fb
Damespraatjes Damespraatjes

5 tips voor een gezonde hoofdhuid

Je hoofdhuid is één van de gevoeligste onderdelen van je huid; het is dan ook erg vervelend als je hier last van krijgt. Je kunt bijvoorbeeld last hebben van een droge of jeukende hoofdhuid. Gelukkig kun je dit op een aantal manieren voorkomen. We zetten alvast wat tips voor je op een rij!

1. Veel water drinken

Wanneer je een gezonde huid wil hebben is het belangrijk om voldoende water te drinken. Een mens heeft per dag zo’n anderhalf tot twee liter water nodig. Ook je hoofdhuid zal hiervan profiteren. Door veel water te drinken houdt je je (hoofd)huid gehydrateerd en zorg je ervoor dat afvalstoffen sneller kunnen worden afgevoerd.

2. Hydrateer je hoofdhuid

Je kunt je hoofdhuid ook een handje helpen wanneer het om hydrateren gaat. Vooral als je al last hebt van jeuk aan de hoofdhuid kan het fijn zijn om een fijne hydraterende shampoo aan te schaffen. Dit kan namelijk voor een hoop verlichting zorgen. Laat je dan goed adviseren over welk type shampoo je nodig hebt. Stop wel gelijk met de shampoo als je merkt dat je er juist meer last van krijgt.

3. Was minder vaak je haar

Veel mensen denken dat je bij een jeukende hoofdhuid vaker je haar moet wassen. Dit is echter niet waar; gun je huid de tijd om te kalmeren en te herstellen door je routine op het gebied van harenwassen aan te passen. Was je normaal gesproken iedere dag je haren? Probeer dat dan eens om de dag te doen en daarna af te bouwen naar ongeveer drie keer per week.

4. Douche niet te heet

Het is natuurlijk erg prettig om lekker warm te douchen, maar bevorderlijk voor je hoofdhuid is het niet. Douche dus niet te heet, want dit zorgt ervoor dat je hoofdhuid sneller droog wordt. Daarnaast is het niet alleen slecht voor je hoofdhuid, ook de rest van je lichaam zal hierdoor sneller uitdrogen en geïrriteerd raken.

 5. Vind een goed hoofdkussen

Wanneer je een gevoelige hoofdhuid hebt doe je er goed aan om te investeren in een goed kussen en de juiste kussensloop. Let er daarom op dat je een zacht kussen hebt en een kussensloop van soepel materiaal in plaats van een kussensloop van een ruwe stof. Het is ook belangrijk dat het materiaal van je kussen en de sloop goed kan ademen.

Wanneer je veel last ondervindt van je (geïrriteerde) hoofdhuid is het altijd aan te raden om een bezoekje te brengen aan de huisarts voor een eventuele doorverwijzing naar de dermatoloog.

Reageer ook