fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hoeveel calorieën kan je verbranden door het drinken van ijswater?

Bijna alle diëten raden het aan: drink veel water. Het bevat geen calorieën, geeft je een vol gevoel en houdt je gehydrateerd. Daarbij adviseren ze soms ook om ijswater te drinken. Niet alleen omdat het lekker koud is op een warme zomerdag, maar ook om een andere reden: je verbrandt meer calorieën door het drinken van ijswater. Maar hoe werkt dat?

Verbrandt je lichaam echt calorieën door het drinken van ijswater?

Goed nieuws: ja, je verbrandt calorieën door het drinken van ijswater. Je lichaam moet het koude water namelijk opwarmen naar lichaamstemperatuur en dit kost energie. Het is trouwens ook bekend hoeveel calorieën het verbrandt, je lichaam gebruikt namelijk 1 calorie om 1 liter water 1 graden te verwarmen. Dit is misschien wat abstract, dus laten we je graag een voorbeeld zien.

Je lichaam is ongeveer 37 graden. Stel, je drinkt een liter ijswater van 0 graden, dan moet je lichaam het 37 graden verwarmen om het op lichaamstemperatuur te krijgen. Dit betekent dus dat je hiermee 37 calorieën verbrandt.

Heeft het voor mijn dieet zin om veel ijswater te drinken?

Het kan zeker geen kwaad, maar zoals je hierboven al ziet, gaat het om weinig calorieën. Er wordt aangeraden zo’n 2 liter water per dag te drinken (en al helemaal als je op dieet bent), dus dat komt uit op 74 calorieën per dag. Dat is niet echt veel.

Aan de andere kant: alle beetjes helpen. Als je elke dag 2 liter ijswater drinkt, betekent dit dat je op weekbasis 518 calorieën verbrandt. En ja, dat is toch weer bijna 1 Big Mac (540 calorieën) of een patatje met (570 calorieën). Kortom, op de lange termijn zal het drinken van ijswater zeker effect hebben op je dieet. Verwacht echter geen wonderen na het drinken van 1 glas ijswater.

Ga jij na het lezen van dit artikel meer ijswater drinken of vind je het effect te klein?

Lees ook: Hoeveel calorieën zitten er in jouw favoriete McDonalds eten? 

calorieen-mcdonalds--760x440

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

2 reacties

Kris -

1 cal verwarmd 1 gram water met 1 graad celcius, 1l daarentegen 1kcal om 1 graad te verwarmen.

Anoniem -

Het is kcal niet cal! Alsjeblieft, de verwarring is enorm; we zeggen toch ook geen 50 meter wanneer we km bedoelen?

Reageer ook