Als je geregeld wijn drinkt, denk je waarschijnlijk dat je precies weet wat je wel en niet moet doen. Toch zien we vaak genoeg dat zelfs de meest ervaren wijndrinkers fouten maken. Ben je benieuwd of je het goed doet? Lees dan vooral verder, want wij hebben hier 6 do’s en don’ts bij het drinken van wijn uitgelicht.
Do: Op de juist temperatuur drinken
Om de smaak van wijn optimaal tot zijn recht te laten komen, is het belangrijk dat je hem op de juiste temperatuur drinkt. Wat de juiste temperatuur is, hangt van de wijnsoort af. Een rode wijn bewaar je het liefst tussen de 14 en 18 graden, terwijl 8 tot 12 graden een goede temperatuur is voor witte en rosé wijn. Mousserende wijnen smaken op hun beurt het best als ze 6 tot 8 graden zijn.
Do: Het juiste glas gebruiken
Wijnglazen zijn er in verschillende soorten en maten. Je denkt misschien dat het niet uitmaakt welk glas je gebruikt, maar dat is wel het geval. Serveer je Malbec of een andere rode wijn? Doe dit dan in een glas met brede kelk. Voor witte wijnen en rosés gebruik je juist een smaller glas, want dan blijven ze lekker fris. Een mousserende wijn serveer je in een flûte, zodat de bubbels beter behouden blijven.
Do: Wijn en spijs combineren
Als je wijn drinkt op een lege maag, is de kans een stuk groter dat je de volgende dag ontwaakt met een kater. Reden genoeg om wijn en spijs te combineren, zodat je niet op een lege maag drinkt. Schenk er niet lukraak eentje in, maar kies voor een wijn die matcht met het eten. Bij vis en gevogelte smaakt een frisse, witte wijn uitstekend, terwijl een rode wijn op zijn beurt juist lekker is bij rood vlees en wild.
Don’t: Het glas bij de kelk vasthouden
Heb je de wijn ingeschonken en wil je een slokje nemen? Dan kan het verleidelijk zijn om hem bij de kelk vast te pakken. Doe dit niet, want volgens de etiquette houd je een wijnglas altijd bij de steel vast. Je voorkomt zo dat de wijn opwarmt en er komen geen vingerafdrukken op het glas te staan.
Don’t: De wijn direct achterover gooien
Sommige mensen hebben er een handje van om direct een grote teug te nemen als ze een wijntje voorgeschoteld krijgen. Doe dit niet, want je proeft zo maar weinig van de wijn. Neem liever eerst een klein slokje en ‘spoel’ de wijn door je mond. Je neemt de smaak zo optimaal in je op en dat is niet het geval als je wijn direct achterover gooit.
Don’t: Te veel inschenken
Een glas water of frisdrank wordt vaak tot iets onder de rand gevuld, maar bij wijn is dit juist niet de bedoeling. Meestal wordt een wijnglas voor maximaal een derde gevuld. Dit is niet voor niets, want de aroma’s blijven zo in het glas hangen. Schenk je het glas bijna helemaal vol? Dan kunnen ze juist uit ‘ontsnappen’.
Bovenste afbeelding: Freepik
Wil je meer te weten komen over de iconen onder onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!