fb
Damespraatjes Damespraatjes

7 tekenen dat je te weinig water drinkt

Water drinken, water drinken en nog eens water drinken. We worden er vanuit allerlei hoeken mee doodgegooid dat we genoeg water moeten drinken. Oké, we doen ons best. Maar wanneer heb je genoeg gedronken? Het advies is om minimaal 1,5 liter water per dag te drinken, maar wanneer het heel heet is, je veel zweet of veel energie verbruikt kan het best wel eens zo zijn dat je meer zou moeten drinken. Gelukkig geeft ons lichaam het ook zelf aan wanneer het niet genoeg is. Maar hoe?

7 tekenen dat je te weinig water drinkt

1. Je hebt een extreem droge huid

Je huid vertelt je soms meer dan je denkt en ook als het op genoeg drinken aankomt, vertelt je huid je wat je nodig hebt. Wanneer je huid gewoon droog is, kan het vaak helpen om er lekker wat olie of lotion op te smeren. Maar, is je lichaam uitgedroogd? Dan heeft olie of lotion geen zin en blijf je last houden van droge plekken. Snel meer drinken dus!

2. Je hebt een droge en plakkerige mond

Wanneer je lichaam water nodig heeft, zal ze je dat ook via je mond laten weten. Je mond hoort vochtig te zijn en voldoende speeksel aan te maken. Voelt je mond droog en plakkerig aan? Dan moet je dus meer drinken. Dit is niet alleen belangrijk voor de vochtbalans in je lichaam, maar ook voor je gebit. Speeksel heeft een reinigende werking op de tanden en is dan ook nodig om jouw tanden gezond te houden.

Drink je wel genoeg, maar blijft het gevoel van een droge mond bestaan? Neem dan even contact op met je huisarts of tandarts.

pexels-photo-102736

3. Je hebt kloppende hoofdpijn

In veel gevallen wordt hoofdpijn veroorzaakt door (een lichte vorm van) uitdroging. Een vochttekort kan zelfs migraine aanvallen uitlokken. Heel vervelend dus. Wanneer je hoofdpijn begint is het eigenlijk al te laat… Drink zo snel mogelijk een goede hoeveelheid water om ervoor te zorgen dat de hoofdpijn niet erger wordt of langer duurt dan nodig.

4. Je hebt last van een langzame verbranding

Er zijn heel veel mogelijke oorzaken waarom je lichaam maar langzaam verbrandt, waarvan een groot deel genetische aanleg is. Toch kan je zelf invloed op je verbranding uitoefenen, bijvoorbeeld door middel van krachttraining of het eten van de juiste voeding. Ook is aangetoond dat door 500 milliliter meer water te drinken, je verbranding al sneller wordt. Naast het oppeppen van je verbrandingsmotor, heeft het drinken van water nog een voordeel: het geeft je een vol gevoel zonder dat het calorieën bevat. Drink dus lekker twee ijskoude glazen water voordat je aan je maaltijd begint.

Lees ook: Hoeveel calorieën kan je verbranden door het drinken van ijswater?

5. Je hebt last van obstipatie

We hebben hier op Damespraatjes al vaak aandacht aan besteed, maar een van de meest vervelende tekenen van het drinken van te weinig water, is obstipatie (verstopping). Je lichaam heeft vezels nodig om de stoelgang soepel te laten verlopen. Maar, deze vezels hebben alleen effect wanneer ze water op kunnen nemen, waardoor de ontlasting soepel door de darmen kan bewegen. Een combinatie van vezels en water dus.

pexels-photo-373966

6. Je hebt last van een blaasontsteking

Een blaasontsteking of urineweginfectie ontstaat vaak na het hebben van seks of bij het verkeerd afvegen na een wc-bezoek. Het is dan ook aan te raden je vagina na de seks even met water te wassen, vooral als je aanleg voor blaasproblemen hebt. Afvegen (ook na een kleine boodschap) moet je altijd van voren naar achteren doen. Verder is het aan te raden veel water te drinken, zo moet je vaker plassen en spoelt je lichaam zichzelf daar beneden schoon. Toch last van een blaasontsteking of urineweginfectie? Neem dan contact op met je huisarts.

7. Je bent snel geprikkeld en geïrriteerd 

Last van mood swings en vind je het lastig je te concentreren? Zelfs een heel klein vochttekort kan ervoor zorgen dat je sneller geprikkeld bent. Vervelend voor je omgeving, maar vooral voor jezelf. Elke dag genoeg water drinken zorgt ervoor dat je weer fris, fruitig en vrolijk bent.

Hoeveel water drink jij per dag? En heb je het gevoel dat dat genoeg is of zou je meer moeten drinken? Praat met ons mee in de comments onder dit artikel of op Facebook. Vinden we gezellig 🙂 

 

Reageer ook