaren zijn van bepaalde websites of situaties waar je kind in terecht kan komen.
  • Laat je kind aan het woord en neem een open houding aan als hij zelf dingen met je deelt en keur het niet af. Door toegankelijk te blijven zal hij je op de hoogte houden van dingen waar hij over piekert of die hij/zij meemaakt. Als er wat is weet je kind je te vinden.
  • Vind je het moeilijk om zelf over masturbatie en orgasmes te praten omdat dat te veel jouw over je eigen intieme seksleven gaat, geef je kind dan bijvoorbeeld een boek waar hij het een en ander kan lezen.
  • Geeft je kind aan geen informatie over seks van jou te willen krijgen, stel je dan terughoudend op. Misschien kun je inderdaad als het een keer heel toevallig ter sprake komt een deel van het onderwerp aansnijden. Ook kan een boek over seksualiteit uitkomst brengen.
Tips van pubers
We kwamen de website Uwkindenseks tegen. Daar worden via kleine youtubefilmpjes pubers aan het woord gelaten over de seksuele voorlichting die ze van hun ouders hebben gekregen. Dat is best wel leerzaam voor ouders om te horen hoe pubers over die seksuele voorlichting denken.

Kijk hier ook naar de tips van Tyro, Sofie, Nadia, Rachid, Daniel en Shirley over hoe je met je puber over seksualiteit kunt praten.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook