fb
Damespraatjes Damespraatjes

6 redenen waarom sporten goed is voor jouw kind

“Het zou fijn zijn als kinderen elke dag zouden kunnen sporten, en dan niet alleen als topsporters maar ook gewoon lekker voor de lol. In een tijd waarin veel kinderen aan bewegingsarmoede lijden kan ik niet vaak genoeg benadrukken dat ze veel meer moeten bewegen. Voetballen, rennen, klimmen, judoën. Het is niet alleen gewoon leuk om te sporten, het is  ook goed voor hun motoriek én voor hun mentale ontwikkeling. Kinderen die veel sporten zijn beter in bijvoorbeeld rekenen en leren slimmer, zo is aangetoond door onderzoekers.” Met deze mooie en bevlogen woorden begon Erica Terpstra het voorwoord dat ze voor mijn boek “Moeders langs de lijn, Handboek voor de voetbalmoeder” schreef dat in 2010 verscheen. Ik kon me geen mooier voorwoord voorstellen.

De doelstelling van mijn boek

Met mijn boek wilde ik moeders stimuleren om kinderen meer te laten sporten. Het boek geeft moeders tips om hun kind enthousiast te maken voor voetbal en om hun kinderen te steunen bij het beoefenen van hun sport. En wat je als moeder van voetbal zou moeten weten. Van de buitenspelregel die door Humberto Tan wordt uitgelegd tot kledingadviezen voor toeschouwers. Ook worden er in het boek tips gegeven door voetbalmoeders. Zo geeft de moeder van de toen nog zeer jonge Davy Klaassen een recept van een maaltijd waarop Davy altijd goed voetbalde en ze vertelt natuurlijk het verhaal van zijn ontdekking als talentvol voetballertje.

Waarom is sporten goed voor kinderen?

Zelf heb ik altijd veel aan sport gedaan, ik heb jarenlang waterpolo gespeeld in de hoofdklasse en ben ook 3 jaar uitgekomen voor Jong Oranje. Ik heb aan den lijve ondervonden hoe belangrijk sporten is voor kinderen en wat het mij in mijn leven heeft opgeleverd. Heel graag wilde ik deze boodschap overbrengen aan moeders die het belang van sporten helemaal niet inzien en het wel heel makkelijk vinden om hun kind uit school met een zak chips voor de TV neer te zetten. Ik heb me ook steeds gerealiseerd dat er binnen gezinnen soms gewoon te weinig geld is om een kind te laten sporten, maar er is altijd een manier om het wel voor elkaar te krijgen. Met hulp van anderen kan een kind worden aangemeld voor het Jeugd Sportfonds.

De redenen dat kinderen zouden moeten sporten zijn:

1. Kinderen worden er gezonder van. Doordat een kind beweegt krijgt het een betere conditie en zal het minder kwetsbaar zijn voor ziektes. Ook is de kans op overgewicht kleiner, waardoor je de kans op bijvoorbeeld diabetes 2, hart-en vaatziekten verkleint.

2. Jong geleerd is oud gedaan. Kinderen die op jonge leeftijd sporten zullen het in hun latere leven ook vaker doen. Zeker als ze later een zittende baan hebben is dit zo belangrijk.

3. Hij leert zijn lichaam beter te gebruiken. Sporten is goed voor de motoriek van een kind. Een mooi voorbeeld hiervan vind ik judo. Daar leer je hoe je het beste kunt vallen.

4. Een beter gevoel over zichzelf. Als je lichamelijk lekker in je vel zit, dan merk je dat in alles wat je doet en zul je je ook mentaal beter voelen en een goed zelfbeeld opbouwen.

5. Hij wordt er socialer door. Bij sporten hoort winnen en verliezen en met beide rollen zul je moeten “dealen”. Op een vereniging word een kind daarin begeleid. Voor het fijn kunnen sporten (ook om te kunnen winnen en verliezen) heb je andere mensen nodig. Door het sporten leer je dat.

6. Een kind krijgt meer vrienden door het sporten. Als je een sport hebt gekozen die je echt leuk vindt, dan kom je andere kinderen tegen die ook die keuze hebben gemaakt. Dat geeft al een band. Zeker bij teamsporten en binnen verenigingen kunnen er relaties ontstaan die voor altijd zijn.

Op de goede weg

Gelukkig sporten er in Nederland heel veel kinderen en zijn de meeste sportverenigingen goed georganiseerd. Ook zijn veel ouders zich er van bewust dat kinderen veel moeten bewegen en sporten. Regelmatig kom ik ouders tegen die er niet alleen voor zorgen dat hun kind op een sport zit, de contributie braaf betalen en ze er ook nog naar toe brengen. Ze gaan verder en zorgen dat de kinderen thuis ook kunnen sporten, door bijvoorbeeld een stukje kunstgras in de tuin neer te leggen en voetbaldoelen aan te schaffen. Voor de meeste ouders gaat dit te ver. Maar man o man, wat zou ik dat zelf vroeger geweldig gevonden hebben als mijn ouders dat hadden gedaan.

Wat doe jij om je kind te stimuleren?

Natuurlijk zijn we heel benieuwd of jullie je kunnen vinden in het bovenstaande artikel? Vind jij het ook belangrijk dat je kinderen sporten? En lukt het jou om je kind wel te stimuleren, zelfs als je er zelf totaal niets mee hebt? We zijn heel benieuwd en vinden het leuk als je een reactie plaatst onder het artikel bij de comments.

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook