fb
Damespraatjes Damespraatjes

5 tips voor de verzorging van je cactus

Opeens waren ze hot: cactussen. Zag ik die stekelige plantjes overal opdoemen. In hippe koffietenten staan ze voor het raam. Bij mijn vriendin die de woonbladen op de voet volgt, staan ze heel gestyleerd in groepjes bij elkaar. Wij hebben er tien jaar geleden eentje uit Frankrijk meegenomen. Eigenlijk viel ik als een blok voor het potje waarin ie stond. Daarop staat namelijk in zwarte letters: ‘auw!’

Gaandeweg kocht ik meer cactussen omdat ik ze gewoon heel erg cool vind. En makkelijk in onderhoud. Dacht ik. Toen ik aan de praat raakte met de eigenaresse van een pop-up store, ging er een wereld voor me open. Naast kaarten, notitieboeken die ik allemaal wilde hebben en glaswerk verkocht ze cactussen. Ik wilde er twee afrekenen. “Je weet hoe je ze moet verzorgen?” vroeg ze. Ik knikte. Gewoon laten staan en als je er aan dacht een beetje water geven. Kon eens in de week maar ook zo maar eens in de vier maanden. Was maar net wanneer ik er aan dacht.

Fout. Cactussen hebben een handleiding. En sinds ik die heb gelezen, is het verzorgen van mijn groene vriendjes nog veel leuker. Want ik zie ze ervan opknappen.

5 tips voor de verzorging van je cactus

  1. Een cactus heeft pas weer water nodig als de grond droog is. Let erop dat er geen water in de pot blijft staan.
  1. Zet een cactus in het licht, vindt ie lekker. Als het plantje niet genoeg daglicht krijgt, verliest hij zijn natuurlijke vorm.
  1. Je doet een cactus een plezier om hem in losse grond te zetten. Als ie lang in dezelfde pot staat, geef hem dan zo nu en dan verse, nieuwe aarde. Een beetje mest erbij en je plant is weer tevreden.
  1. Als de cactus te groot wordt, zit er niets anders op dan te snoeien. De vertakkingen kun je met een scherp mes eraf halen. Als je in een cactus snijdt, gaat ie bloeden. Dat kan worden gestelpt door sigarettenas. Wees voorzichtig, want de witte sap die uit sommige cactussen komt, is giftig.
  1. Wist je dat een cactus gaat bloeien na een periode van rust? Dat is meestal een tijd van armoede. Als je de plant het hele jaar evenveel water geeft, krijgt ie niet de drang om te bloeien. Geef m dus in de wintermaanden veel minder water. Dan gaat ie vanzelf bloeien.

Ben jij ook een cactusfan? Welke soorten vind je het leukst? Nog tips? Laat het ons weten. Praat erover mee in de comments onder dit artikel. Vinden we leuk!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook